Homme algav Augustibluus täidab linna neljaks päevaks

Bob Margolin Foto: promofoto
Bob Margolin Foto: promofoto

Augusti esimesel nädalavahetusel tähistab Augustibluus 25. sünnipäeva neli päeva kestva festivaliga, mille jooksul toimub 37 kontserti.

Bluusi kodumaalt USAst on tänavusele festivalile tulnud viis ansamblit ning festivali repertuaar on täienenud gospelmuusikaga. Seda esitab pühapäeval toomkirikus Bottleneck John Rootsist.

Ta mängib vana ja traditsioonilist bluusi, mis on pärit 20. sajandi alguse Mississippist. Muusika on toores ja tempokas, sisaldab parajat annust laiskust ja emotsionaalsust. „Varajaste gospel-bluusi lugude kirikus või kabelis laulmine on alati midagi erakordset. Laulud, mille iseloom kujunes piineldes, rasket tööd rügades, sisaldavad samas ka palju soojust, empaatiat ja religiooni. Need andsid lauljaile jõudu edasi pingutada. Mängin selliseid lugusid palju, sest neil on bluusi kui žanri kujunemisel ajaloos raskekaaluline tähtsus,“ ütles artist.

Festivali põhipäevad on traditsiooniliselt reede ja laupäev ning need on sarnased möödunud aastatega – pealava on piiskopilinnuse õuel ja erinevates paikades mööda linna on veel üheksa väiksemat esinemispaika.

Festival algab neljapäeval piduliku kontsert-aktusega kultuurikeskuses. Kinosaalis kuuleb pidukõnesid ja näeb sajandivahetuse paiku toimunud festivalide parimaid palu.
Samal päeval on rõdusaalis ka kaks kontserti – lavale astuvad Dando Wada ning 30. sünnipäeva tähistav Compromise Blue, kes esines ka esimesel Augustibluusil.

Bluusi tipp

Reede õhtune peaesineja on Bob Margolin, kes kuulus 1970ndatel Muddy Watersi bändi koosseisu. „Selle mehe Eestisse toomine on omaette suur saavutus,“ ütles festivali korraldaja Indrek Ditmann.

Tema sõnul kuulub laupäevane peaesineja Sugaray Rayford hetkel bluusimaailma absoluutsesse tippu. Möödunudaastasel bluusimuusika auhinnagalal nomineeriti ta auhinnale neljas kategoorias.

Traditsiooniliselt on festivalil kavas ka eriprojektid. Reedel esineb Compromise Blue koos Ameerikas karjääri tegeva Laur Joametsaga ning hip-hop grupi A-Rühmaga. Teine festivali eriprojekt on rajatud ansambli Revals baasil, sinna on kaasatud külalisesinejatena Jaanus Nõgisto, Tõun ja näitleja Mart Müürisepp.
„Esinejaid saabub põhjast ja lõunast. Esindatud on Jaapan ja esmakordselt Tšehhimaa,“ ütles Ditmann.

Aastatega suuremaks

Ditmani sõnul on 25 aasta jooksul muutunud eelkõige festivali kandepind. „Esinejate hulgas on aina rohkem bluusimaailma A-kategooria tegijaid, kes astuvad ka mujal maailmas üles festivalide pealavadel,“ ütles Ditmann.

Ka on publiku arv tema sõnul aastate jooksul üha kasvanud, viimastel aastatel on festivali külastanud 12-13 tuhat inimest. 1994. aastal kirjutas Lääne Elu, et Augustibluusil oli vähe kuulajaid. „Haapsalu on ikka diskovaimustuses. Seda näitab „Karsummerile“ tulnute massilisus ja ka siinsete tantsusaalide rahvarohkus. /…/ Live-kontsert on aga ehe ega saa korduda kunagi, isegi kui lugu on vana. Kahju, et sellest nii vähesed aru saavad. Küllap tekib varsti meiegi austus pillimehe isiksuse ja tema loomingu vastu, mis kajastub just kontserditel talle kaasa elades,“ kirjutas Lääne Elu Augustibluusist 23. augustil 1994.

