Väinameri on jäätunud, kinnisjää on Haapsalu ümbruses

Lääne Elu

info@le.ee

Kinnisjää on Haapsalu ümbruses ja Matsalu lahes, suurel osal Väinamerest on. 9-10 cm paksune väga tihe jää. Kaart: riigi ilmateenistus

Kinnisjää on Haapsalu ümbruses ja Matsalu lahes, suurel osal Väinamerest on. 9-10 cm paksune väga tihe jää. Kaart: riigi ilmateenistus

Väinameri on jääs, lähipäevadel suurt sula tulemas ei ole.

Neljapäeva (7. veebruari) öö hakul liigub üle Eesti kuivema ja selgema ilmaga kõrgrõhuhari ja muudab üürikeseks läänekaare tuule nõrgemaks. Õhutemperatuur on -2°C-st saarte rannikul kuni -5..-10, kohati -12°C-ni sisemaal. Pärast keskööd pilvisus tiheneb, saartele jõuab lumesadu ja laieneb mandrile, vastu hommikut läheb sadu saartel üle lörtsiks. Tuul pöördub edelasse ja lõunasse ning tugevneb. Õhutemperatuur tõuseb, hommikul on saartel ja läänerannikul 0..+3, sisemaal -1..-5, Ida-Eestis kuni -7°C. Ennelõunal sajab laialdaselt lund ja lörtsi, saartel ka vihma. Pärastlõunaks saju võimalus väheneb. Edela- ja lõunatuul nõrgeneb. Õhutemperatuur tõuseb 0..+3°C-ni, Ida-Eestis on veel kuni -2°C.

Reedel (8. veebruaril) jõuab Skandinaaviasse uus madalrõhkkond, selle serv laieneb Eesti kohale ning tõstab edela- ja lõunatuule tugevaks ja toob lisaks niiskust. Öösel on kohatisi sajuhooge enamasti lume ja lörtsina. Hommikul jõuab uus sajuala Lääne-Eestisse ja laieneb päeval üle Eesti – algul sajab lund ja lörtsi, saartel sekka vihma. Õhtupoolikul muutub ka mandril sadu vesisemaks. Puhub mõõdukas lõunakaare tuul. Õhutemperatuur on öösel -2..+1, päeval Lääne-Eestis +1..+3, Kesk- ja Ida-Eestis 0°C ümber, õhtuks tõuseb sealgi +1..+2°C-ni.

Laupäeva (9. veebruari) öösel üks madalrõhkkond kaugeneb, päeval laieneb juba uus üle Läänemere ning seetõttu sajab aeg-ajalt lörtsi ja vihma. Üksnes hommikul tekib tihedamate sajupilvede vahele paari-kolme tunnine paus. Tuul saab samuti vaid üürikeseks rahuneda, valdavaks on öösel tugev edelatuul ja päevaks tugevneb uuesti kagutuul. Õhutemperatuur öösel 0..+2, päeval +1..+4°C.

Pühapäeval (10. veebruaril) liigub madalrõhkkond Norra rannikult Botnia lahele ja selle serva mööda lisandub soojemat õhku ning õhutemperatuur on ööpäeva vältel +1..+4°C. Öö hakul sajab Lääne-Eestis enamasti vihma ida pool lörtsi, kuid pärast keskööd läheb sadu sealgi üle vihmaks. Päeval jäävad vihma- ja lörtsihood nõrgemaks ja harvemaks. Puhub väga tugev edelatuul.

Esmaspäeval (11. veebruaril) madalrõhkkond kaugeneb, aga selle serva mööda kanduv sajuvöönd toob nii lörtsi kui vihma lisaks, õhtupoolikul sajuhood hõrenevad. Tugev edelatuul päeva peale nõrgeneb. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel 0..+3°C.

Teisipäeval (12. veebruari) peaks ilm külmemaks muutuma ja saabuva madalrõhkkond sajud enamasti lume ja lörtsina alla tulema.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments