Eelhääletada saab täna õhtuni

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Panga valimiskomisjoni esimees Eda Kivimäe ja komisjoni liige Mati Pihelgas. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 11
Panga valimiskomisjoni esimees Eda Kivimäe ja komisjoni liige Mati Pihelgas. Foto: Urmas Lauri

Eilse seisuga oli Euroopa Parlamenti valimas käinud ligemale viiendik valijaist. E-hääletamine lõpeb täna õhtul kell kuus, kaks tundi hiljem suletakse ka eelhääletusjaoskonnad.

Haapsalu linna Haapsalu linnas on kolm valimsjaoskonda, neljas Haapsalu linna valimisjaoskond asub Panga külas Ridala koolis.

Panga valimiskomisjonis on valijate nimekirjas 831 inimest, neist alla kahe protsendi on oma hääle andnud eelvamistel. “E-hääled saame aga teada alles pühapäeval, valimispäeval,” selgitas valimiskomisjoni esimees Eda Kivimäe.

Komisjoni liikmed nentisid, et tühja ikka ei istuta, sest iga natukese aja takka tuleb mõni valija oma häält andma.

“Võiks parem olla küll,” tõdes komisjoni liige Mati Pihelgas.

Reeglit, millal Panga külas hääletama tullakse, pole. Eelhääletusel pole järjekorda olnud. “Aga hääletuspäeval võib juhtuda küll,” ütles Kivimäe.

“Neil, kes on hääletamas käinud, on kodutöö olnud kõigil tehtud,” lausus komisjoni liige Pille Vidrik.

“Keegi siin ei mõtle enam, ei aruta, kelle poolt hääletada,” lisas Kivimäe. “Kõik on välja mõeldud.”

“Nõu ei ole keegi küsinud,” nentis Vidrik.

“Mitte et me tohiksime seda anda, aga küstitud pole ka,” lisas komisjoni esimees. “Need, kes valima tulevad, nemad teavad, kelle poolt hääletada tahavad. Paljud on öelnud, et tahavad pühapäeval tulla, et siis on õige valimispäev.”

“Apelsine me küll ei müü, aga pidupäev on ikka,” kirjeldas Vidrik valimispäeva võlu. “Kui mina laps olin, siis käisime ema-isaga ja seisime hirmus pika järjekorra, saime apelsine.”

Nõukaaega meenutades räägiti, et toona müüdi valimisjaoskondades lisaks apelsinidele ka muud defitsiitset kaupa, näiteks viinereid, Bulgaaria rohelisi konservherneid, kalosse ja lahustuvat kohvi. “[Nõukogude aja] lõpu poole oli juba tulmerohelisi banaane,” kinnitas Vidrik.

“Meie võime praegustele valijatele ainult õdusat seltskonda pakkuda, saavad oma numbri ära märkida,” lausus Vidrik

Kuigi jaoskonnas järjekorda ukse taga polnud, õigemini polnud keskpäeval, mil jaoskond ukse avas, seal komisjoni liikmetele lisaks hingelistki, uskus komisjoni esimees, et valimistel osaletakse siiski innukalt.

“Minu meelest hakkab minema aktiivsemaks,” ütles Kivimäe. “Eelmistel [riigikogu] valimistel oli varasemaga võrreldes ikka palju rohkem inimesi valimas.”

“Ma käin hästi palju tööalaselt inimestega läbi, kõik ütlevad, et tuleb ikka minna valima, ei tohi vahele jätta,” liusas Vidrik.

“Inimesed on teadlikumaks muutunud ja minu artvates tõstab protsenti see, et e-hääletus on mugavaks läinud, nii lihtne on see klõps ära teha,” nentis Kivimäe.

Oma häält on võimalik anda kuni täna õhtuni, seejärel on järgmine võimalus valimispäeval, 26. mail.

Euroopa Parlamendi (EP) valimistel oli teisipäeva õhtuse seisuga oma hääle andnud 165 123 valijat, mis moodustab 18,7 protsenti nende üldarvust.

Elektrooniliselt oli selleks ajaks hääletanud 116 805 inimest, jaoskondades oli antud 48 318 häält.

Viis aastat tagasi peetud EP valimistel oli samal ajal jaoskondades hääletanud 45 427 inimest ning e-hääletajaid oli kella 20-se seisuga 74 326. Kokku oli valiku langetanud 13,3 protsenti valijatest.
Paari kuu eest toimunud Riigikogu valimistel oli kuuenda eelhääletamise päeva õhtuks valiku langetanud 258 665 valijat, mis moodustas 29,4 protsenti valijate üldarvust.

Valima minnes tuleb kaasa võtta fotoga isikut tõendav dokument, näiteks ID-kaart, pass või juhiluba. Valijakaarti kaasa võtma ei pea.

E-hääletamine aadressil www.valimised.ee lõpeb täna kell 18. Soovi korral võib interneti teel antud häält muuta, hääletades uuesti e-hääletamise ajal või homme jaoskonnas. Valimispäeval, 26. mail häält muuta ei saa ning hääletada saab vaid elukohajärgses valimisjaoskonnas.

Euroopa Parlamendi valimistel saavad hääletada Eesti kodanikud ja siin alaliselt elavad ning hääletamiseks soovi avaldanud teiste Euroopa Liidu riikide kodanikud. Üle kogu Eesti on üks ringkond, mis tähendab, et valida saab kõigi 66 kandidaadi vahel.

Euroopa Parlamendi valimised 2014

Läänemaal (sh Lõuna-Läänemaa ehk Lihula ja Hanila vald) said hääli:

  • Reformierakond 1710 (26%)
  • Indrek Tarand 1223 (18%)
  • Sotsiaaldemokraatlik erakond 970 (15%)
  • Isamaa ja Res Publica Liit 863 (13%)
  • Keskerakond 747 (11%)
  • EKRE 571 (9%)

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments