Juhtkiri: mis on Läänemaa teema?

Lääne Elu

info@le.ee

Mis on Läänemaa teema riigikogu valimistel? Mis on see, mida ootame uuelt parlamendilt? Turvalist elu ja paremat palka, tõhusamat arstiabi ja sotsiaalhoolekannet ning tugevat välispoliitikat soovitakse niikuinii kõikides Eesti paikades. Aga mida meie tahame?

Läänemaa on ühe teema maakond, sest ainus soov me huulil on raudtee. Praegu on rööbastee vähemalt sõnades kõikide parteide lubadustes. Võimalik, et raudteed tahame sellepärast, et see on ainus lubadus, mida poliitikud on osanud meile pakkuda. Aga kui Haapsalu raudtee saab tehtud?

Lääne Elu pakub välja veel mõned teemad, mida tasuks riigikogu liikmeilt nõuda. Esimene on puuetega laste Viigi kool. Mullu seadustas riigikogu, et sellised koolid tuleb likvideerida. Saja lapsega Haapsalu Viigi kool on viimane, mis veel püsib. Lääne Elu meelest peaks Viigi kool jääma püsima, suurtest kuludest hoolimata.

Uue riigikogu asi on võtta enda kontrolli alla riikliku postiteenistuse kujundamine. Postivõrku rohkem koomale tõmmata ei tohi. Praegu suleb ja avab postkontoreid Eesti Posti juhtkond, keda huvitab vaid äriline kasu. Kiire internet oli eelmise valitsuse ilus lubadus, millest sündis vaid rahasüst riikliku energiafirma tütarfirmale Elektrilevi. Uuel riigikogult tuleks nõuda kiiret internetti, mis jõuaks tõepoolest iga soovijani nii Haapsalu vanalinnas kui ka Keedikas, Seljakülas või Tagaveres.

Haapsalu tänavad meenutavad kuumaastikku. Üks kühm ajab teist taga, augud on lapitud, kuid teed ise iga aastaga aina enam ära vajunud. Omavalitsuste teed-tänavad vajavad suurt rahasüsti. Seegi vajab riigikogult rahaeraldust.

Kõige rohkem vajab Läänemaa Noarootsi silda. See pole kuigi kallis võrreldes raudteega, aga kasu tõuseks sellest rohkesti, kui Põhja-Läänemaa aina kiiremini kasvav kant liita otseteega Haapsaluga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
5 aastat tagasi

Head teemapüstitused Lääne Elu, väga head! Keegi teist poliitikasse ei pürgi?

Sass
5 aastat tagasi

Kes sellise jama suutis kokku kirjutada. Sild ja rong….ebareaalne mõttemaailm.
Läänemaa vajab korraliku juhtimist ja pädevaid ametnikke. Inimesi, kes seisavad meie eest ka valitsuses. Praegused vanad seltsimehed ja muidu plähmerdistest jutumehed tuleks kõik välja vahetada.

Läänemaa
5 aastat tagasi
Reply to  Sass

vajab väga vähe ametnikke.

kuglimugli
5 aastat tagasi

Fakt on see, et maal elamiseks peab kindlasti olema isiklik sõiduvahend, et mitte sõltuda ühiskondlikust transpordist.Kui tööealine inimene ütleb, et maal ei ole tööd, tuleb kolida sinna, kus on tööd.Las need inimesed, kes silda tahavad, selle ka ehitavad, organiseerivad kalkulatsioonid, projektid jms põhjendused, et sild on esmatähtis ja eluks oluline, et sild muudaks kapitaalselt elu-olu paremaks, odavamaks, elavamaks, kasulikumaks ja muretseksid ka rahastaja … Silla ehitamiseks võiks ka korjandusi korraldada, kasvõi üle vabariigi, miks mitte, keegi ei keela.

töötu
5 aastat tagasi

Ja Kiltsi tööstuspark, mis pidi otsatud ivesteeringud Läänemaale meelitama?

Oraakel Delfi
5 aastat tagasi

Läänemaa teema on olematu Läänemaa ehk Läänemaa riismed. Miks keegi ei tegele selle teemaga? Või peategi seda olukorda normaalsuseks?

Nimi (vabatahtlik)
5 aastat tagasi
Reply to  Oraakel Delfi

Maakogu on asutatud. Kihelkonnad on pidepunktiks kui loogilise ja ajaloolise haldusjaotiste süsteem. Velise kihelkond oli viimane Läänemaa koosseisus Rapla ääre all väljas. Muidugi käib asi üle kivide ja kändude, aktiivsemad inimesed on igasugu kogude sigri-migris mis tekkis peale haldusreformi. Aga seal pole loogikat ega visiooni, lihtsalt jututoad ja huviklubid. Riigikogu virvatulukesed neelasid osa eestvedajaid oma keerisesse, aga hea üritus ja ehk kogub jõudu. Vaadake informatsiooni Maakogu lehelt, seal ka piirkondlikke kontakte kes asjaga tegelevad.

Küsin
5 aastat tagasi

Kas keegi seletaks, mis asju noarootslased Haapsalus nii massiliselt hakkavad ajama, et neile silda on tarvis? Lõbusõiduks ja suvitajate jaoks ei ole mõtet nii suurt investeeringut teha.

arvamus
5 aastat tagasi
Reply to  Küsin

Kui noarootslased nii väga linnas olla tahaksid, oleksid nad ammu siia kolinud. Kes seal on, sellele järelikult meeldib seal eraldatuses. Milleks neid sundühendada.

Tont
5 aastat tagasi
Reply to  Küsin

Silda on selleks vaja,et sealt on hea kala pùùda.Kui inimene on aga mòistuse juures ja viitsib raudteejaama vaatama minna,kuidas iga tund pooltùhjad bussid Tallinna ja tagasi sòidavad,ta rohkem raudteest ei soni. Miks peaks 90% oma maksudest kinni maksma kùmnendiku sòidulòbu ?? 🐏

Imelik
5 aastat tagasi
Reply to  Tont

a) kui valida bussireis või rongireis, valin rongireisi
b) kui valida bussireis või autosõit, valin autosõidu
c) kui valida autosõit või rongireis, valin rongireisi
d) su vaatenurk on enesekeskne ja pilk lühinägelik