Urmas Reinsalu: riiki ei saa juhtida põlvili

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Urmas Reinsalu. Foto: Arvo Tarmula
Urmas Reinsalu. Foto: Arvo Tarmula

Justiitsminister Urmas Reinsalu andis täna kell 13.30 pressikonverentsi ja saatis pärast seda meediaväljaannetele avalduse.

Lääne Elu avaldab selle muutmata kujul.

Välisminister Sven Mikser esitas Vabariigi valitsusele heakskiitmiseks ettepaneku ühineda ÜRO rändeleppega.

Valitsus arutas seda küsimust põhjalikult. Isamaa valitsusdelegatsiooni juhina ei pidanud ma võimalikuks seda ettepanekut toetada ja arvestades valitsuses kehtivat otsustamise konsensuspõhimõtet, jäi otsus vastu võtmata. Selle tulemusel Eesti ei ühine nimetatud leppega.

Valitsuse koosolekul esitasin ma justiitsministeeriumi ja vandeadvokaat Allar Jõksi õiguslikud hinnangud, millega põhjendasin ettepaneku mittetoetamist. Eilne arutelu oli sisuline ja mingeid ultimaatumeid ei sisaldanud.

Minu ettepanek oli tehtud Isamaa fraktsiooni ja valitsusdelegatsiooni ühehäälse otsuse alusel. See oli ja on Isamaa erakonna arusaam, kuidas see küsimus lahendada.

Eesti Vabariik on hoidnud migratsiooniküsimustes vabanemisest saati alahoidlikku joont ja Eesti rahvusriigi kestmise seisukohalt on see kõige olulisem küsimus.
Sellel leppel on võimalikud õiguslikud järelmid, nagu on möönnud rahvusvahelise õiguse eksperdid ja leppega võtavad riigid endale ulatuslikke, vähemalt poliitilisi kohustusi mida eile möönis ka välisministeeriumi esindaja.

Eesti teostab ennest osana rahvusvahelisest suhete ja reeglite süsteemist. Kõikidel riikidel on rahvusvaheliste suhete vallas oma rahvuslikud huvid.Neid ei pea häbenema ja maha salgama.
Lisaks Ameerika Ühendriikidele on kuus Euroopa Liidu liikmesriiki erinevatel motiividel otsustanud leppega mitte liituda ja selles pole midagi erakorralist.
Oma rahvuslike huvide tõttu on Eesti näiteks üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kes ei ole ühinenud ÜRO kodakondsusetuse vähendamise konventsiooniga.

Jevgeni Ossinovski ettepanek on tulnud üllatusena nii mulle kui küllap kogu avalikkusele. Mida ta sellega taotleb ja oma motiive oskab ta ise seletada. Rõhutan vaid, et kui selle ettepaneku mõte on suruda Isamaad ja mind kõnealuses küsimuses põlvili, siis minult seda oodata ei maksa. Riiki ei saa juhtida põlvili.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
vot siis
5 aastat tagasi

Mulle Reinsalu sümpatiseerib-ei luuluta ega susista, lajatab avalikult-ja uskuge kogub järgmistel valimistel hea saagi. Ossinovski salatses refid minema ja kasutab ikka sama taktikat(Näis, kas saab ka Ratasest sedasi jagu) no ei ole iial SDE valinud ,ega vali ka. EKRE on üks äärmuslik tsunft oma plaanides ja väljaüilemistes

Kaarel
5 aastat tagasi
Reply to  vot siis

Tooge siis välja mõni näide ka EKRE kohta. Kas teile ei meeldi näiteks rahvaalgatuse taastamise plaan või hoopis presidendi otsevalimiste plaan?

Mats
5 aastat tagasi

JAA Inimesed ! Valime EKREt ja saame sellest lima kuulamisest ,mida meile Brüsselist pähe määritakse,lõpuks vabaks!!!Lugege UUED UUDISED:EE,siis saate teada mis,tegelikulttoimub!!!

Kaarel
5 aastat tagasi
Reply to  Mats

Vaadake ka Objektiiv.ee
See on hetkel vist ainus meediaportaal, kus on argumenteeritult välja toodud absurdne olukord sellest, et riiki pääsevad juhtima täiesti ebakompetentsed inimesed.
Pea kõigil aladel nõutakse mingisugustki kompetentsust sel alal töötamiseks. Paraku on parlament praegu selleks kohaks, kus saab töötada näiteks ilma demokraatia põhimõtteid tundmata. Suur osa parlamendiliikmeid ei tunnusta rahvaalgatust või otsest võimalust piisavalt suure häältekogusega parlament või konkreetne saadik tagasi kutsuda.

http://objektiiv.ee/fookuses-riigikogu-liikmeks-kandideerijad-peaksid-labi-tegema-eksami-ja-avaldama-oma-organisatsioonilise-kuuluvuse/

kodanik
5 aastat tagasi

Kui juba iga idioot saab riiki juhtida, siis kas on vahet, püsti või põülvili?