Vormsil saab laupäeval näha 100-aastast talu ja kirurgi õlimaale

Möödunudaastane Vormsi avatud talude ja hoovide päev. Foto: Arhiiv

Vormsis toimub laupäeval kolmandat aastat järjest avatud hoovide ja kohvikute päev, kus kohalik rahvas tervitab külalisi põnevate hoovide ja maitsvate hõrgutistega.

Lisaks Vormsi põhilistele vaatamisväärsustele – vormsirootsi talumuuseum Sviby külas, Saxby majakas ja Rälby pukktuulik, on sel päeval võimalus piiluda ka kohalike koduaedadesse ja suhelda kohalikega.

Sel aastal on aktiivseim Hosby küla kolme kodukohvikuga. 100. aastat tähistav Hansase talu pakub kohaliku käsitöömeistri ja talharpamängija Marju Tamme loomingut, stiilses Retro kohvikus toovad sitskitlites särtsakad näitsikud värskeid saiakesi ja burgereid lauda. Rälbys saab muu seas kodusest kirbukas soodsat majapidamiskraami ja mägiveisevorsti ning värsket suitsukala ja lambanahast tooteid.

Hullos rahvamajas saab külastada alles märtsis avatud noortetuba, laenata mänge ja osta ning müüa kaupa „Tasuta asjade poes”. Vormsi kultuurijuhi Tatjana Sääsi sõnul peavad sealset kohvikut noored ise.

Uuena on sel aastal avatud ka Tallide pere mitme põlvkonna kunstilooming – tuntud akvarellikunstnik Siiri Tall on välja pannud oma tööd ja tema kirurgist poeg Kahro Tall näitab oma õlimaale.

Legendi ja kaardi hoovide külastamiseks saab kaasa praamilt ja poest. Kogu perele on põnevaks täitmiseks ka Vormsi bingo sealsamas olemas.

Laupäeval saab Vormsil külastada neid talusid:

Sviby:

  • Sviby kohvikus pakutakse kell 11-18 smuutit, pirukaid, kooki ja kohvi ning muid maitsvaid elamusi
  • Tare-Tareke pakub kell 10-22 elaval tulel valmistatud krõbedaid pannkooke  ja grillil valmistatud toite. Hoovis saab mängida sulgpalli ja pingpongi.

Hosby:

  • Hansase talu Hosby külas tähistab oma 100-aastast juubelit ning kutsub kõiki oma õunaaeda koduseid küpsetisi nautima. Taustaks mängib Marju Tamm talharpal ning toimub tema kaltsuvaipade näitus-müük. Kiirematel õnnestub kaasa osta ka Hansase talu leiba ja saia. Kohvik avatud 11-18.
  • Retro kohvik ootab külalisi 10-18. Kohvik asub Hosby küla viimases majas.
    Valik ahjusoojasid pirukaid ja saiakesi ootavad. Samuti pakutakse nii retroburksi kui ka  veisepihviga käsitööburksi. Samuti teistmoodi kartulisalat ja otse grillilt kalkuni šašlõkki.
  • Uue-Jakasa Hosby külas kell 10-18 pakutakse sooja ja külma toitu ning magusat.

Rälby:

  • Laarase talu hoov 11-18: kalatooteid, lihatooteid, pudi-padi kraami – peaaegu kõike, mida vaja majapidamises. Talu pakub ka pargitud lambanahku ja lisaks soolastele suupistetele pakume pannkooke jne.
  • Rälby veski kohvik 11-15: ajalooline taastatud pukktuulik, suveniirid, kõhutäidet.

Hullo:

  • Rahvamajas kell 12-16 noorte kohvik. Lisaks näitus „Järgmised 100 kuva vormsilastest”.
    Ilusa ilmaga oodatakse õuele müüma kõiki. Samuti saab Tasuta Asjade Poodi kaupa tuua (kell 16 peab ülejäänu ära viima). Avatud ka noortetuba mängudega, õues saab mängida mölkkyt, laste-petanquet, täpsusmänge, noolemängu.

Kersleti

  • Tease talu 12-17. Avatud on kirbuturg ja müüakse käsitöö nukke ja loomi. Samuti on avatud kohvik, kust saab nii suppi kui ka kooke.

Suuremõisa

  • Tallide galerii 11-16. Suuremõisas on avatud galerii ja kunstinäitus. Väljas kolme põlve Tallide looming. Siiri akvarellid. Kahro õlimaalid. Kaspari joonistused. Irene õlimaalid ja Patricku maalid.
  • Metsavahi aiakohvik Suuremõisas pakub 11-18 maitsvat menüüd ja hubast olemist. Saab suppi, põnevat paellat, magusat maiust, kanget kohvi ja mõnda muud maitsvat.

Bynäs

  • Ajaloolise Bynäsi küla üksik hütt ootab päikselisele terrassile kell 11-14. Menüüs tuleb kordamisele üle-eelmise aasta suvekohviku hitt – vastapandamatud maasikamargaritad ja kosutavad maasikasmuutid. Kiiremad saavad teele kaasa kaubelda ahjusooja Håkabacken’i koduleiva. Virgutustegevusteks on pentanque ja sulgpall.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Naabriplika
4 aastat tagasi

Tere. Kui siin on mòeldud Sviby kùlas asuv vormsirootsi muuseumi, mis asun endises Pease talus, siis oli see eestlaste talu.