Juhtkiri: ebaseaduslik abi

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Et narkootikumid on halvad ja võivad inimese elu sõna otseses mõttes hävitada, selles ei kahtle keegi. Ei kahtle ka need, et kes on aastaid võidelnud selle eest, et ravikanep muutuks Eestis kättesaadavaks, sest paraku on see mõnikord ainuke abivahend vähivalude leevendamiseks. Teoreetiliselt on võimalik Eestis arsti ettekirjutusel kannabinoidravimeid legaalselt taotleda.

See tähendab, et Eesti riik on ravikanepi toimet tunnistanud, kuid nagu märgib oma kodulehel MTÜ Ravikanep, on selle kättesaamine tehtud võimalikult tülikaks.

Jätkuvalt on aga illegaalsed nn maagilised seened, mis rühmituvad hoopis psühhedeelikumide alla. Ettevõtja ja psühholoogia teadusmagister Alar Tamming üritab juba aastaid neid rehabiliteerida ja selgitada, et psühhedeelsed ained ei ole narkootikumid. Viimastel aastatel on hoogustunud teadusuuringud, mis kinnitavad, et nn maagilistes seentes sisalduv psilotsübiin on efektiivne obsessiiv-kompulsiivsete häirete ja depressiooni ravis. Psilotsübiini mõju on uuritud mitmes mainekas ülikoolis, sealhulgas Harvardis.

Lääne Elu mängib neid ridu kirjutades tulega ja võimalusega saada külge narkootikumide propageerija silt. Kindlasti pole see meie eesmärk. Küll aga võiks hetkeks peatuda ja ratta seljast maha hüpata. Maailmas on terve rida asju, mida kunagi on peetud kohatuks või ebaseaduslikuks, kuid mis on nüüdseks täiesti normaalne osa elust. Seda, et depressioon on tänapäeva ühiskonnaga kaasnev väga tõsine, ravi vajav seisund, räägitakse aina sagedamini ja kõvema häälega. Psühhedeelsetesse ainetesse, mis võivad aidata, suhtutakse aga jätkuvalt nagu kosmoseraketti nägevad neandertaallased, kui kasutada Alar Tammingu võrdlust. Kas usaldada teadlasi või aastakümnete jooksul juurdunud ühiskondlikku hirmu tundmatu ees ja skeptikuid, selles on küsimus. Seni on maagilised seened seaduse silmis aga tabu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Cvbn
4 aastat tagasi

Tänu sordiaretusele on Kanep muutunud täiesti võrreldavaks narkootikumiks opioididega. Kuna paistab, et seda ebaseaduslikku turgu ei ole võimalik kontrollida siis paistab ainus tee olevat reguleerimine ja maksustamine. Saadud tulu tuleks suunata ennetusse.

Helle
4 aastat tagasi

“6. jaanuaril sai politsei teate, et Virtsu alevikus ründas alkoholi tarvitanud 55-aastane mees oma 85-aastast ema, kes sai viga.” Vägivalda soodustavat alkoholi saab seaduslikult igast toidupoest, aga kui inimene enda raviks taime või seent kasvatab, siis saab karistada. Seadused on ikka väga paigast ära.

jaanus
4 aastat tagasi

Oleksin ikka väga ettevaatlik. Kes neid seeni on kontrolllinud? Ja kanep on väga-väga ohtli,ega ilmaasjata siis arstid seda välja ei kirjuta, kuigi selleks õigus on.

Hannes
4 aastat tagasi

Kiidan mõistliku jutu eest!

elukogenu
4 aastat tagasi
Reply to  Hannes

Aastakümneid tagasi, kui veel tõeline kapitalismus meil kanda kinnitanud ei olnud polnud teemaks ei kanep ega kahtlased seened ning enesetappe ja vaimselt tasakaalutuid sellistes arvudes ka mitte. Kas keegi teab kus on põhiprobleem, oleks ehk võimalik midagi asjakohast ette võtta, sest teadagi, ennetus on kordades odavam kui ……