4

Andrus Ansip: praegust valitsust iseloomustab põhimõttelagedus

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Andrus Ansip. Foto: Lemmi Kann
Andrus Ansip. Foto: Lemmi Kann

Täna pärastlõunal jõudis oma Euroopa parlamendi valimiskampaania raames Haapsallu endine peaminister Andrus Ansip (Reformierakond), kes kohtus pärast Lääne Elule intervjuu andmist Haapsalu elanikega.

Haapsalu kultuurikeskuse rõdusaali oli Ansipiga kohtuma tulnud tagasihoidlik hulk inimesi, vanuseliselt olid aga kaetud ilmselt kõik aastakümned.

Kuigi kohtumise eesmärk oli rääkida Eestist ja Andrus Ansipist endast europarlamendi valimiste kontekstis, nagu Ansip ka ise rõhutas – et valijate hääli koguda, kaldus jutt ikka ja jälle päevapoliitikale ning valitsuskoalitsiooni saatvatele skandaalidele. EKRE poliitikute tegevus on liberaalist endisele peaministrile ilmselgelt vastukarva, kuid ka publiku hulgast tulnud küsimused puudutasid kõik paari erandiga EKRE-t. Mart ja Martin Helme juhitud erakonna tegevusega ei olda rahul ja väljendati ka hirmu tuleviku suhtes.

EKRE liikmete kõrval kritiseeris Ansip endise peaministrina kõige teravamalt praegust peaministrit Jüri Ratast.

Kohtumise lõpus võttis sõna proua, kes leidis pärast Ansipi lahkumist peaministri kohalt on Eesti inimeste kindlustunne kadunud.

„Kuna mina olen siin kõige vanem, siis ma võin sellist arvamust avaldada. Omal ajal tulistati teie pihta ka üsna hoogsalt, aga nüüd on inimeste arvamus 100 protsenti muutunud. Ma räägin muidugi peamiselt vanemate inimeste eest – ma puutun nendega rohkem kokku. Ikka öeldakse nii, et seoses Ansipi lahkumisega kadus inimestel kindlustunne, ja see ei ole tagasi tulnud. Me teadsime, et riik on kindlates kätes, kui teie olite valitsusjuht. Nüüd on asjad teistmoodi,“ ütles ta.

Ansip tänas.

„Minu meelest on poliitiku puhul väga oluline etteaimatavus. Kindral Riho Terras ütles Donald Trumpi kohta, et ta on kihvt, kuna ta on täiesti ettearvamatu. Aga kuidas sa saad oma liitlast usaldada, kui sa tead, et ta on täiesti ettearvamatu? Käitumise etteaimatavus on ülimalt oluline suhetes nii mehe ja naise kui ka riikide vahel. Võib-olla ma olen olnud liiga must-valge või liiga etteaimatav, sest kui ma olen öelnud, et ma teen nii, siis ma olen seda ka teinud,“ rääkis Ansip.

Samal põhjusel andis ta enda sõnul ka pikalt ette teada oma plaanist peaministriamet maha panna, et seda aega kasutataks uue peaministri leidmiseks.

„Etteaimatavus on suur väärtus. See annab inimestele, sealhulgas ka ettevõtetele kindlustunde. Etteaimatavus on mind isiklikult elus aidanud ja ma arvan, et see on olnud ka Eestile kasulik,“ lisas Ansip.

„Aga nüüd – koalitsioonilepingusse ei pandudki midagi olulist kirja. Lihtsalt mingi tühi paber. Kuulan – Ratas räägib televiisoris: elu muutub nii kiiresti, et polegi mõtet eriti kirja panna. Inimesed ei tea, mis juhtuma hakkab, sest koalitsioonileping on tühi, ja siis ütleb Mart Helme, et pole vahet, mis seal koalitsioonilepingus kirjas on – meil on kokku lepitud, et kui keegi on vastu, siis ei tehta. Milleks üldse sellist paberit vaja on? Selle asja nimi on põhimõttelagedus. Kahjuks on see sõna, mis iseloomustab meie valitsust. Mis ei ole Eesti huvides ja mida eestlased ei ole mitte kuidagi ära teeninud,“ nentis Ansip.

Pikemat usutlust Andrus Ansipiga saab Lääne Elust lugeda järgmisel nädalal.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
ten dents
ten dents

No mina kohe ei tea-keda võtta või keda jätta. Vanaema soovitas Yana Toomi,olles lugenud temaga avaldatud tööintervjud. Nii kenasti ütles teine seal kandideerimisest koos Igor Gräziniga: ta on nagu kõrgmoe kleit, selga ei pane, aga näitab tendentsi. Mõeldud- tehtud.

...
...

Ansipi kampaania koosneb ainult teiste laimamisel, kurb- ei midagi uut! Raadioreklaamis on kuulda tema poolt suisa valetamist, kui ütleb, et praegune valitsus on ebaõiglaselt moodustatud. Mismõttes ebaõiglaselt?!

küünes tooli sees
küünes tooli sees

…selles mõttes, et valijate tahe visati prügikasti.

...
...

Valisin ja minu tahet ei ole keegi prügikasti visanud!

wpDiscuz