Karilaid kutsus RMK ja Erametsaliidu raiepiirangu üle läbirääkimisi pidama

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu linnavolikogu esimees Jaanus Karilaid kutsus järgmiseks kolmapäevaks linnavalitsusse kohtumisele RMK, Erametsaliidu ja liitu esindava advokaadibüroo Ellex Raidla advokaadi, lootuses vältida kohtuvaidlust ja leida raiepiirangute osas ühine keel.

Juuli lõpus esitas Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) vaide Haapsalu linnavolikogu otsuse peale, milles sõnastati varasemast rangem lageraiekeeld endise Ridala valla maadel asuvatel väärtuslikel maastikel ja puhkealadel. Nädal hiljem saatis Eesti Erametsaliidu nimel analoogse vaide advokaadibüroo Ellex Raidla. Selles nõutakse karmistatud raiepiirangute kehtetuks tunnistamist.

Valdkonna eest vastutav aselinnapea Helen Rammu ütles pärast RMK vaide laekumist, et ei ole RMK argumentidega nõus.
Karilaid ütles pärast Erametsaliitu esindavalt advokaadibüroolt vaide saamist, et selles kirja pandud argumente kindlasti analüüsitakse. “Võtame seisukoha ka selles küsimuses, kas need on piisavalt kaalukad, et volikogu otsust korrigeerida,” ütles Karilaid toona.

Kuigi vaidele vastamise esialgne kuupäev oli varasem, saatis Karilaid teisipäeval advokaadibüroole teate sooviga pikendada vastamise tähtaega 5. septembrini. Samas kutsus ta asjaosalised järgmiseks kolmapäevaks Haapsalu linnavalitsusse arutelule.

“Eesmärk on tuua RMK ja Erametsaliit laua taha. Soovime tulevikku arutada kui võrdsed partnerid. Elukeskkonna kvaliteet ja selle stabiilsus on kohaliku omavalitsuse prioriteet. Arutame seda vaiet, arutame erinevaid lahendusi. Soovime saavutada püsivad kokkulepped,” selgitas Karilaid kohtumise eesmärki.

Eesti Erametsaliidu poolt andis oma jaatava vastuse liidu juhatuse esimees Mikk Link, samuti osalevad kohtumisel Erametsaliidu tegevjuht Andres Talijärv ja Ellex Raidla advokaat Martin Triipan, kes on üks vaide koostajatest.

Karilaid lisas, et kui kokkuleppele ei jõuta, läheb vaidlus edasi kohtus.

Millistele argumentidele toetub vaidluses Haapsalu linn, loe homsest Lääne Elu paberlehest.

Häiriv lageraie

Sel aastal Ridala maadel mitmel pool toimunud lageraied ärritasid väga kohalikke elanikke. Kuna teema tekitas ohtralt pingeid, korraldas Haapsalu linnavalitsus maikuus ümbruskonna metsades ringsõidu, milles osalesid ka RMK ja keskkonnaameti esindajad.

Keskkonnaameti metsaosakonna juhataja Olav Etverk rääkis toona, et ametil on väga keeruline jätta raieluba andmata, kui piirkonnas kehtib nö „pehme“ piirang, mis lubab erandolukorras raiuda. Millised need erandolukorrad on, pole aga täpsustatud. Etverk ja ameti Lääne regiooni metsanduse juhtivspetsialist Jaanus Nilp pakkusid, et Haapsalu linn võiks kirja panna oma soovid piirangute kohta konkreetsetel metsaaladel. Seda linnavalitsuses ka tehti. 29. juunil võttis volikogu vastu otsuse pealkirjaga „Ridala valla üldplaneeringu muutmine ja täpsustamine“.

Kuu aega hiljem, 27. juulil esitas RMK vaide, leides et otsus on õigusvastane ja rikub RMK õigusi.
Nädal hiljem esitas analoogse vaide Eesti Erametsaliitu esindav advokaadibüroo Ellex Raidla.

Advokaadibüroo koostatud vaides väidetakse, et Haapsalu linnavolikogu on otsuse koostamisel tehtud juriidilised vead suure põhjalikkusega lahti kirjutatud.

Kokkuvõtvalt öeldakse vaides, et volikogu on Ridala valla üldplaneeringu muutmisel teinud olulisi menetlusvigu, alustuseks aga puuduvad täiendavate piirangute kehtestamiseks vajalikud eeldused, sealhulgas pole räägitud mitte ühegi metsaomanikuga. Uued piirangud on advokaatide hinnangul ebaproportsionaalsed ja nende rakendumisel kahaneks metsakinnistute väärtus poole võrra.
Otsuse vastuvõtmisel on tehtud kaalutlusvigu ja seetõttu on otsus advokaatide hinnangul õigusvastane. Lisaks võivad piirangud omavalitsusele kaasa tuua kohustuse maksta maaomanikele igal aastal 72 000 eurot kompensatsiooni, samuti tähendaks piirangud saama jäävat maksutulu riigile.

Täiendatud kell 13.30: kolmapäevasel kohtumisel osaleb ka RMK esindaja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juss
5 aastat tagasi

Et ikkagi valimised tulekul ja poliitikutel jooksuaeg käes!

Lugeja
5 aastat tagasi

Kas kohalike elanike all on mõeldud Rea Rausi ja Co.

linnlane
5 aastat tagasi
Reply to  Lugeja

Miks te lähete isiklikuks? Tänuväärne on see, et teatud grupp on võtnud julguse õigluse huvides. Miks te olete õelad seesuguste inimeste peale?

linlane
5 aastat tagasi
Reply to  linnlane

linlane

Rein7
5 aastat tagasi

Väga segane artikkel. Kas RMK keeldus arutelule tulemast?

linnlane
5 aastat tagasi
Reply to  Rein7

Kui lugeda oskad, siis ma ei loe küll artiklist välja, et RMK keeldus arutelule tulemast.

Rein7
5 aastat tagasi
Reply to  linnlane

RMK osaluse kohta lisati artikli lõppu täpsustus peale küsimuse esitamist.