Pärnumaa võib ühest riigikogu kohast ilma jääda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Pärast riigikogu valimiste väljakuulutamist hiljemalt 2. detsembril jaotab vabariigi valimiskomisjon tuleva aasta riigikogu valimiste mandaadid ja arvutuste järgi võib Pärnumaa kaotada parlamendikoha, vahendas Pärnu Postimees.

Pärnumaale lisaks jäävas mandaadist ilma Jõgeva- ja Tartumaa ning Võru-, Valga- ja Põlvamaa, ütles valimiskomisjoni teenistuse nõunik Kristi Kirsberg.

Senini on Pärnumaal olnud kaheksa mandaati. Mandaate jagatakse vastavalt valijate arvule. Võrreldes nelja aasta taguse ajaga on valijaid Pärnumaal ja Lõuna-Eestis vähemaks jäänud.

Mandaate jagades vaadatakse Eestit tervikuna ja asjaolu, et Pärnumaa kaotab mandaadi, ei tähenda seda, et Pärnumaal on valijaskond vähenenud. Aga neis valimisringkondades, mis saavad mandaadi juurde, on valijate arv Pärnumaast märkimisväärselt rohkem suurenenud.

Mandaadi saavad juurde kolm valimisringkonda Tallinnas ning Harju- ja Raplamaa.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments