Teistmoodi jõulud: osta või rendi potikuusk

Rendikuusk. Foto: Arvo Tarmula
Foto: Arvo Tarmula

Kuusepuu on jõulude traditsiooniline osa. Koju võib selle tuua ise metsast, osta müügipunktist või kasutada suisa väikest potikuuske, mille hiljem saab maha istutada.
Viimast pakub Läänemaal Koheri külas tegutsev ettevõte West Tree, mis müüb teist aastat potis kasvavaid kolmeaastaseid jõulukuuskesid.

„Ütlen ausalt, eelmisel aasta ei olnud nende vastu üldse huvi,” ütles ettevõtte juht Kätlin Rohilaid-Aljaste.

Huvi kasvab

Möödunud aastal ostsid tema käest väikese kuuse vaid mõned trendikad ettevõtted. Tänavu on aga inimeste huvi seesuguste kuuskede vastu kõvasti kasvanud. Väikeste kuuskede müügikuulutus on tal väljas olnud detsembri algusest. Rohilaid-Aljaste sõnul saab ta iga kümne minuti tagant kirja. „Eesti inimene on selle aastaga meeletult muutnud oma suhtumist ja arvamust,” ütles Rohilaid-Aljaste.

Idee hakata müüma potikuusepuid sai Rohilaid-Aljaste kolm aastat tagasi Londonist. Tema sõnul on see Eesti inimese jaoks uudne idee, kuid inglased on potikuuske kasutanud juba aastakümneid. „Kuna teistel rahvastel ei ole nii palju metsa, mida maha võtta, siis hoiavad nad oma metsa natuke rohkem. Võib-olla oleks ka meil aeg hakata mõtlema selle peale, et metsa tuleb hoida,” ütles Rohilaid-Aljaste.

Rohilaid-Aljastele ei meeldinud see, et Inglismaal müüakse potikuuskesid plastmasspotis. „Ma mõtlesin, et ma ei taha plastmassi, ma ei taha Hiinas toodetud potti,” ütles Rohilaid-Aljaste.

Nii müüb ta kuuskesid haavapuidust potis, mis on samuti valmistatud Läänemaal Koheri külas. Ka kuused on Läänemaalt, mis tulevad Läänemaa suurimalt kuusekasvatajalt, West Tree teiselt omanikult Robi Kuuselt.

Potitaim tuleks kevadel pärast jõule maha istutada siis, kui enam öökülmaohtu ei ole. „Võtate kuusebeebi endale koju, hoolitsete tema eest kuni tuleb õige aeg, istutate oma maa peale maha või lepite kellegagi kokku, et tohib istutada. Tänapäeval ei tohi istutada ka sinna, kuhu lihtsalt juhtub,” ütles Rohilaid-Aljaste.

Üks seesugune kolmeaastane kuusepuu maksab 17 eurot ja 90 senti. Kuusepuu võib jõulude ajaks ka rendile võtta. Sel juhul saab pärast jõule kuusepuud tagastades kümme eurot tagasi. Kevadel lubas Rohilaid-Aljaste ise tagastatud kuusepuud maha istutada. Temasõnul on kuusepuude rentimine tavaline näiteks Norras, kuid Eestis jällegi innovaatiline.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
K.S.
4 aastat tagasi

Selles mõttes ka õige, et kauaks meil neid Jõulude tähistamisigi enam lubatakse. Praegune valitsus ju räägib kogu Eesti rahva nimel kuidas me pagulasi siia ootame ja kaugel siis seegi aeg kui keelatakse seapraad ja kõik muu mis jõuludesse puutub…Muidu solvame ju kalleid külalisi…