Eesti Ekspress: kohtunik tegi prokuratuuri töö pihuks ja põrmuks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kohtunik Piia Jaaksoo. Foto: Arvo Tarmula
Kohtunik Piia Jaaksoo. Foto: Arvo Tarmula

Eesti Ekspressis on intervjuu Haapsalu kohtuniku Piia Jaaksooga, kes räägib, miks ta mõistis õigeks viis rasketes kuritegudes süüdistatud meest ja ühe naise.

Jaaksoo selgitab intervjuus Eesti Ekspressile rahapesus, kuritegelike ühenduse moodustamises ja suures maksukuriteos süüdistatud Nurme vabriku ärimeeste õigeksmõistva kohtuotsuse tagamaid.

Jaaksoo sõnul võttis ta süüdistuse ette ja hakkas uurima tõendeid. „Selle käigus tekkis tunne, et süüdistus pole nii konkreetne, et võimaldaks kedagi neile ette heidetud tegudes süüdi mõista.”

Suure osa telefonide pealtkuulamise ebaseaduslikuks tunnistamist põhjendas Jaaksoo sellega, et Pärnu maakohtu ja Lääne ringkonnaprokuratuuri antud load ei vastanud nõuetele. „Lubades oleks pidanud olema kirjas, kuidas loa andjad jõudsid järeldusele, et jälitamine on vältimatult vajalik. Sellist põhistust kohus ei näinud,” ütles Jaaksoo Eesti Ekspressile.

Kui salaja lindistatud telefonikõnesid kohtus kasutada ei saanud, muutus võimatuks ka süüdistuse tõendamine.

Haapsalus olid kohtu all kuus tekstiiliäri teinud inimest, keda juhtis Nurme vabriku omanik Stanislav Podžuk. Prokurör süüdistas neid maksukelmuses, rahapesus ja kuulumises kuritegelikku ühendusse. Süüdistuse kohaselt ringlesid Eesti ja Läti vahet ühed ja samad tekstiilitooted, millega tehti käibemaksupettust. Riigile jäi maksudena laekumata üle 3,5 miljoni euro.

Podžukki ähvardas süüdimõistmisel 5–15 aastat vangistust. Tema kaaslased oleks võinud saada 3–12 aastat türmi. Jaaksoo mõistis lühimenetluses kõik kohtualused õigeks. Kohtu hinnangul oli süüdistus umb­isikustatud, kubises sisemistest vastuoludest ja sisaldas vähe fakte meeste tegude kohta.

Prokuratuur pöördus Tallinna ringkonnakohtusse, see tegi samuti õigeksmõistva otsuse. Riigikohus ei võtnud prokuröri ning maksu- ja tolliameti kassatsioone arutusele. Podžuki ja teiste õigeksmõistmine jõustus mai lõpus ning riik hüvitas veidi üle 33 000 euro Podžuki kaitsekulusid. Riigikohus asja arutlusele ei võtnud.

Paralleelselt toimus samas asjas maksumenetlus. Halduskohtu jõustunud otsuse kohaselt võlgneb tekstiiliäri ajanud PVMP-Elektika OÜ riigile 9,6 miljonit eurot.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments