Võidutuld jagatakse tänavu Lääne-Nigulas

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

2016. aastal peeti Võidupüha paraad Kärdlas. Foto: Urmas Lauri

Pühapäeva pärastlõunal kella nelja paiku saabub Tartust teed alustanud võidutuli Lääne-Nigula kiriku juures asuvale lipuplatsile ning algab tule jagamine.

Tänavu peetakse Läänemaa maakaitsepäeva Lääne-Nigulas. Keskpäeval algab kirikus jumalateenistus ning kell üks pärastlõunal algavad ohutuspäeva tegevused.

Uudistada saab kaitseliidu tehnikat, naiskodukaitse paneb püsti ohutushoiu telgi, kohal on politsei ja vanglate ameti ning päästeameti sõidukid ja teabetelgid ning NATO liitlased sõidukiga.

Pakutakse sõdurisuppi.

Kell veerand neli algab maakaitsepäeva aktus, peetakse pidupäevakõnesid, õnnistatakse majalippusid.

Kell neli pärastlõunal saabub võidutuli lipuplatsile ning seejärel algab tule jagamine valdadele, külaseltsidele eraisikutele, soovijatel võimalik kohapealt saada küünal.

Selle aasta võidupüha paraadi tuletoojateks on kaitseliidu, naiskodukaitse, noorte kotkaste ja kodutütarde parimad sportlased, kes toovad võidutule presidendilt maakondadesse.

Läänemaale toovad tule kaitseliitlane Mati Kallemets ja kodutütar Gertu Küttmann.

Kaitseliit korraldab tänavuse võidupüha paraadi Tartus.

Võnnu lahing

  • Tänavu täitub 100 aastat Eesti vägede ajaloolisest võidust Landeswehri üle Võnnu all ning 85 aastat riigikogu otsusest muuta 23. juuni riiklikuks pühaks.
  • Kuna naaberriigi (olgugi et sõbraliku) pinnal ei sobi oma sõjaväeparaadi pidada, tegi Kaitseliit eelmiksel aastal presidendile ettepaneku, et Võidupüha 100 paraad toimuks Tartus. Paraadiga mälestatakse ka Tartust pärit Võnnu lahingu võidu sepistajat kindral Põdderit, kes muuseas oli ka Kaitseliidu esimene ülem.
  • 23. juunil 1919. aastal andis 3. diviisi ülem kindralmajor Ernst Põdder oma päevakäsuga korralduse, et sel päeval “saadud võitude puhul meie põlise ja äraandliku vaenlase üle, linnades ja maakohtades saaks lipud välja pandud ning kohalikes garnisonides sõjaväeparaadid toime pandud.”
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments