Isamaaa volikogu: anname inimestele õiguse olla enda raha peremees

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Isamaa volikogu. Foto Isamaa
Isamaa volikogu. Foto: Isamaa

Isamaa volikogu esimehe Sven Sesteri sõnul on Isamaa majanduspoliitikat alati iseloomustanud sõnad konkurents ja vabadus. „Me usume, et Eesti inimeste heaolu sõltub ennekõike nende endi panusest ja pingutusest ning võimalikult vähesest riigi sekkumisest.

Nendest põhimõtetest lähtub ka plaanitav pensionireform, mis annab inimestele vabaduse oma säästude üle ise otsustada,” ütles Sester.

Isamaa poliitilise avalduse täistekst

Isamaa volikogu tunnustab koalitsioonipartnereid ja valitsust, et nad toetavad II pensionisamba vabatahtlikuks muutmist. Pensionireform suurendab inimeste vastutust ja võimalusi oma vanaduspõlve kindlustamiseks. Pärast muudatuste jõustumist saab igaüks ise otsustada, kas koguda ja investeerida iseseisvalt või jätkata kogumist teises pensionisambas.

Kõik arenenud riigid, olenemata sellest, millise pensionisüsteemi kasuks nad on otsustanud, seisavad silmitsi samasuguse väljakutsega. Nende riikide demograafiline olukord – vähenev ja vananev rahvastik tähendab, et inimeste vanaduspõlve kindlustamiseks tuleb leida paindlikud võimalused ja vahendid.

Väitluses Eesti pensionsüsteemi üle ei ole vaidlust küsimuses, kas inimesel on õigus kasutada kogumispensionit vanaduspõlve kindlustamiseks. See õigus on olemas kõigil. Probleem on selles, et tänase sundusliku süsteemiga oleme me muutnud õiguse kohustuseks, mis võtab inimeselt võimaluse oma raha kasutamise üle ise otsustada. Sunduslik kogumispension vähendab inimeste vastutust ja arusaama raha kogumise tähtsusest. Tekib illusioon, et inimene ei pea tuleviku kindlustamiseks midagi tegema ja riik lahendab kõik mured.

Kaasaegses ühiskonnas ei saa kõigile peale suruda ühesugust lahendust. Võimalikke viise vanaduspõlve kindlustamiseks on täpselt nii palju kui on inimesi. Eesti inimeste valikute kogusumma, olgu selleks siis investeering perekonda, haridusse, kinnisvarasse või pensionifondi, on see, mis aitab tagada Eesti inimeste heaolu pensionieas. See on peamine põhjus, miks iga inimene peaks olema enda kogutud raha peremees.

Sellest tulenevalt tunnustab Isamaa volikogu koalitsioonipartnereid ja valitsust teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmise toetamise eest. Teise pensionisamba vabatahtlikuks muutmine on ainuvõimalik viis, kuidas anda inimestele tagasi vabadus ja kohustus oma vanaduspõlve kindlustamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valdo
4 aastat tagasi

Demokraatia on minu silmis üks imelik asi, kõik räägivad sellest aga ei täida seda. Eelistan sellist demokraatiat, kus vabadus inimene saab ise otsustada oma asjade üle ja vajadusel ostangi mõttetud nänni oma kogutud raha eest – oma asi. Tänane reaalsus on, et poliitikud süüdistavad üksteis meedia vahendusel valetamises ja normaalset arutelu, mis on Eestile parem ei toimu. Andke andeks kui selline olukord ei süsti mitte kindlust tulevikuks.
Ettepanek; Vihake vähem!

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  Valdo

Probleem selles ongi, et täna soovid otsustada ise oma (raha)asjade üle, kaugemas tulevikus aga sirutad käe riigipoolse sotsiaal- ja muu abi järele, kuna rahvapensionist ära ei ela. Sinu tänase laristamise peavad vähemalt osaliselt kinni maksma tulevased maksumaksjad, sest hakkad elama mitte oma 2. samba, vaid toetuste najal.

Imelik
4 aastat tagasi
Reply to  pudrujakapsad

On naiivsus kuubis loota, et tulevikus hakkad elama oma 2. samba najal.
Selle väärtus selleks ajaks on olematu.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Imelikule
Kaitsmaks sääste inflatsiooni vastu ju erinevatesse varadesse investeeritaksegi. Vähemalt teistes arenenud riikides käib see nii ja pensionäride elu on lill – talved veedetakse soojal maal. Eesti fondihaldurite ahnus ja saamatus on muidugi omaette teema…

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  pudrujakapsad

😀 inflatsiooni vastu võib ju ka lihtsalt pangaarvel sääste hoida, nagu säästuhoius või nii.Pensionisammastel ikka muu eesmärk, kui ainult inflatsioon.

Imelik
4 aastat tagasi
Reply to  pudrujakapsad

Sa ajad jama. Selle pulli maksab tegelikult kinni odav tööjõud kolmandatest riikidest ja aina suuremas mahus, kuhu see viib on näha….

juss
4 aastat tagasi

Kas keegi lõpuks suudab mulle selgeks teha, millise probleemi Isamaa sellega lahendab? Selmet kohendada olemasolevat süsteemi (investeerimise piirangud fondidele, väljamaksed), laseme inimestel raha välja võtta ja see laiaks lüüa. Mis põhiline, Isamaa on võimul olnud ma ei tea kui palju aastaid ja võimalus olukorda parendada piisavalt. Hetkel käivad seltsimehed Isamaast ringi nägudega, et vaadake mida nad kokku on keeranud, meie tuleme ja päästame teid!

Agu
4 aastat tagasi
Reply to  juss

kas pole kuulnud siis riigieelarve suurest miinusest ja rahast mida pole,et valimislubadusi täita? Imelik, et pole kuulnud

Valdo
4 aastat tagasi

Mina pooldan ideed. Miks arvab osa riigi aparatuuris olevaid inimesi, et teaad, mis teistel hea on? Minule jääb tunne, et teatud erakonnad jäävad oma toetajatest ilma kui nii läheb, et raha võetakse teisest sambast välja. Nüüd, kus raha välja võtmisega järgneb suur finantsilinekriis, on osad erakonnad võtnud ette tee, kus hirmutatakse inimesi läbi meedia kanalite. Minu ettepanek olukorrale järgmine,; Mõni tark võiks lihtsalt seletada, mis juhtub Eesti majandusega kui fondist raha välja võetakse?
Päikest ja kainet mõistust.

Triibik
4 aastat tagasi

Väga õige liigutus Isamaa poolt !! 👍Kindlasti toob see neile palju hääli juurde. Kaua võib igasugu fonde ja fondihaldureid nuumata ! Ma tahan ise oma raha peremees olla.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Võib-olla paljud isegi oskavad oma rahale hea peremees olla, kuid on küllalt neid, kes kiusatusele kohe palju ilusaid asju osta vastu seista ei suuda. Aastate pärast aga hakkame nägema sotsiaalabile kuluvate vahendite plahvatuslikku kasvu, pensionäridest üürivõlgnike tänavale tõstmisi jms.

Triibikule
4 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Triibik, kahjuks kõik ei suuda peremehed olla. Pole kunagi suutnud. Vat siis on hilja kahetseda tehtut.

Hale teooria küll
4 aastat tagasi

Ühiskonnast ühe osa jaoks on seei õigustatud, teisele osale öeldakse, vaadake ise kuidas hakkama saate ja pärast meid tulgu või veeuputus. Robustne kirvetöö! Aga näpud põhjas ja ideid pole valitsusel.

arvan
4 aastat tagasi

Kui isamaa ei mõtle peaga ,mida ta nüüd läbi surub, siis jääb loota, et inimesed ise oleks targemad ja jätkaks teist sammast edasi, siis vähemalt ei oleks poolnäljas ja õnnetu kui pensioniaeg käes-mingi abi ikkagi, sest riigi poolt saadava pensioni suurus on suure küsimärgiga selleks ajaks.