Venemaa pidas Kaliningradi lähedal kinni Soome lipu all sõitva Morobelli laeva

BNS

Kaliningradis kinnipeetud laev Roxen. Foto: Morobell
Kaliningradi lähedal kinnipeetud laev Roxen. Foto: Morobell

Venemaa julgeolekuteenistuse FSB Kaliningradi piirivalvevalitsuse merejõud võtsid röövpüügi eest kinni Eesti meeskonnaga Soome kalalaeva Roxen, vahendas uudisteagentuur Interfax Vene valitsuse pressiteenistust.

Postimehe andmeil on tegemist Haapsalu firmale Morobell kuuluva laevaga, mis tegeleb Läänemerel tööstusliku kalapüügiga. Soome lipu all sõidab Roxen püügiõiguste ja kalapüügikvoodi tõttu. Morobell on üks Läänemaa edukamaid ettevõtteid. Lisaks kalalaevastikule ja kalatööstusele kuulub firmale ka Westmeri sadam Haapsalus.

„FSB Kaliningradi piirivalvevalitsuse merejõud kontrollisid 10. mail Soome kalalaeva Roxen, mis asus Vene majandusvetes, ja tuvastasid, et laev teostas Vene seadusi rikkudes vee bioloogiliste ressursside hankimist,” seisis pressiteates.

Ülevaatuse käigus avastati laevalt rohkem kui 7,5 tonni röövpüütud kala. Esialgsel hinnangul kandis Venemaa kahju üle 49 miljoni rubla (674 000 eurot).

Praegu käib kontroll, laev on kinni peetud ja toimetatud Kaliningradi kalasadamasse. Laeva kaptenit ähvardab Vene seaduste alusel vastutusele võtmine.

Ajaleht Helsingin Sanomat kirjutab Soome Peterburi peakonsulaadile viidates, et laeva kogu meeskond on eestlased. Konsulaat soovib, et asja menetlemine käiks võimalikult kiiresti ja alus vabastataks võimalikult pea.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Keskmine Ain
4 aastat tagasi

Eelnevalt oli üks morobelli kapten täispeaga tuuritanud. No äge kaader seal.

Barby
4 aastat tagasi

Tuleks vähemalt uurida kas selle kapten oli kaine kui nii sõitis. Morobellil ikka juhtub.

Lemps
4 aastat tagasi

Lõpüks üks hea uudis ka. Karma on selle nimi.