Vallavanem ei pea Nõva kooli direktori konkursi tühistamist põhjendatuks (lisatud Risto Kaasiku kommentaar)

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kooliarutelu Nõval. Risto Kaasik. Foto: Urmas Lauri

Nõva kooli hoolekogu liige Risto Kaasik nõuab kooli direktori konkursi tühistamist ning uue konkursi korraldamist. Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus ei pea seda vajalikuks.

28. augustil otsustas Lääne-Nigula vallavalitsus, et Nõva kooli direktoriks saab Peeter Kallas. See oli see hetkel ainus valik, ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus toona Lääne Elule.

Kuu aega hiljem, 26. septembril saatis kooli hoolekogu liige, lastevanemate esindaja Risto Kaasik Lääne-Nigula vallavalitsusele märgukirja, milles juhtis tähelepanu asjaolule, et Nõva kooli direktori valimisel on komisjon ja vallavalitsus rikkunud vallavalitsuse poolt tänavu 8. mail vastu võetud valla haridusasutuste direktori vaba ametikoha täitmiseks korraldatava konkursi läbiviimise korda. Kaasik taotles konkursi tühistamist ja uue konkursi väljakuulutamist.

Kaasik kirjutas, et konkursi korra kohaselt oleks komisjon pidanud välja valima ühe direktorikandidaadi ja esitama kandidaadi vallavalitsusele kinnitamiseks. Komisjoni töös ei toimunud korras ettenähtud hääletust, vaid vallavalitsusele esitati kaks kandidaati valiku tegemiseks direktori kohusetäitja ametikohale. Vaatamata komisjoni ettepanekule valida Nõva koolile direktori kohusetäitja, valis vallavalitsus korda rikkudes ja komisjoni ettepanekut eirates Nõva koolile direktori.

“Juhin Teie tähelepanu, et olles eespool nimetatud Nõva Kooli direktori valimiseks moodustatud komisjoni üks liikmetest, olete ka Teie olnud eespool kirjeldatud otsuse poolt,” kirjutas vallavanem Lõhmus eile Kaasikule saadetud vastuses.

Lõhmus viitab ka sellele, et direktorikonkursi komisjoni 23. augusti protokollist nähtub, et konsensusliku otsusega läbisid kaks kandidaati vestlusvooru ja suunati edasi vallavalitsusse, edasise otsuse tegemiseks.

Lõhmus selgitas oma kirjas Kaasikule, et direktorikonkursi läbiviimise kord näeb ette, et kui ükski kandidaat ei kogu nõutavat häälteenamust, otsustab konkursi edasise käigu vallavalitsus. “Komisjoni otsustas parima äranägemise juures, et kaks kandidaati on võimelised ja pädevad Nõva kooli edukalt juhtima,” kirjutas Lõhmus.

Lõhmus pole ka nõus Kaasiku väitega, et vallavalitsus pidanuks ametisse nimetama direktori kohusetäitja, mitte aga direktori, nõus. See, kas ametisse nimetatakse haridusasutuse direktor või direktori kohusetäitja on Lõhmuse sõnul vallavalitsuse otsustuspädevus. “Vallavalitsusel oli võimalus, aga mitte kohustust nimetatud ettepanekuga arvestada,” nentis Lõhmus.

“Arvestades asjaolu, et kõik komisjoni liikmed olid üksmeelselt seisukohal, et vallavalitsusse suunatakse otsuse tegemiseks võrdselt mõlemad kandidaadid, toimis vallavalitsus oma otsuses, kinnitada ametisse Nõva kooli direktor, õiguspäraselt. Tulenevalt eeltoodust ei pea ma konkursi tühistamist ega uue konkursi väljakuulutamist põhjendatuks,” kirjutas Lõhmus.

Risto Kaasiku kommentaar

Risto Kaasik ütles, et kooli hoolekogul on neljapäeval, 1. novembril kohtumine vallavanemaga. “Meie ettepanek oli korraldada uus konkurss,” lausus Kaasik ja lisas, et sellest hoolekogu taganeda ei kavatse.

“Olukord oli [komisjoni töö käigus] selline, et ilmesid asjaolud ühe kandidaadi eelneva käitumise kohta,” lausus Kaasik, jättes täpsustamata, kelles on jutt. “Komisjonil oleks pidanud üks töökoosolek veel olema, kus veelkord oleks kaalutud sõelale jäänud kahte kandidaati. Siis oleks kõik olnud korrektne.”

“Asjaolud polnud [ühe kandidaadi kohta] selleks koosolekuks veel teada,” põhjendas Kaasik.

“Teine asjaolu on see, et konkursil olid kandidaatidele esitatud väga selged tingimused,” lisas Kaasik. “Praegusel koolijuhl puudub koolijuhtimise kogemus, aga see nõue on ju tingimustes kirjas.”

Kaasik on seisukohal, et mõlemad kandidaadid oleks pidanud olema direktori kohusetäitja kandidaadid. Direktoriks oleks Peeter Kallase saanud nimetada alles siis, kui ta oleks läbinud koolijuhi koolituse. “Siis oleks teine asi,” nentis Kaasik.

“Probleem on see, et vallavalitsus eirab iseenda koostatud määrusi,” lausus Kaasik. “See on kõige suurem probleem, et jokkskeemiga lastakse üle. Me võimegi jääda vaidlustama, aga see pole ju lahendus.”

Nova kooli direktorikonkurss

  • Nõva kooli direktorikonkursil osales kolm kandidaati. Üks neist oli kooli praegune direktor Peeter Kallas. Seda, kes oli vallavalitsusele esitatud teine kandidaat, otsustas vallavalitsus mitte avaldada. Kolmas koolidirektori kandidaat, kes oma haigestumise pärast enam ei kvalifitseerunud, oli Kaupo Padar, kes on juhtinud Tallinna vanalinna hariduskolleegiumi gümnaasiumiosa.
  • Peeter Kallas on olnud 1998. aastal Läänemaa aasta õpetaja. 1999. aastal sai ta Eestimaa aasta õpetaja ja Läänemaa aasta treeneri tiitli.
  • Konkursi tingimustes oli kirjas, et tulevasel direktoril peab olema magistrikraad, vähemalt kolmeaastane juhtimiskogemus, teadmised tänapäevastest õpikäsitlustest, vastutustunne, laitmatu maine, hea koostöö- ja suhtlemisoskus, lisaks analüüsi- ja planeerimisoskus.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ats
5 aastat tagasi

Ikka ja jälle kistakse hoolekogu poolt kogukonna lõhestamiseks tüli üles. Mis
kunst on 18 lapsega kooli juhtimine, et Peeter
Kallas sellega hakkama ei saaks? Seda enam,
et ta on olnud aastaid selle kooli õpetaja.
Hoolekogu, rahunege maha ja vaadake, et
väikeses Nõva osavallas oleks kõigil hea
elada. Veel, kuhu siis hoolekogu esimees
kadunud, et on leidnud endale truu jüngri,
kes ta rada käib. Kas pandi suurte kommunaal
makse võlgade pärast juba kinnimajja?Seadus
on kõigile üks, kui peab kütte-vee eest maksma,
siis peavad seda kõik tegema. Nii et ajagu
enne oma isiklikud asjad korda. Kas sellise
taustaga sobibki hoolekogu esimeheks?

xyz
5 aastat tagasi
Reply to  Ats

Keegi ei kahtlegi, et hakkama ei saa. Tegelikult võiks veel kõrgemalt asja vaadata, et mis see veel võiks olla, millega ta kah hakkama võiks saada, mingi tühipaljas koolidirektori koht on ju naljanumber. Näiteks miks ei võiks ta saada hakkama baleriiniametiga Estonias, mis seal siis ka ära ei ole? Või juhtimaks järgmist kosmoselendu rahvusvahelisse kosmosejaama? Ja südamekirurgi tühipaljas amet oleks vaid nuusata! Või Hiina keele õpetaja? Kindlasti on veel palju asju, mis ei saa ju nii keerulised olla, et mõni mees nendega hakkama ei saaks, miks mitte siis PK? Aga mis puutub hoolekogu või selle esimees või liikmed sellesse, et vallavalitsus… Loe rohkem »

miks mitte
5 aastat tagasi
Reply to  xyz

siis juba hakata intervjueerima inimesi, kellele AO on tööd pakkunud, ümbrikupalga eest? päris pika seeria saaks…

eks ta ole
5 aastat tagasi
Reply to  Ats

kas sa andmekaitsest ja delikaatsete isikuandmete käsitlemisest oled midagi kuulnud? isegi juhul kui sa täpselt tead, kes ja kui palju kellelegi võlgu on, ei tohi sina selle infoga avalikult lehvitada

Nõvakas
5 aastat tagasi

Juba hakkaski sellel teemal vaikseks muutuma. Jälle on vaja mingil seltskonnal tüli üles kiskuda.

naljakas
5 aastat tagasi

Absurdne kronoloogia: 29.10 kell 18:40 lõpetab Kersti Lipu 33 päeva kestnud R.K. märgukirjale vastuskirja kirjutamise ning Mikk Lõhmus allkirjastab digiallkirjastab selle kohe (miks oli vaja dokumendis autoriks märkida Kaie Talving???). Seejärel saadetakse edulugu kohe ka valla häälekandjasse, tuntud ka varjunimega Lääne Elu. 20:04 lisati üllitis dokumendiregistrisse (miks pole leida märgukirja?) ning kohe asus tubli pressiesindaja Urmas Lauri ettesöödetud dokumenti ümber kirjutama, et hommikul jõuaks ka muud Lõhmuse poolt ette antud objektid läbi käia. Nii tekivadki ilusad “uudised”/galeriid LE-s.

enn
5 aastat tagasi

fakt on paraku see, et koolikogukonna arvamusest sõideti jällegi külmalt üle et oma mees pukki lükata. ja siis räägime pingete maandamiseks jms häma. vallavalitsus mitte ei maandanud pingeid vaid kruvis need lakke.

laitmatu maine
5 aastat tagasi

……….

enn
5 aastat tagasi
Reply to  laitmatu maine

luba mul tõlkega abistada: “laitmatu maine” lääne-nigula murdes tähendab “kõige hullem pätt ja kaabakas”. too vhk tegelane loomulikult ei andnud mõõtu välja, kui asju “õigete” mõõdupuudega mõõta.

kas tõesti
5 aastat tagasi

Kolmas koolidirektori kandidaat, kes oma haigestumise pärast enam ei kvalifitseerunud, oli Kaupo Padar, kes on juhtinud Tallinna vanalinna hariduskolleegiumi gümnaasiumiosa.

Tohohh, haigestumise pärast on kandidaat paugust kõlbmatu???

uus
5 aastat tagasi
Reply to  kas tõesti

võim, uued seadused

enn
5 aastat tagasi
Reply to  kas tõesti

ega’s nohusena kooli juhtima saa minna! tõsi, kui vallavalitsuse valitud direktoril nohu peaks kallale tulema, kas leitakse kohe uus direktor?

lapsevanem
5 aastat tagasi

oli see eelmise aasta kt mis ta oli, praegune “direktor” on saamatu, tundub ka rumal aga sellevõrra rohkem ülbe ja pugejalik

KT
5 aastat tagasi

kui inimene ei vasta etteantud nõuetele, siis miks me teda ikka veel direktoriks nimetame?