Kekkilä ja Lääne-Nigula valla vahelist vaidlust arutab homme riigikohus

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Urmas Lauri
Foto: Urmas Lauri

Riigikohtu halduskolleegium arutab kolmapäeval suulisel istungil OÜ Kekkilä Eesti ja Lääne-Nigula valla vahelist vaidlust, teatas riigikohus.

19. juunil kell 11 algab riigikohtu halduskolleegiumi avalik istung, et arutada Lääne-Nigula valla kassatsioonkaebust ringkonnakohtu otsusele, mis kohustas valda uuesti kaaluma OÜ Kekkilä Eesti taotletud kaevandamisloa kooskõlastamist.

Kekkiläl on luba kaevandada turvast Lääne-Nigula vallas. Osaühing soovib kaevandamisala laiendada ja kaevandamisloa kehtivusaega pikendada ning esitas selleks Keskkonnaametile taotluse. Lääne-Nigula vald ei nõustunud kooskõlastama Keskkonnaameti ette valmistatud kaevandusloa eelnõud.

Lääne-Nigula vald leidis, et ei saa kaevandamisloa andmisega nõustuda enne, kui on tehtud põhjalik uuring selle kohta, mis põhjustab kaevandamisala lähistel asuva Salajõe küla kaevuvee halba kvaliteeti. Varasemad, kaevandamisloa menetluses tehtud uuringud näitasid, et kaevandamine on üks paljudest teguritest, mis kaevuvett mõjutavad. Samas ei aitaks kaevandamise keelamine varem tehtud uuringute järgi vee kvaliteeti oluliselt parandada.

Halduskohus leidis, et valla otsus mitte nõustuda kaevandamisloa andmisega oli põhjendatud. Ringkonnakohus aga tühistas halduskohtu otsuse, rahuldas kaebuse ja kohustas valda kooskõlastamise küsimust uuesti otsustama. Lääne-Nigula vald esitas riigikohtule kassatsioonkaebuse.

Lääne Elu on korduvalt Kekkilä ja Lääne-Nigula valla vahelist vaidlust kajastanud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kadu
4 aastat tagasi

Kekkiläle. Ahnitse Soome rabades. Jäta Eesti rahule.

Arusaamatu
4 aastat tagasi

Mis seal enam arutada, asi ju selge. Vald saab soodsalt Növa sadama ja Kekkilä kaevandamisloa. Kompromiss missugune, tühja sellest kaevuveest.