Harju Elekter rajab Haapsallu päikeseelektrijaama

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Päikesejaama ehitus algas läinud nädalal. Foto: Arvo Tarmula

Päikesejaama ehitus algas läinud nädalal. Foto: Arvo Tarmula

Harju Elektri päikesejaama aastatoodangust piisab kuni 500 korteri aastase elektrivajaduse katmiseks.

„Suvise võimsusega, kui päikest on palju, võiks ta katta kümme protsenti Haapsalu linna tippkoormusest, suvekuude tarbimisest teeb see kokku paar-kolm protsenti,” ütles Harju Elektri juhatuse liige, kinnisvara- ja energeetikaosakonna juhataja Aron Kuhi-Thalfeldt.

Haapsalu päikesejaam on Harju Elektri esimene. Päikesepaneele on küll varem paigaldatud (Soomes ja Eestis, võimsus kokku 320 kilovatti), aga seda tootmishoonete katustele või fassaadidele.

Päikeseelektrijaama ehitus algas nädala eest, mil töömehed paigaldasid põrgukuumuses esimesed metallraamid, kuhu hiljem kinnitatakse üle 2600 päikesepaneeli – kõik suunaga lõunasse ja 35kraadise nurga all, mis püüab Eesti oludes päikest kõige paremini. Eilseks olid paigas pooled alusraamid. Jaam asub metsakalmistu vastas asuva männituka servas ja võtab enda alla paar hektarit maad.

„Tuleb kiiresti teha, et ikka suve lõpuks valmis saaks,” ütles Kuhi-Thalfeldt.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments