Juhtkiri: girl power versus macho’d

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Soome noor, vaid 34aastane peaminister Sanna Marin näitas eesti macho’dele koha kätte, kui valis siinse visiidi alustamiseks Soome ja Eesti naiskunstnike Kumus esitletava ühisnäituse „Eneseloomine”.

Marin valis oma visiidi alguspunktiks emantsipatsiooni kajastava näituse ilmselt selle tõttu, et Soome on soolise võrdõiguslikkuse poolest Eestist sajandi võrra eespool. Ja ilmselt ka selleks, et demonstreerida oma üleolekut andekaid noori naisi alandavatest meestest.

Näitus keskendub 19. sajandil naiste eneseteadvuses ja ühiskondlikus positsioonis alguse saanud muutustele, mis kajastuvad nii naiskunstnike tegevuses kui ka naise kujutamise viisides. Samas sobitub „Eneseloomine” imekenasti Eesti nüüdispoliitikasse, kus tõsimeeli tallatakse saja aasta tagustel radadel.

Sajanditagusele vimmale viitas ka detsembris ühes raadiosaates Eesti siseministri Mart Helme lausutu. Helme rääkis toona sellest, kuidas Soome kodusõja aegu 1918. aastal sõdisid punased valgetega. „Nüüd me siis tegelikult mingil määral võime näha, kuidas toimub punaste ajalooline kättemaks valgetele. Punased, kes tahtsid juba siis Soome riiki likvideerida, on nüüd saanud võimule ja üritavad meeleheitlikult Soome riiki likvideerida, teha Soomest mingit sorti europrovintsi,” ütles Helme.

„Helme loba ei kahjustanud Soome ja Eesti suhteid tõsiselt, kuid sellele järgnenud skandaal paljastas erinevused kahe riigi väärtuste vahel,” ütles Eesti välispoliitika instituudi direktor Kristi Raik eilses Helsingin Sanomates.

Ametlikult ongi Eesti ja Soome suhted soojad. Kui Sanna Marin eile Eesti peaminister Jüri Ratasega kohtus, kinnitasid nad kahe riigi lähedasi suhteid. Kuid nagu 30 aastat tagasi, kui kangesti tahtsime olla nii jõukad kui soomlased, tuleb meil nüüd endistviisi püüda põhjanaabreile järele jõuda. Nüüd tuleb õppida kaasinimestest hoolimist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments