1

Haapsalu piiskopilinnuse muuseum on arhitektuuripreemia nominentide hulgas

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu linnusemuuseum. Foto: Urmas Lauri

Žürii esimehe Teele Pehki sõnul hindas kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapital pooleteise aasta jooksul – 2018. aasta algusest 2019. aasta augusti keskpaigani – valminud ehitisi ja toimunud tegevusi.

Preemiakandidaadid välja valinud žüriisse kuulusid sihtkapitali liikmed urbanist Teele Pehk, arhitekt Peeter Pere ja tootedisainer Merike Rehepapp ning külalisekspertidena arhitekt Emil Urbel, sisearhitekt Pille Lausmäe, maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt ja kunstiteadlane Andres Kurg.

“Kokku oli valida 55 kandidaadi vahel, nende seas oli aastapreemiale esitatud töid ja žüriiliikmete lisatud kandidaate. Põhjalike arutelude tulemusel jättis žürii hinnatavate nominentide nimekirja 19 objekti või muud arhitektuurialast saavutust. Hindamiselt jäid välja need rajatised, mis olid erialaliitude poolt juba varem auhinnatud, või mis žürii hinnangul ei kvalifitseerunudki,” lisas Pehk.

“Sel aastal jõudsid nominentide hulka mitmed märgilise tähendusega objektid. Paljusid võib iseloomustada märksõnadega nagu vana uueksloomine ja kasutajakeskne arhitektuur. Samuti on tajuda ühiskondlike ja globaalsete teemade jõudmist ruumikunsti,” lisas Pehk.


Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemiate nominendid:

 • Eesti Kunstiakadeemia arhitektuurne lahendus. Arhitektid: Joel Kopli, Juhan Rohtla, Koit Ojaliiv, Eik Hermann (KUU arhitektid)
 • Arvo Pärdi Keskus. Arhitektuur: Fuensanta Nieto ja Enrique Sobejano (Nieto Sobejano Arquitectos)
 • Roseni hotell-korterelamu-büroohoone. Arhitekt: Martin Aunin
 • Maakri kvartal. Arhitektid: Rasmus Tamme, Kristjan Männigo, Kaido Areda. Sisearhitektid: Rene Safin, Rasmus Tamme, Kaido Areda (Ars Projekt)
 • Suure-Jaani Tervisekoda. Arhitektid: Alvin Järving, Mari Rass, Ott Alver, Kaidi Põder, Katrin Vilberg, Gert Guriev, Liina-Liis Pihu, Märten Peterson (Arhitekt Must). Sisearhitektid: Riin Kärema, Kerli Lepp (Kuup Disain)
 • Haapsalu piiskopilinnuse külastuskeskus-muuseum. Arhitektid: Margit Argus, Margit Aule, Elo-Liina Kaivo, Laura Ojala (KAOS Arhitektid). Maastikuarhitekt: Kristiina Hellström
 • Park Hotell Viljandi. Arhitektid: Margit Argus, Margit Aule, Kaiko Kerdmann, Kalju Kisand (KAOS Arhitektid)
 • Eesti saatkond Moskvas. Arhitektid: Margit Argus, Margit Aule, Toomas Adrikorn, Kaiko Kerdmann (KAOS Arhitektid)
 • Kommunismiohvrite memoriaal ja ohvitseride mälestusmärk Maarjamäel. Arhitektuur ja maastikuarhitektuur: Kalle Vellevoog (JVR Arhitektid), Jaan Tiidemann (Ninja Stuudio), Tiiu Truus (Stuudio Truus) Haljastus: Lidia Zarudnaya
 • Valga keskväljak. Arhitektid: Gianfranco Franchi, Chiara Tesi, Rea Sepping (FRANCHI+ASSOCIATI)
 • Lübecki meistri Bernt Notke maali “Surmatants” uus ekspositsioon. Autor: KOKO arhitektid
 • Projekt “Tartu toomkirik” – raamat ning välinäitus avalikus ruumis
  Autorid: Kaur Alttoa, Krista Andreson, Raivo Randoja, Mariann Raisma, Laura Linsi, Ronald
 • Reema ja Tadeaš Riha kureeritud näitus “Nõrk monument”
 • Jarmo Kauge kureeritud näitus “Uude Maailma! Eesti arhitektid Torontos”
 • Katrin Koovi, Kaire Nõmme ja Kadri Klementi koostatud ja disainitud näitus “Uuri ruumi!”
 • Ingrid Ruudi kureeritud näitus “Oma tuba. Feministi küsimused arhitektuurile”
 • Eik Hermanni, Mihkel Tüüri ja Rene Valneri kureeritud näitus “Liginull”
 • Jaak-Adam Looveer arhitektuurialase tegevuse eest
 • Ilona Gurjanova Disainiöö korraldamise eest 14 aasta jooksul

Aastapreemia laureaadid selguvad Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali ning Arhitektide Liidu, Sisearhitektide Liidu ja Maastikuarhitektide Liidu ühisel auhinnatseremoonial, mis toimub 6. detsembril Tartu Kammivabrikus.

Kultuurkapitali arhitektuuri valdkonna peapreemia ja elutööpreemia antakse laureaatidele pidulikult üle 31. jaanuaril Kultuurkapitali aastapreemiate galal.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
uskmatu-toomas
uskmatu-toomas

Iga uus asi on huvitav ja ilu peitub või ei vaataja silmades.Seisin Lossiplatsil ja sealt avanevas vaates on meie värskelt renoveeritud muuseumi müürile just vaateplatvormi otsa kohale jäetud kasvama PÕÕSAS-miks ??

wpDiscuz