Karja tänaval saab proovida erinevaid maitseid

Maitsete promenaad. Foto: Arvo Tarmula
Maitsete promenaad. Foto: Arvo Tarmula

Laupäeval, 18. augustil muutub Haapsalu Karja tänav taas maitsete promenaadiks, sest toimub samanimeline tänavatoidufestival.

Festivali korraldaja Tiina Treumani sõnul on tänavusel festivalil oodata palju rahvusvaheliste köökide maitseid. Näiteks tulevad argentiinlased tegema panadasid ehk piruka moodi roogasid. Samuti leiab aasia stiilis burgereid.

„Sellel aastal on rohkem rõhku toidul, eelmisel aastal oli palju käsitööjookide pakkujaid,“ ütles Treuman.

Tema sõnul on tänavu ka neid, kuid eelmise aastaga võrreldes vähem. Tänavu on tema sõnul hoopis senisest rohkem neid, kes pakuvad magusaid roogasid. „Pole ainult suhkruvatid ja kommid, vaid kõikvõimalikke minipannkooke, erinevaid versioone jäätiseid, rullijäätiseid ja Belgia vahvleid,“ ütles Treuman.

Toidupakkujad on ta festivalile valinud just selle järgi, et nad oleksid võimalikult erinevad. „Seekord ma otsisin uusi ja värskeid tegijaid,“ ütles Treuman.

Hot dog

Treumani sõnul on tulemas Soomest hot dogi auto. „Kui meie oleme harjunud sellega, mis on meil besiinijaamades müügil, siis tegelikult on saiavahe äärmiselt rikkalik,“ ütles Treuman.

Nende hot dogide vahele on pandud erinevaid marineeritud köögivilju, mitmesuguseid vürtse, krõbedaks kuivatatud sibulat ja küüslauku. Soomlaste hot dogi autolt saab nii Chicago kui ka Kanada stiilis hot doge. „See on nagu eine, vorstid on ka loomulikult ainult lihased käsitöövorstid,“ ütles Treuman.

Lisaks kaugetele külalistele lubas Treuman, et toidupeolt leiab ka kohalikke. „Kohalikud on samad, kes olid ka eelmisel aastal,“ ütles Treuman.

Oma pakkumistega on välja tulnud kohalikud kohvikud ja saab ka Haapsalu ümbrusest püütud kala, ka suitsutatult.

Eestistki tullakse kaugemalt. Treuman toob välja Narva poisid oma toiduautoga. „Näha on, mida nad siis pakuvad, väidetavalt uut moodsat tänavatoitu,“ ütles Treuman.

Väiksed portsud

Treuman ütles, et ta on tänavu toitlustajatele öelnud, et nad teeksid väiksemaid ja odavamaid portsjone, et inimesed jõuaksid maitsta erinevaid toite. Vastasel juhul süüakse ühe pakkuja juures kõht täis ja teisi maitseid enam proovida ei jõuta. „Kindlasti on olemas suured burgerid neile, kellel on kõht väga tühi,“ ütles Treuman.

Samas tõi ta välja, et minipannkoogid ja profitroolid on just suurepärase suurusega, et maitse kätte saada ja veel midagi proovida. „Praktiliselt olematu hinnaga saab maitsta põnevaid uusi maitseid,“ lubas Treuman.

Kokku on tänavusel toidufestivalil söögipakkujaid 50 ringis.

Tänavatoidufestivalil on päevajuht Jüri Mutika, kes Treumani sõnul teeb päeva jooksul intervjuusid ja tegeleb inimestega. Õhtu lõpetab Mart Juure tänavadisko.

Treumani sõnul on Haapsalu Karja tänav justkui loodud selliseks festivaliks ning ta loodab, et Haapsalu hakkab kandma tänavatoidupealinna tiitlit Eestis.

Mis on tänavatoit?

Praegusel ajal on kõige levinum tänavatoidu definitsioon, on lihtsalt öeldes toit, mis on maitsev, hea väljanägemisega ja mida inimene saab näpu vahel süüa. Tänapäevases kiires ühiskonnas on üha rohkem seda, et ei ole aega maha istuda ja pikalt lõunat süüa. Maailmas on väga trendikas, et saad võtta toidu näpu vahele, ringi käia ja seda süüa. Festivali puhul on siis tegemist sellega, et saad nautida tervet festivali mingi toit näpu vahel.

Maitsete promenaadi korraldaja Tiina Treuman

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments