EELK Ridala kogudus pälvis metsamajandajate konkursil tunnustuse

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Eesti parimad metsamajandajad. Paremal Ridala koguduse õpetaja Küllike Valk. Foto Kaarel Langemets

Laupäeval Uuemõisa mõisapargis toimunud suurejoonisel kogu pere metsapäeval kuulutati 2018. aasta parimaks metsamajandajaks Lauri Salumäe, kellele andis tiitli üle peaminister Jüri Ratas. EELK Ridala Püha Maarja-Magdaleena kogudus pälvis ühistegevust toetava metsaomaniku tunnustuse.

Eesti Erametsaliidu ja Erametsakeskuse koostöös 25. korda korraldatud konkursi žürii valik langes Lääne-Virumaalt pärit Salumäe kasuks, sest ta paistab silma põhjalike teadmiste, järjekindla tegevuse ja selgete sihtidega oma metsa majandamisel. Säästva metsamajandamise kinnituseks on tal ka FSC sertifikaat, mille nõuetele peavad vastama kõik pere metsades tehtud tööd.

Eesti Erametsaliidu juhatuse esimehe Mikk Linki sõnul oli tänavusel konkursil mitu väga tugeva taustaga metsaomanikku ning parima metsamajandaja tiitli saaja üle arutati pikalt.

„On rõõm näha, et oma metsa jätkusuutlikult ja teadmispõhiselt majandavad metsaomanikud on valmis oma teadmisi ja kogemusi ka teistega jagama,“ lausus Link. „Parimate metsamajandajate konkurss annab meile hea võimaluse neid tublisid omanikke esile tõsta, kuid ka ühiskonnale säästlikku metsamajandust lähemalt tutvustada.“

Salumäe on koos perega panustanud nii metsanduse kui ka maaelu edendamisse laiemalt. Oma metsa kasvamise ja kasvatamise kogemust jagab ta kõigi huvilistega hiljuti loodud õpperajal, kus saab hea ülevaate sellest, kuidas erinevas vanuses mets kasvab, milliseid töid seal tehakse ning kuidas metsa uuendamisel ja kasvatamisel ka teiste metsaelanikega (nt naabrist põdraga) ühist keelt otsitakse.

Salumäe sõnul elab ta teadmisega, et tulevik tuleb kindlasti ja on kindel ka selles, et tulevikus soovime paremini elada, sh ka rohkem tulu teenida. „Seda pean ma silmas ka oma metsa majandamisel ja investeerin noore metsa hooldamisse ja kasvatamisse, et tulevikus oleks metsad paremad ja kvaliteetsemad,“ ütles Salumäe.

EELK Ridala kogudus usub ühiselt tegutsemisse nii igapäevastes tegemistes kui ka oma metsade majandamisel. Kogudusele kuulub 15 hektarit metsa, mille majandamisega alustamist ajendas eelkõige kogudusehoone seisukord, mida oli vaja parandada.

Esialgu otsis kirikuõpetaja abi koguduse liikmetelt, siis aga jõudis kohalikke metsaomanikke koondava Läänemaa metsaühistuni. Sealt saadi nõu kõigi metsatööde planeerimisel ja korraldamisel, aga ka kirikuaia korrastamisel. Metsast teenitud tulu on investeeritud kogudusehoone püstitamiseks ja hooldamiseks

Oma metsade majandamisse on kaasatud ka koguduse liikmed ja kohalik kogukond. Näiteks käidi paar aastat tagasi metsa istutamas koguduse lastega. Tänutäheks tehtud töö eest anti igale lapsele sertifikaat, mis lubab seal metsas käia seenel-marjul ja 10 aasta pärast jõulukuuse koju viia. Tihe koostöö on ka ühe kiriku metsatüki kõrval asuva baptistikogudusega, kellega räägiti läbi metsa majandamise viis ja maht.

Kandidaatide juures hinnati nende viimaste aastate metsamajanduslikke töid ja muid metsa erinevate väärtustega seotud tegevusi. Arvesse võeti ka metsaomanike põhimõtteid metsade majandamisel, panustamist kogukonna ja maaelu arengusse ning traditsioonide hoidmisse.

Uuemõisa mõisapargis toimunud meeleolukal kogu pere metsapäeval osales tuhatkond inimest, kes said osaleda mitmes põnevas töötoas, võistlusel ja ekskursioonil. Näiteks sai õppida hooldama erinevaid metsatööks tarvilikke lõikeriistu, proovida mõõdusaagimist ja harjutada saeketivahetust, samuti kuulata loodusfotograaf Remo Savisaare loengut ning harjutada kätt käbikorvpallis. Külastajatele esinesid superstaarid Uudo Sepp ja Jüri Pootsmann.

Eestis on üle 100 tuhande erametsaomaniku, kellel kõigil on metsa majandamisel oma eesmärgid ja põhimõtted. Kuna metsandus on üks Eesti majanduse alustaladest, on oluline, et metsaomanikud saaks oma metsa hoidmise ja jätkusuutliku majandamise eest tunnustatud.

2018. aasta parima metsamajandaja konkursi tulemused:

Lauri Salumäe – 2018. aasta parim metsamajandaja (Lääne-Virumaa)

Maive Vaarpu – taimetundja metsaomanik (Hiiumaa)

EELK Ridala Püha Magdaleena kogudus – ühistegevust toetav metsaomanik (Läänemaa)

Ilmo Torn – laiahaardeline metsaomanik (Saaremaa)

Märt ja Oliver Koitmaa – tubli hobimetsaomanik (Tartumaa)

Tornator Eesti OÜ – professionaalne metsamajandaja (üle Eesti)

Jüri Stroo – tubli püsimetsamajandaja (Lääne-Virumaa)

Mikk Vakkum – metsamajanduse tulevikutegija + Deskise eriauhind (Järvamaa)

Mare ja Heini Kunimägi – innukas metsauuendaja + AS Plantex/Juhani Puukool eriauhind (Viljandimaa)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments