LOETUIMAD LOOD 2019: ilmaennustused kõiguvad 40 kraadi

Lääne Elu

info@le.ee

Vares pakases. Foto:Urmas Lauri

Avaldame 2019. aastal Lääne Elu veebis enim loetud uudis- ja arvamuslood.

Vares pakases. Foto:Urmas Lauri

Kui 4. detsembril lubas Vene ilmaportaal Gismeteo Eestisse aastavahetuseks 38 kraadi külma, siis kolm päeva hiljem on venelaste ennustus ligemale 40 kraadi võrra soojemaks pööranud.

Gismeteo kuu aja pikkuses ülevaates oli 4. detsembri pärastlõunal kirjas, et külmem ilm saabub Eestisse jõulude lõpus ning kõige käredamad olud peaksid valitsema aastavahetusel. Haanjas ennustas Vene ilmaportaal ööl vastu 31. detsembrit õhutemperatuuriks –38 kraadi.

„Ei ole ühtegi sellist alust, mis annaks suure usaldusväärsusega tulemuse nii pika aja peale siis Läänemere regioonis,” tõdes riigi ilmateenistuse vanemsünoptik Taimi Paljak. „Põhjapool on arktika, lõunapool soe, 60 laiuskraadi ümber nad kahekesi võitlevad – selle tõttu on siin nii palju mõjureid.”

Eesti ilmateenistuse kodulehel olevas kuuprognoosis on välja toodud paljuaastane keskmine, mille lähedaseks võib ka tänavune detsember kujuneda. „Samal ajal kujuneb see keskmine külma- ja soojalainete lõppkokkuvõttes ning kas jõuludeks satub soojem või külmem periood – seda on praegu veel raske kinnitada,” lausus Paljak. „Arvutusi muidugi tehakse, ta annab küll tulemuse, aga järgmisel päeval võib see muutuda.”

Paljak ütles, et kui detsembri esimesel kahel kolmandikul on tugevas läänevoolus keskmisest soojemad ja tuulisemad ilmad, siis võib loota, et detsembri viimasel kolmandikul on rahulikum ja kargem ilm.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments