0

Ajalehtede liit üritab munitsipaallehtedest reklaami välja tõrjuda

Andrus Karnau

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Lääneranna Teataja.

Eesti Ajalehtede Liidu (EALL) tegevjuht Mart Raudsaare hinnangul ei tohiks kohalike omavalitsuste väljaanded võtta reklaami avaldamise eest raha ja kui selles hea tava korras kokkuleppele ei jõuta, siis tuleks kehtestada riiklik regulatsioon, kirjutas ERRi uudisteportaal.

„Põhiseaduse paragrahv 45 ütleb, et igaühel on õigus vabalt levitada oma ideid, veendumusi ja informatsiooni. Mina arvan, et see kehtib ka omavalitsuste kohta. Neil on õigus välja anda oma infolehti, aga seda tehes peaksid nad mõistlikult maksumaksja rahaga ümber käima,” rääkis Raudsaar Vikerhommikule antud usutluses.

Raudsaar lisas, et munitsipaalväljaannete ülesanne on täita tühimikku, kui kohalik ajakirjandus ei räägi kõigest, mida kohalik omavalitsus kogukonna jaoks teeb.

„Aga kui kohalik leht seda teeb, siis on see mõttetu raiskamine ja reklaamiturgu ei tohiks solkida,” lausus Raudsaar.

Raudsaar märkis, et lisaks halvustavad võimulolijad kohalike omavalitsuste väljaannetes poliitilisi oponente ja selle vastu peab olema kontrollimehhanisme. „Suur ajakirjandus annab erinevatele osapooltele võimaluse väidelda, kuid munitsipaalajakirjanduses see pole alati nii.”

EALL-il on valdade ja linnade liiduga Raudsaare sõnul möödunud aasta detsembris sõlmitud kokkulepe, et nad hakkavad eeltoodud probleemidega tegelema.

„Tuleb muuta tava paremaks, et omavalitsused ei teeks selliseid massiivseid infolehti ja mulle tundub, et vaja on riiklikku regulatsiooni, et mitte solkida reklaamiturgu ja munitsipaalväljaanne ei tohiks avaldaks raha eest reklaami. See ei tähendaks, et väljaanne ei võiks avaldada kultuuriteaadeandeid ja kõike seda, mis puudutab kohaliku omavalitsuse tegevust. Ja miks ka mitte kohaliku kingsepa telefoninumbrit. Aga see peaks olema tasuta,” rääkis Raudsaar.

Raudsaar saatis reedel riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonile kirja, milles nõuab selgitusi Narva linnavõimu tegevuse suhtes.

Nimelt astus eelmise aasta lõpus EALL liikmeks Narva linnaleht Gorod. „Varem Narva linnavõimuga seotud ja neilt raha saanud ajalehes toimus omanikkonna vahetus, ajakirjanikud otsid ajalehe omanikelt ära ja hakkasid seda ise tegema. Seega vastab ajaleht EALL-i sõltumatu ajalehe standardile,” sõnas Raudsaar pöördumises.

Reaktsioonina asutas Narva linnavõim Raudsaare sõnul uue tasuta leviva ajalehe, mis on maksumaksja raha toel asunud üle lööma Gorodi reklaamikliente. „Ükskõik, millise pakkumise Gorod reklaamikliendile teeb, uus lehte trumpab selle üle. Mul on olemas vastavad asitõendid.”

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz