Talgulised parandavad Lihula linnusemüüre

Kaie Ilves

kaie@le.ee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Talguline Toomas Pirn (keskel) puhastab segumasinat. Andres Hion
Enne parandustööd tuleb müür puhastada. Andres Hion
Müüritöö käib täie hooga. Andres Hion

Täna kell 10 alanud ja terve päeva kestvatel talgutel parandavad MTÜ Keskaegne Lihula liikmed Lihula linnusemüüre. 1996. aastal konserveeritud müürid on aja jooksul murenenud. Lagunenud kivid asendatakse uutega ja parandatakse lagunenud trepiosa.

Keskpäeval töötas segumasin Lihula linnusemäel täie hooga. Kolm masinatäit segu oli juba valmis tehtud ja müüri pandud. Talguline Toomas Pirn puhastas segumasinat, et saaks järjekordse laari segu üles panna.

Autoga talgupaika saabunud arheoloog, tööde korraldaja Mati Mandel laadis koos talguliste Tarvi Toome ja Mait Põldmäega autokastist maha järgmised 15 kotti tsementi, vannitäie liiva ja korvitäie uusi töökindaid. Eemal ootas mitu suurt virna kive müüri ladumist.

“Kõik vajalik on nüüd vist kohale toodud,” ütles Mandel rahulolevalt.

Samal ajal võttis talguline Jüri Hinsberg järsult linnusenõlvalt võsa maha. Müüridel käis kibe töö – talgulised puhastasid harjadega müüre ja sättisid uusi kive lagunenute asemele.

Talgujuht Larissa Mandel saabus rõõmsalt talgupaika joogi ja söögiga, et talgulised saaksid vahepeal keha kinnitada.

“Konserveerisime müürid 1996. aastal, ladusime paar-kolm kihti Ungru kivi peale,” meenutas Mati Mandel. “Nüüd laome lagunenud kohtades uue kihi kive peale, parandame müüris katkised kohad ära. Esialgne segu oli sitkevõitu ja kleepuv, nüüd tõime sõelutud kruusa juurde.”

Mandel märkis, et Lihula kandi kivi, millest linnusemüürid on algselt laotud, ei ole eriti vastupidav ja kipub murenema – vesi ja jää teevad aja jooksul oma töö.

“Kirbla ja Tuudi kivi on palju tugevamad,” nentis Mandel.

Mandel on aastakümneid korraldanud arheoloogilisi väljakaevamisi Läänemaal, sh Lihula linnusemäel, ja leidude põhjal uurinud Läänemaa muinas- ning keskaega. Tänavune on juubeliaasta – täis saab 50 aastat arheoloogilisi kaevamisi ajaloolisel Läänemaal. Alustati 1969. aastal Kõmsil. Sünnipäeva tähistatakse 29. juunil Kinksis.

MTÜ Keskaegne Lihula asutati 1993. aastal, et aidata kaasa Lihula piiskopilinnuse jäänuste väljakaevamisele. Ühingu põhituumiku moodustavad Mandli juhitud väljakaevamistel osalenud inimesed ja kohalikust kultuuripärandist huvitatud. MTÜ hingekirjas on üle 30 liikme üle Eesti, talgutel osales kümmekond. Ehitusmaterjaliga toetas Lääneranna vald.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments