Linnamäe sigade kurb lugu jõudis Guardiani

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Seakatku tõttu suletud Linnamäe sigala mullu septembris. Foto arhiiv

Inglise üks mõjukamaid ajalehti The Guardian kirjutab tänases numbris maailmas lahti pääsenud sigade Aafrika katkust. Näiteks, mida seakatk kaasa toob, on ajaleht valinud Linnamäe Peekoni sigala.

Ettevõtte omanik Ott Saareväli räägib ajalehele, kuidas aasta tagasi jõudis katk Linnamäe sigalasse ja mis see kaasa tõi. Kuigi katk avastati vaid ühest sigala osast, tuli kõik seitse tuhat siga kohe tappa.

Tiinete emiste korjused roiskusid laoruumis, kuhu surnud sead koguti, halvemal juhul üle nädala. Isegi sigala kõige kogenumad töötajad ei suutnud end sundida seal töötama.

Ülejäänud tuhanded terved sead gaasitati surnuks.

„Emotsionaalselt oli väga raske kõigile,“ ütles Saareväli. „Kõige hullem oli vaikus pärast viimase sea äraviimist. Seafarmid on lärmakad paigad, aga siin oli täiesti vaikne.“

Augustis sai kinnitust esimene sigade Aafrika katku juhtum Hiinas ja Euroopa suured riigid hoiavad hinge kinni – küsimus olevat millal katk kohale jõuab, mitte kas.

Eestis oli 2014. aasta 920 seapidamist, nüüd, pärast katku ainult 125, märgib The Guardian.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments