Silvia Urgas: räitsakate apokalüptiline hala

Silvia Urgas. Foto: Arvo Tarmula

„Lõpetage hüsteeritsemine!” on viimastel nädalatel hüütud. Kirjanik Kerttu Rakke nimetas toimuvat lausa räitsakate apokalüptiliseks halaks.

Kas saaks veel koledamini kellegi sõnavõtu kohta öelda? Manitsetakse noori, kes peaminister Jüri Ratasele avalikke kirju kirjutavad. Naerdakse nende üle, kes hommikuti Stenbocki maja ees seisavad. Rääkimata etteheidete tegemisest neile, kes oma segadust sotsiaalmeedias välja elavad, kas erinevate postitustega või profiilipildile „Kõigi Eesti” liikumist toetava südame lisamisega.

Jah, ühiskond võttis ehk liiga tõsiselt ühe trammijänese rassistlikke hüüatusi pearabi aadressil. Ilmselt oli tegu sellise provokaatoriga, kes oleks solvangu leidnud temast möödunud inimesest olenemata. Kedagi teist oleks ta ehk sõimanud paksuks, vanaks või pilusilmaks. Võibolla poleks „Aktuaalne kaamera” pidanud pühendama nõnda pikka saatelõiku Jüri Ratasele saadetud kirjadele. Ühiskonna sidususele ei aita ka kuidagi kaasa lohisevates Facebooki lõimedes vaidlemine. Vaevalt sellistes vestlustes kuidagi tõde selgub või keegi kedagi ümber veenda suudab.

Samas ei saa neid, kes endale käepäraste vahenditega üritavad ära hoida EKRE koalitsiooni jõudmist, süüdistada ühiskonna lõhenemises või liigses hüsteeritsemises. Seostati hüsteeriat ju vanasti just naiste ebastabiilsusega ning vihje sõnavõtjate soole ning ehk ka vanusele kumab läbi nüüdsetestki hinnangutest. Eesti ühiskonnas pole praegu kõige rahulikumad ajad, mis ajendabki inimesi oma emotsioone sõnadesse valama. Miski, mis on tunnete ajel öeldud või tehtud, ei ole alati tagantjärele kõige mõistlikum või vajalikum. Oma emotsioonide iseenda sisse jätmine ei ole samuti kõige targem tegu, sellest võivad rääkida ilmselt mõnedki arstid. „Kõigi Eesti” ja Jüri Ratase kirjakampaania on kajakamber, kus inimesed jagavad enda vaadete sarnaseid postitusi. Siiski lohutab, et sotsiaalmeedia on täis inimesi, kes ei peagi kõiki aborti teinud naisi mõrvariteks või Eestit vaid valgenahaliste inimeste kodumaaks.

Miskipärast ei ole hüsteeritsemiseks nimetatud väljasõite „Maksud Lätti” või tõrvikurongkäike, rääkimata EKRE liikmete ja toetajate aktiivsest sotsiaalmeediakasutusest. Maksab vaid korra EKRE teemal sõna võtta – ning mõne minuti pärast on kohal erakonna toetajad, kes diagnoosivad su ajupestuse. Pajatusi abordi lõikustööst või eestlastest kui Euroopa Liidu lollidest talupoegadest millegipärast apokalüptiliseks halaks ei peeta.

Kuigi EKRE valitsusse jõudmise võimalus on kahtlemata demokraatia väljendus, on see Eesti taasiseseisvuse jooksul siiski märkimisväärne muutus. 15 aasta jooksul pole koalitsioonikõneluste esimesel päeval kordagi peetud vajalikuks rahustada avalikkust sõnumiga, et toetatakse Euroopa Liitu ja NATOsse jäämist. See on pikka aega tundunud sama iseenesestmõistetava teadmisena nagu see, et Eesti asub Soome ja Läti vahel. Ehk oleks pidanud igaks juhuks alustama veel mõne rahvast rahustava teadaandega, näiteks kinnitama, et ära ei keelata naiste tööjõuturul osalemist ega ajakirjandusvabadust.

Järgmistel päevadel võeti ette põletav teema abort. Lausa kurvaks tegi Läänemaa haigla arsti Kai Tennisbergi tõdemus, et abordi üle arutlevad mehed, kellel pole vähimatki aimu sellest tohutust tööst, mille Eesti naistearstid viimase paarikümne jooksul ära teinud on. Ma ei tea, miks peame koalitsioonikõnelustel rääkima päevade kaupa neist 4000 abordist, mida Eestis aastas tehakse. Aga saan aru, miks see ajendab avalikkuse ees sõna võtma nii naistearste kui ka presidenti, rääkimata sadadest tavalistest naistest. Ma saan aru, miks inimesed on mures, sest riigikokku valiti Ruuben Kaalep, kes on ajakirjanduses teatanud, et talle eestlasena on teisel pool maakera elavast inimesest lähedasem oma koer. Ma ei taha, et ministriks saaks Martin Helme, kes peab 27aastaseid lastetuid naisi ühiskondlikult kahjulikuks elemendiks.

See kõik paneb mind muretsema. On mure väljaütlemine ju kodaniku kohus? Ma käisin valimas ja tean, et koalitsioon esindab rahva tahet, aga see ei tähenda ju, et peaksin nüüd neli aastat vaikima? Tunnen, et osa EKRE retoorikast on suunatud minu ja mu sõprade-tuttavate vastu, kõigi lastetute, välismaalaste, noorte, naiste, seksuaalvähemuste, liberaalsete lumehelbekeste vastu. Eesti ei ole suletud süsteem ning EKRE populaarsuse kasv on seotud teiste konservatiivsete liikumiste võidukäiguga nii Euroopas kui ka USAs. Ka see paneb mind muretsema. Justkui vaataks maailma aeglaselt tagasi mäest alla libisemas, kuigi nii pikk ja vaevarikas mäkketõus sai äsja ette võetud. Maailm ei ole Trumpi presidendiks valimisega otsa saanud, aga on ta siis muutunud paremaks kohaks? Rääkimata sellest, et kui me abortide üle diskuteerimise asemel tõsiselt keskkonnaküsimuste või kliimamuutustega tegelema ei hakka, saab maailm päriselt otsa ning kõigil sündinud lastel polegi kusagil elada.

Nii et võibolla tasuks tulevasel valitsusel, milline ta ka ei tuleks, kuulata nende murelike inimeste kurtmist. Nagu tasunuks varasematel valitsustel kuulata kõigi nende inimeste muresid, kes viimase 27 aasta jooksul suures võimujanus ja kapitalismituhinas kahe silma vahele jäid. Lõppkokkuvõttes on valijad – hoolimata sellest, millise erakonna poolt keegi hääletas – ju lihtsalt inimesed, kes muretsevad selle pärast, kuhu riik ja maailm tüürib.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
25 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Indrek
5 aastat tagasi

Mehena pean minagi seda “kahjuliku elemendi” väljendit väga solvavaks. Näiteks minu naine ei ole võimeline lapsi saama. Mida peaks tema tundma, kui päevast päeva sellist juttu kuuleb? Muidugi mõistan, et ta on bioloogiliselt erandlik. Kuid usun, et paljud noored ei julgegi majanduslikel põhjustel lapsi saada. Ei ole nagu vene ajal, et sulle määrati pärast ülikooli kindel amet. Tänapäeval pead end karjääriredelil kõvasti kehtestama, enne kui saad normaalse palga, et mingit mõistlikku pangalaenu saaksid endale lubada. Ja peab ju alati arvestama võimalusega, et pereisaga võib ju samuti midagi juhtuda, ei saa lootma jääda ainult ühele rahakotile, sest elu on kulukas. Laps… Loe rohkem »

noh
5 aastat tagasi

Oeh, hea meel on kommidest lugeda mõistlikke mõtteid ja asjakohaseid väljendeid. Rahvuse enesekaitseinstinkt veel toimib.

nohjah
5 aastat tagasi
Reply to  noh

Seda instinkti aga muust maailmast eraldatuna kauaks ei jätku. See, kuhu võimalik uus valitsus meid juhib on selge hukatus. Aga eks aeg näitab, kas asi nii kaugele läheb. Teistmoodi mõtlevaid inimesi on ehk ikka rohkem.

Vaatleja
5 aastat tagasi
Reply to  nohjah

Vot see on ka üks müütidest: “muust maailmast eraldatuna”. Kust selline info pärineb?!? Tegemist on taas ühe täiesti pea peale pööratud mõttega, vääriti mõistmisega, kuulujutuga. Sama kuulujutt on see, et konservatiivid ei salli homoseksuaale, teisest rassist ja rahvusest inimesi. Asi pole rahvuses, rassis ega orientatsioonis, kui inimene ise on kohalikke, keelt ja kultuuri austav. Ma kujutan ette, et Eesti nokiaks võikski saada see, kui oleme vabad islamiterrorismist ja kõigest sellest halvast, mida massiimmigratsioon on kaasa toonud Rootsi, Saksamaale, Hollandisse jne. Et turvalist elu sooviv põliseurooplane tuleb siia ja tunneb end nagu ennevanasti oma kodus. Ja kui ta võtab omaks meie… Loe rohkem »

sorts
5 aastat tagasi

räitsakale selgituseks. see,et koalitsioonikõnelustel mainiti Eesti euroliitu ja NATOsse jäämist,tulenes valimiste-eelsest kisast,et EKRE tahab EL-le vee peale tõmmata.Tegelikult oli jutt EL-i föderatiivseks riigiks muutumise korral Eesti mittenõustumisest sellega,kuni väljaastumiseni.
Samamoodi ka muude teemadega nagu näit. abort.
Artikli autor ongi ju ajupestud ebatark räitsakas. Millegipärast ta eeldab,et täiskasvanud inimesed (50+) pole oma kodukülast/linnast kaugemale saanud ja muud ilma näinud. Oleme küll! ja piisavalt. Seepärast peamegi vajalikuks Eestit säästa muu maailma hulluse (a la willkommen alles jmt) eest.
Ja nüüd isiklikuks minnes–sa plikauss saa enne emaks ja vanaemaks , siis hakka teisi õpetama!

linlane 2
5 aastat tagasi
Reply to  sorts

Hüva Sorts! Miks nii isiklikult? Autor ju suutis oma seisukohti väljendada kedagi sõimamata. Mulle tundub, et tegelikult me siiski ei tea, mida autor 50-aastaste maailmanägemise kohta eeldas, ainult eeldame ise, eks? No ja siis jälle vihastame nii, et aur kõrvust väljas. Ja mil moel emadus asjasse puutub? Kas teie ise ikka olete juba ema ja vanaema? Kena oleks, kui arvata ja kirjutada võiksid kõik. Millal teie enda artiklit leheveergudel lugeda võib?

uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

“Justkui vaataks maailma aeglaselt tagasi mäest alla libisemas,”Kas see mägi mida ehitati 30 aastat pensionäride ja odava tööjõu arvelt on olnud seda väärt ? Kas need 300000 vaesuspiiril elavat inimest oligi meie taotlus laulva revolutsiooni ajal ? Nüüd on süüdistus – elate kehvalt kuna pole viitsinud koolis käia ! Kardate EKRE´t kuna see võib järsku välja tuua aastaid kestnud sigadused,mida on pidevalt saatnud rahvuste vaheline viha õhutamine,kahekeelsus ja topeltmoraal ! Maailm on muutuste keerises ja täna püüda tähelepanu kõrvale juhtida maailma probleemidelt kliima küsimustega on lihtsalt naiivne. Kliima praegune soojenemine toimub ja inimkond ei ole oma tegevusega võimeline seda peatama… Loe rohkem »

Minu küsimus
5 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Naistele, kes aborditeema tõstatamist ebaviisakuseks peavad: kui teie, lapsetud, pensionile lähete, KELLE lapsed peaks teid siis üleval pidama?
Vastan ise näitega: need “näitsikud”, kes Raua saates Varro Vooglaidu mõnitasid, saavad pensionieas olema ülal peetud justnimelt Varro laste poolt. Mingi väike austus võiks ju selle eest olla? Aga ei, lühinägelikkus on nii domineeriv, et sellist fakti ju ette ei osata näha.

Mnjah
5 aastat tagasi

Rääkimine hõbe, vaikimine kuld. Kui midagi tarka öelda ei ole siis intelligentne ja haritud inimene ei aja suust välja lihtsalt sooja õhku. Inimliku lolluse määr on Eesti ühiskonnas ületamas kriitilist massi ja see on ongi peamine probleem. Rääkigem asjadest otse ja ausalt, ärme tegeleme vastandamisega ning arutame kuidas paremini tulevikku kujundada läbi mõistlike lahenduste.

Nimi (vabatahtlik)
5 aastat tagasi

Midagi uut päikese all…Tegelikult on kogu see poliitiline ärkamine mujal nö arenenud riikides ka käimas. Prantsusmaa viimaste valimiste eel ütlesid ka kodanikud, et valida tuleb katku ja koolera vahel. St tõlkes, et etableerunud bürokraadel ehk populistid kes ammu juba vaid teesklevad, nagu tegeleks sisuliselt ka tegelike probleemidega mis inimkonna ees seisavad ja juba lausa karjuvad. Ja uute populistide kes võimule ihkavad vahel. Viimased vähemalt küsivad uusi ja kohati õigemaid küsimusi, tõstatavad ammu vaiba alla lükatud kitsaskohti jne. Midagi ei muutu kui aru ei saada, et Ekre pole põhjus vaid tagajärg. Väärtused pole kadumas nüüd vaid on ammu juba ohvriks toodud,… Loe rohkem »

at
5 aastat tagasi

aga siis ära võta ekre vastu sõna ,,,, aastaid mõnitati ja nüpeldati EKREt ja inimesi täiega , siis ei tõusnud te keegi kaitseks , et lõpetage ära ,,, nüüd kui teie räitsakate vastu midagi öeldakse , on kisa taevani , liiga tehakse ,,, EKREt on nagu lubatud nüpeldada , eriti hirmsasti viimasel ajal,
teid ei tohi

2. kodanik
5 aastat tagasi

Kui nimetada tagasihoidlikult käepärasteks vahenditeks ERR-i kallutatust või siis välismaal kaebamist, et Eestist on saanud väike natsiriik, siis tulebki arvestada sellega, et kõik ei pruugi seda niiviisi mõista ja väljendavad oma rahulolematust.

Edmund
5 aastat tagasi

Järjekordne lägalõug! Millal see soga läbi saama hakkab???

Tegelikult
5 aastat tagasi

Nüüd siis saab maailm kohe otsa kui uus valitsus kliimamuutusega tegelema ei hakka? Seniste valitsustega ikka kuidagi püsis. No on ikka hala tõesti.