Kaitseliit meenutas Haapsalus oma algusaega

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 17
Haapsalu sambale asetasid mälestuspärja Madis Mintel ja Mare Laide. Foto: Arvo Tarmula

Täna kell 11 tähistas kaitseliit oma 100. sünnipäeva pärgade panekuga Läänemaa kaheksale Vabadussõjas langenute mälestusmärgile.

Haapsalu samba juures kõneles kaitseliidu Lääne maleva nimel Arnold Aljaste.

Aljaste alustas oma kõnet, et Eestimaa on täna lipuehteis – on isadepäev, möödub 100 aastat esimese maailmasõja lõpust, 100 aastat Poola iseseisvumisest ja 100 aastat kaitseliidu sünnist. Aljaste sõnul tähistati Läänemaal mõne aja eest kaitseliidu 101 aasta täitumist. „Haapsalus ja Viljandis jäid sõjamehed sõjameesteks, nad ei lasknud bolševikel end roosaks rääkida ja laiali joosta nii nagu mujal Eestis toimus,” ütles Aljaste.

Ta meenutas oma kõnes kaitseliidu algusaegu. Toona ei olnud kaitseliidul ei kodu- ega põhikirja, vaid ainult korraldustoimkonna välja öeldud lause toimida ausa tahte järgi isamaa heaks. „Algus oli kole ja raske, rinne tuli peale, tagalas toimetasid enamlased,” rääkis Aljaste.

Samuti loetles funktsioone, mis algusaastatel veel kaitseliidu kanda olid. Kaitseliitlased pidid hoidma rinnet, valvama sadamaid, laudisid, sildu, kandma politseirolli, valvama vange, rekvideerima varasid ja täide viima sõjakohtu otsuseid. „Selle kõigega saime hakkama,” ütles Aljaste.

Oma kõne lõpus palus Aljaste mälestada kõiki neid, kes on Eesti eest langenud. „Ei langeta päid, vaid jääme vaikseks ja mõtleme nende peale,” ütles Aljaste.

Seejärel asetasid Haapsalu sambale mälestuspärja Madis Mintel ja Mare Laide.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments