ERR: Haapsalu taotleb tondilossi plaguga varjamise pikendamist

Lääne Elu

info@le.ee

Esimese Eesti polgu staabi maja sai katte kaks aastat tagasi enne Eesti 100. sünnipäeva üritusi Haapsalus. Foto Urmas Lauri

Haapsalu linnavalitsus esitas muinsuskaitseametile taotluse, et see lubaks vanalinna muinsuskaitsealal ja lossiplatsi ääres asuvale räämas fassadiga hoonele paigaldatud plagu olla seal kuni 30. septembrini 2020, teatas ERR.

Esimesele Eesti polgule pühendatud plagu paigaldati hoonele seoses 20. veebruaril 2018 EV100 aastapäeva üritusega Haapsalu lossiplatsil, et varjata amortiseerunud hoonet. Nimetatud hoone (Lossiplats 6) on ajalooliselt oluline, sest seal asus Eesti riigi sünni ajal Esimese Eesti polgu staap.

Kuna maja omanik ei korrastanud ka 2018. aastal maja, taotles Haapsalu linnavalitsus plagu tähtaja pikendamist 2019. aasta lõpuni. Ja omanik pole ikka fassaadi korrastamist alustanud ja et linna peaväljaku väljanägemist veel pisut säästa, taotleb Haapsalu linnavalitsus muinsuskaitseametilt plagu paigal olemise pikendamist 2020. aasta 30. septembrini. Linna teatel on hoone omanik andnud selleks ka nõusoleku.

“Omalt poolt püüab linnavalitsus vahepealsel ajal maja omanikule selgeks teha, et tema kinnisvara on muutunud liikujaile ohtlikuks ja linna esindusväljakul sellise tondilossi pidamist ei tolereerita. Omaniku sõnade kohaselt on hoone käesoleval ajal müügis, mis aga ei vabasta omanikku vastutusest seni kuni omanik pole vahetunud,” linnavalitsuse arenguspetsialist Ülla Paras muinsuskaitseametile.

17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Uimane ahv
3 aastat tagasi

Põhiline, et tööd oleks. Elagu endised kinnipeetavad!

Kaie
3 aastat tagasi

Käin iga päev sealt mööda ja ei pane tähelegi. Ilma kileta oleks muidugi koledam. Aga hüsteeriaks pole põhjust.
Kui miskit omanik ette ei võta (tähtaeg), hoiatada ja maha müüa.

Arvaja
3 aastat tagasi
Reply to  Kaie

See hotell seal vastas on küll juba 10 aastat ehitusjärgus ja oma 7 aastat kilega kaetud. Inetu ikka küll

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

ilma kileta oleks koledam väideti!

Vana Johannes
3 aastat tagasi
Reply to  Arvaja

Juba 1992 aasta aprillikuus, kui rootsi kuningas Haapsalut külastas, kaeti Peterburi hotelli fassaad rohelise võrguga. (Läänlane, 23 aprill 1992).

juss
3 aastat tagasi

Eks neid maju siin müüakse maha liiga kergekäeliselt ja ikka tuttavatele! Pole ju raske lepingusse lisada punkti, mis kohustab uut omanikku maja korda tegema näiteks kümne aasta jooksul! Kui hakkama ei saa, sundmüüki linnavalitsuse poolt määratud hinnaga! Võimalusi on veelgi, aga vaevalt seal LVs keegi nii kaugele ette oskab vaadata!

haapsallane
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Nõudlikkus puudub ju üleüldse seal. Lobudikke linnas teisigi ja ei häiri see ühtegi ametnikku.

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  juss

Te juss olete nähtavasti nsvliiduaegne mees, nagu teie kommentaari tekstist võib rahanduse osas aru saada, et ei saa te kaasaja seadustest väga aru vist. Nüüdsel ajal on meite riigis kapitalism ja vaba turumajanduse põhimõtted ning veel suur demokraatia pealekauba. Ei ole nii lihtne see asi, et muudkui käsid ja keelad.Kõik asjad tuleb kinni maksta, mitte niisama siin lubada või keelata! Nagu mainisin, ei ole Eesti enam sotsialistlik kommunismi poole püüdlev vabariik.

Haapsalu kodanik
3 aastat tagasi

Ka see hotell Peterburg(või mis iganes ta nimi on) on jube, ka kilega kaetud. Aastaid juba! Kogu aeg on loosungid” Haapsalus on hea” ! No ei ole hea kiletatud linnas! Lihtsalt naeruväärne, kuidas keegi ei juge öelda, et nii ei ole ilus, et midagi peaks ette võtma, et turistid lausa irvitavad…

Agu
3 aastat tagasi

lausa irvitavad jah, täielik väljamõeldis ja viha külvamine

Veebe
3 aastat tagasi

Issand jumal milline paanika klaarika! Lõpetage valetamine või näidake irvitavad turistid ette!!!

Haapsalu kodanik
3 aastat tagasi

Need kolemajad on lihtsalt õudsed. Kas tõesti ei ole mingit seaduslikku meedet, et linna keskväljak kuidagi korda saaks. Jalutan tihti vanalinnas, turistide ehmatanud näod neid jubedusi nähes on unustamatud! Linnavalitsus tehke ometi midagi! Kilega kaetud majad! My ass! Tänapäeva Euroopas! FBs fotograafid ainult ülistavad ja kiidavad üksteisele Haapsalut. Tegelikkus on kurb.

Agu
3 aastat tagasi

minuarust te peaksite sellise hüsteerilise mõtlemisega perearsti videokonsultatsioonil korra käima. Midagi on teil viga!

Postimees
3 aastat tagasi
Reply to  Agu

Sa nn. Agu… Pane ennast põlema…
Nimeta veel 1 jube linn mis on õudsem kui Haapsalu…

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Poiss, käitu korralikult! Mis sa siin purjus peaga ikka kommenteerid.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Postimees

Mine vaata maailmas ringi! Näiteks Detroit!

Postimees
3 aastat tagasi

Linna.. Irwww Peaväljak Irwww