Omniva suleb Lääne-Nigula vallas viis postiasutust

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Oru raamatukoguhoidja Kaja Puusepp peab ka postipunkti, kuu aja pärast peavad selle kandi inimesed aga sõitma paki saamiseks või saatmiseks Haapsallu. Foto: Urmas Lauri
Oru raamatukoguhoidja Kaja Puusepp peab ka postipunkti, kuu aja pärast peavad selle kandi inimesed aga sõitma paki saamiseks või saatmiseks Haapsallu. Foto: Urmas Lauri

Linnamäe postipunkti pidaja Kaja Puusepp ei teadnud teisipäeval sulgemisest veel midagi ja oli tükk aega keeletu.

Linnamäe postipunkt on üks viiest Lääne-Nigula valla postiasutusest, mis on kavas järgmisest kuust kinni panna. „Mul oli eile 49 pakki!” hüüatas Puusepp lõpuks, kui oli kõnevõime tagasi saanud.

Veel septembris oli ta käinud Omniva töötajate koosolekul, kus sulgemiskavast ei räägitud sõnagi. „Vastupidi. Räägiti, kuidas postipunktid võtavad kõik postkontorite ülesanded üle,” ütles Puusepp.

Linnamäe postipunkt on tegutsenud Oru raamatukogus kaks aastat. Puusepp on ühtlasi ka raamatukogu juhataja. Kui mõnes külas on olnud postipunkti pidaja leidmine keeruline, siis Puusepp on teinud seda raamatukogutöö kõrvalt hea meelega. „Mulle väga meeldib. Huvitav on – postiasju käib ajamas hoopis rohkem ja teistsugust rahvast,” ütles Puusepp. Kui postipunkt kinni pannakse, läheb elu Puusepa sõnul tükk maad igavamaks ja raamatukogus jääb vaiksemaks.

„Kui mõnes väiksemas kohas on teenus hääbumas ja tööpäevas tehakse vähem kui kaks tehingut, siis on arvatavasti võimalik olukord lahendada majanduslikult otstarbekamalt,” ütles riigihalduse minister Janek Mäggi Lääne Elule pressiesindaja vahendusel.

Linnamäel on kahest tehingust päevas asi kaugel. Sel esmaspäeval tuli Puusepal laiali jagada 49 postipakki, ja see pole sugugi erandlik. Iga nädala algus on tihe. Jõulude ajal on saadetisi mitu korda rohkem. Kui Puusepp ise midagi tellib, siis ikka Linnamäele – hea kätte saada. Peale selle makstakse arveid, tellitakse ajalehti, saadetakse ka kirju ja postkaarte. „Seda ei saa küll ütelda, et kirjade saatmist enam ei ole,” ütles Puusepp. „Vanad saadavad ja noored saadavad ka.”

„Jessus! Mis siis nüüd saab?!” hüüatas raamatuid ära tooma tulnud Aili Laurand. Postipunkti peatne sulgemine ehmatas teda kõvasti. Natuke aega mõelnud, ohkas Laurand: „Oh heldus! Ju nad tahavad selle maaelu ikka välja suretada! Lõpuks ei ole enam ühtegi ühiskondlikku kohta, et oleks põhjust kodust välja tulla.”

Laurandil oli kaasas taksikoer Hubert, kes on raamatukogus ja postipunktis vana tuttav – käinud seal kutsikast peale. Hubert on saanud jalutada, perenaine asju ajada, teisi inimesi näha ja sõnakese juttu puhuda. Laurand meenutas, et veel kaks aastat tagasi oli Linnamäel postkontor – samas majas, üle koridori. Siis pandi postkontor kinni ja raamatukogus avati postipunkt, mida peab raamatukoguhoidja.

„Kole ruttu läheb see postipunkt takkajärele. Enne oli lohutus, et kontor läks kinni, aga jäi see punktikene,” ütles Laurand. „Kes arvutit ei tunne, see on edaspidi plindris. Pakiautomaadist peab oskama asju välja võtta. Ega see ole niisama, et lähed-teed kapiukse lahti.”

Linnamäele ei jää aga postipakiautomaati ka. Lähemad jäävad 15 km kaugusele Taeblasse ja Haapsallu, aga Puusepp kahtles, kas keegi Taeblasse minema hakkab – kui nagunii peab sõitma, siis juba linna ja kauaks seda Taebla postipunktigi on. Puusepa juures käib aga rahvast. Sutlepast ja Dirhamist Keedika ja Rannakülani välja. Käivad ka väljastpoolt Läänemaad Nigula elanikud. „Ega inimesed maakonna piiri küsi. No ja hakka sealt Dirhamistki Haapsalu linna sõitma. Mina siin olen jäänud ikka poole tee peale,” ütles Puusepp.

Omniva suleb postiasutusi kulude kokku hoidmiseks, põhjendus – väike tehingute hulk. Mida väiksem maakoht, seda vähem tehinguid ja väiksem või olematu kasum. Linnamäe postipunkt on Kullamaa ja Taebla järel kolmas – Taeblas keskmiselt 316, Kullamaal 276 ja Linnamäel 167 tehingut kuus. Taebla ja Kullamaa jäävad lahti, Linnamäe läheb kinni. Samas kulutab Omniva Linnamäe postipunkti peale kuus sada eurot – see on raamatukoguhoidja lisatasu postitöö eest. Renti Omniva postipunkti eest maksma ei pea. Rõudes suletava postipunkti kulu on miljoneid teenivale riiklikule postifirmale 47 eurot kuus.

„Mingis mõttes saan ma aru. Omniva peab mõtlema kasumi peale, aga mida mõtleb riik?!” ütles Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus. „Regionaalpoliitiliselt tekib küsimus, kas mõnisada eurot on see, mis teeb riigi rikkaks.”

Lõhmuse sõnul peaks vallas olema postiasutusi kaheksa, igas keskuses üks – Taeblas, Ristil, Paliveres, Nõval, Martnas, Kullamaal, Pürksis ja Linnamäel. Risti, Palivere, Martna, Pürksi ja Linnamäe postipunktid on kavas sulgeda. Kui Pürksis õnnestub leida postipunkti pidaja, siis jääb Pürksisse postipunkt.

Omniva piirkonnajuht Annely Noobel on firma plaane Lääne-Nigula vallavalitsusele juba tutvustanud. Eelmisel reedel saatis ta vallavalitsusele ka ajagraafiku, millal üks või teine postiasutus suletakse. Kommentaare temalt Lääne Elul saada ei õnnestunud.

Võimaluse postipunkte sulgeda on andnud haldusreform. Seaduse järgi peab igas omavalitsuses olema vähemalt üks postiasutus, seega – mida suurem omavalitsus, seda vähem postipunkte.

Postipunktide sulgemine

Palivere postkontor – 1. november

Linnamäe postipunkt – 19. november

Risti postipunkt – 19. november

Rõude postipunkt – 30. november

Martna postipunkt – 30. november

Pürksi postkontor tuleb postipunkt, kui leidub pidaja.

Alles jäävad Taebla, Nõva ja Kullamaa postipunkt ning Ristile tuleb pakiautomaat.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
......
5 aastat tagasi

Kas nüüd hakkab mõni ikka pihta saama, mis see pealesunnitud haldusreform oli

Nõva
5 aastat tagasi
Reply to  ......

äkki hakkab nüüd keegi aru saama miks meie sõdime

mõngel
5 aastat tagasi

Propageerigem maal elamist ja maale tulemist kus pole isegi postkontorit. PALJU ÕNNE!!!

mul pole siiani vajadust olnud
5 aastat tagasi
Reply to  mõngel

Väike küsimus, mida te teete seal postkontorites? Peaks sinna minema ma?

nimetu mats
5 aastat tagasi

netipoest ostetud kauba saab täna mõistlikul kaugusel kätte

Volli, saarlane
5 aastat tagasi

Mitu “postkontorit” peab seaduse järgi ühes omavalitsuses olema?

Jah, asi on pika pandud lihtsalt omavalitsuse kohta, elanike arvu ei arvestata. Ja see number on 1, mis peab olema, rohkem võib – ega see pole apteek, et arv on piiratud.: )

Saaremaa vallas peab olema sama palju “postkontoreid”, kui Ruhnu vallas ja piisab, kui see asutus on avatud ainult kolmel päeval nädalas.

Loll jutt
5 aastat tagasi

Lähtuvalt kehtivast seadusest peab Eesti Postil olema vähemalt igas linnas üks postkontor 20 000 elaniku kohta ning igas vallas vähemalt üks postkontor ja üle 2500 elaniku korral veel üks postkontor.

pärismaalane
5 aastat tagasi
Reply to  Loll jutt

Jah, saarlase pakkumine oli ekslik. Saaremaa vallas piisab, kui üks postkontor on kuressaare külas ja teine Roomassaare sadamas.

Sass1.
5 aastat tagasi

Omniva – sellist sõna eesti keeles ei ole ! Omniva = oma Niva ( Vene auto ),
kui Vene on oma, siis mis see loeb, et elame justkui Eestis !
P.S. kuidas selle KE ja Ühtse Venemaa koostöölepinguga nüüd on ?
P.P.S.S. vperjod !

juss
5 aastat tagasi
Reply to  Sass1.

Ise mõtlesid välja? Sa oled keenjus!!! molodets! tak deržat!

Sass1.
5 aastat tagasi
Reply to  juss

ikka ise ! ja mitte keenjus, vaid Geenius ( tunnustamata ; kitsam ala
niinimetatud luuletamine ( ei tegele 10 – nes aasta ) ). Aamen !