Helme: töötukassa palgameede on end ammendanud

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Rahandusminister Martin Helme ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et töötukassa palgatoetuse meede oli šoki puhverdamise meede ja on end tänaseks ammendanud.

Möödunud nädalal saatsid pea kõik Eesti turismitööstuse erialaliidud valitsusele kirja, milles palusid taastada töötukassa palgatoetus turismivaldkonnas tegutsevatele ettevõtetele hiljemalt tänavu oktoobrist kuni tuleva aprillini.

Erialaliidud tõid pöördumises välja, et sissetulekute kukkumine sektoris on olnud 50–90 protsenti. Nende hinnangul aitaks toetusmeede vältida suurusjärgus 15 000 inimese koondamist.

Peaminister Jüri Ratas märkis neljapäeval, et töötukassa palgatoetuse meede oli efektiivne, aga ka väga kulukas ning töötukassa reservis, millest meedet rahastati, on praeguse seisuga 6,5 korda vähem vahendeid kui kevadel, enne palgatoetuste rakendamist.

„Täna sellist reservi kindlasti töötukassas ei ole, et teha sama meedet, mis oli kevadel,” toonitas Ratas. „Kui rääkida ainult turismisektorist, seda tuleb loomulikult arutada, aga ma arvan, et neid sektoreid hakkab olema lähikuudel veel ja veel. Nii et minu arust seda vaadet tuleb vaadata natuke laiemalt,” lisas peaminister.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles toetusmeetmeid kommenteerides, et järgmiseid meetmeid välja töötades peab arvestama pikemaajalise kriisiga. „Lühiajalist nii-öelda üleelamist, et selle loogikaga – paari kuu perspektiivis – see ei ole kindlasti järkusuutlik. Me peame vaatama majanduse puhul, mis on aasta ja mis on prognoosid pikema aja jooksul,” rääkis minister.

„Kohanemine, paraku ka kõige raskemat lööki kandvates sektorites, sellest ei ole pääsu,” nentis Reinsalu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
2. kodanik
3 aastat tagasi

Huvitav, kui need 15 000 inimest tööturule jõuavad, siis kas on seal hulgas üks, kes oskab lehma lüpsta, või tuleb jälle lennukitäis seenelisi Ukrainast juurde tuua?

Novot
3 aastat tagasi
Reply to  2. kodanik

võibolla peaks väljaõpet tegema siis!? Inimene on võimeline õppima ja arenema, eriti rassistlikult öeldes valge inimene on selleks võimeline. Elu on viimasel ajal näidanud, et kuskilt soojalt maalt sisserändajad ei taha kuidagi midagi õppida. Ja milleks, kui makstakse kinni kõik!