Lääne-Nigula loobub osavallavanematest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Mikk Lõhmus. Urmas Lauri

Lääne-Nigula volikogu hakkab muutma valla põhimäärust – osavallad küll säilivad, kuid osavallavanemad asendatakse piirkonnajuhtidega.

Neljapäeval, sõna otsese mõttes volikogu istungi viimasel minutil teatas Lääne-Nigula volikogu esimees Mikk Lõhmus (valimisliit Tugevad Kogukonnad), et volikogu menetlusse on antud eelnõu Lääne-Nigula valla põhimääruse muutmiseks. „Määruse eelnõu eesmärgiks on valla organisatsiooni ja juhtimise parem korraldamine ja üldvalitsemiskulude sääst,” selgitas Lõhmus.

Vallavanem Janno Randmaa ütles hiljem Lääne Elule, et aastaseks kokkuhoiuks prognoositakse 80 000 eurot.

Põhimääruse muutmisega kaovad osavallavalitsused kui ametiasutused ja moodustatakse üks ametiasutus – Lääne-Nigula vallavalitsus. Edaspidi enam osavallavanemaid pole, neid asendavad piirkonnajuhid. „Osavallad ise jäävad alles, osavallakogud jäävad tänasel kujul tööle,” ütles Lõhmus. „Kohapealne kaasarääkimine peab jääma, osavallakogud peavad jääma.”

Milliseks võib vallajuhtimine põhimääruse muutmise tagajärjel muutuda, sellest on vallavanem Randmaa sõnul veel vara midagi arvata. „See on pikk protsess. Põhimäärus käib kahel lugemisel – ja mis sealt lõpuks tuleb?” arutles Randmaa.

„Täna on olukord selline, et igas piirkonnas on väga erinev käekiri,” tõi vallavanem välja muudatuse ühe põhjustest. „Dokumendiregistriski paistab välja, kui palju on ühes või teises osavallas välja antud korraldusi kohaliku elu korraldamiseks.” Lõhmus lisas omalt poolt: „Esiteks pikaajaline finantsvõimekus ja teiseks juhtimisstruktuuri töövõimelisemaks tegemine.”

Lõhmuse sõnul on Lääne-Nigula vallal lähiaastatel ees tõsised ülesanded, et üleval hoida haridust ja sotsiaalhoolekannet. „Kool on kindlasti prioriteet, sotsiaalhoolekanne samuti, selle võrra peab juhtimisstruktuur efektiivsem olema.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Johhaidii
2 kuud tagasi

Käib õgvendamine, et lihtsamalt saaks vallamajas otsuseid vastu võtta. Koolide hoolekogus tehti sama samadel põhjustel. Kõik selleks, et saaks otsuseid teha väiksemas ringis. Muuks seda vaja ei ole. Koolide liitmisel saadi õppetund, et liiga suures ringis konsensuse saavutamine on keeruline.

Mina
2 kuud tagasi

Juba herr Riisalu ütles et nendel osavaldadel pole suurt mõtet.

niipalju
2 kuud tagasi

siis demokraatiast

Maali Metsast
2 kuud tagasi

Osavaldadel ega osavallakogudel pole üldse mõtet , sest nendel on ainult võimalus arvamust avaldada, , Osavalla asemel võiks tõesti olla üks esindaja kohapeal , kes esindab kohalikke .Rahaline kokkuhoid kaotatud asjameeste arvel oleks päris korralik. Asjamehi on praeguses vallas mitukümmend isikut rohkem, kui oli neid praegustes osavaldades.

Aamen
2 kuud tagasi

Põhimõtteliselt ei muutu ju midagi….sama palju inimesi jääb ju tööle!?

Kas
2 kuud tagasi
Reply to  Aamen

Samad inimesed ka või?

Jenkem
2 kuud tagasi

Mõtetu valitsus, igatepidi juba lagunenud, tunnistage seda… Varsti emmakumma riigi oblast siin lihtsalt…

AVS
2 kuud tagasi
Reply to  Jenkem

Sa pead siis silmas Lääne-Nigula vallavalitsust? Pole nagu erilist lagunemist täheldanud.

Kodanik
2 kuud tagasi

Huvitav on see, et neljapäeva õhtul tehti teatavaks ja juba oskab lehes sellest rääkida. Salatsemine, salatsemine käib ikka LN Miku poolt. Kus nüüd siis osavallakogud on ja miks need enne teada ei saanud sellest. Ikka vanaviisi edasi, keegi tuleb kapist välja.

Küsimus
2 kuud tagasi
Reply to  Kodanik

Kas teil on info, et osavallakogud ei teadnud? Minu meelest käib see jutt küla peal juba ammu. Ja kuidas see info küla peale jõudis? Vast ikka osavallakogude inimeste kaudu.

Kodanik
2 kuud tagasi
Reply to  Küsimus

On. Mitmed osavallakogu inemesed on rääkinud. Noarootsi, Oru ja Risti.

Ants
2 kuud tagasi

Halleluuja! Mõistuse hääl on otsustajaid kõnetanud!

krõmpsluu
2 kuud tagasi

Eesti riigis on olemas Regionaal-ja Põllumajandusminister,milleks meile üldse vaja veel mingeid vallavanemaid ja mikkusi? Kõik tootvale tööle kupatada ja kokkuhoid mis-sugune.

Ahhsoo
2 kuud tagasi
Reply to  krõmpsluu

No ära seda küll taha, et kõik kohaliku elu otsused hakkavad Tallinnast tulema.

krõmpsluu
2 kuud tagasi
Reply to  Ahhsoo

Käsud ja otsused tulevad ammu juba Brüsselist ja seda enam pole neid jupijumalaid enam vaja.

küsiks
2 kuud tagasi
Reply to  krõmpsluu

Ei hakka see Brüssel küll kohalikke makse kehtestama, et sa siin ära elaksid. Tahaks küll teada, millal Brüsselisse minu uulits asfaldi alla pannakse ja lambike jälle särama.

kohalik
2 kuud tagasi

Tea kui nimetada lehm piimaandjaks kas hakkab rohkem piima andma ja vähem heina sööma?