Ditmannil on hea meel ka selle üle, kui saavad esinejatelt ja publikult positiivset tagasisidet, mis annab kindluse, et ollakse õigel teel. „Mitmedki bluusimaailma tippu kuuluvad artistid on öelnud, et Augustibluus on üks mõnusaima atmosfääriga bluusifestivale kogu maailmas. Põhjuse selleks on andnud meeldiv publik, kaunis linn, erakordne linnus ning sujuv korraldus,“ ütles Ditmann.

Plaan teha nelja päeva pikkune festival tekkis Ditmani sõnul neil juba varem. „Eelmisel sügisel, mil festivali ettevalmistus algas, vaatas meile kalendrist vastu meeldiv üllatus, 25. sünnipäeval on festivali kuupäevad 2. kuni 5.,“ ütles ta.

Kahtede ja viite mängu on tänavusel bluusifestivalil rohkemgi – sünnipäeva puhul välja antud raamatut on 250 eksemplari ja see maksab 25 eurot. „Selle pealkiri „125 hetke“ moodustus Eesti vabariigi ja Augustibluusi vanuste summast,“ ütles Ditmann.
Raamatusse on kogutud 125 hetke läbi festivali ajaloo. Ditmann lubab, et fotodelt leiab nii esinejaid kui ka publikut.

Ditmann ütleb, et 25 aastat on ühe Eesti muusikafestivali jaoks pikk iga ning usub, et juubelit tulevad tähistama kõik need, kes on festivalil käinud varemgi, kuid pole iga kord jõudnud tulla. „Hetkeseis näitab, et piletite eelmüügi rekord on ohus,“ ütles Ditmann.

Festivali kava

Neljapäev, 2. august

Kultuurikeskus
19 Augustibluusi 25. sünnipäeva kontsert-aktus
21 Dando Wada (EST)
22 Compromise Blue 30 (EST)

Reede, 3. august

Rootsituru kohvik
16 Bourbon Sugar (EST)
17 Uket (FIN)

Africa Pubi terrass
17 Crosswood (EST)

Pealava
18 The Queen of Spades (EST)
18.50 Johnny Lowebow (USA)
19.45 Jiri Marsicek Trio (CZE)
20.45 The Claudettes (USA)
21.45 Bob Margolin (USA)
23.00 Compromise Blue 30 & A-Rühm 20 feat. Laur Joamets (EST)

Club 56 Blues @ Haapsalu Kultuurikeskus
1 Rene Paul Jam Session

Haapsalu Kuursaal
17 Bluule (EST)
1 Lexsoul Dancemachine (EST)

Laupäev, 4. august

Haapsalu Kultuurikeskus
12 Workshop : Bob Margolin (USA)

Rannarootsi Selveri lava (Rannarootsi tee 1)
13 Enn Vei Blues Band (EST)

Rootsituru kohvik
13 Cement (LAT)
14 Tomahawck Brothers (EST)
15 Vello Jurtom & AllJam (EST)

Africa Pubi terrass
13 Hilbert’s Problems (EST)
14 Von Dorpat (EST)

Haapsalu raudteejaam
14 Johnny B Beast (LAT)
15 Ismo Haavisto & Andres Roots “Elmore James’ 100th Anniversary” (EST/FIN)
16 Black River Bluesman & Bad Mood Hudson (FIN)

Pealava / main stage @ Piiskopilinnus
17 Jimmy “Bluesman” Lawson & The Cathouse Radio (USA/EST)
18 Gary Cain Band (CAN)
19 Paolo Bonfanti (ITA)
20 Doug MacLeod (USA)
21 Revals ,,Sinine, Must ja Kange” (EST)
22.30 Sugaray Rayford (USA)

Club 56 Blues @ Haapsalu Kultuurikeskus
1 Rene Paul Jam Session

Haapsalu Kuursaal
12 Bluusiviktoriin
1 Kaptain Rock (JPN) & DJ

Pühapäev, 5. august

Villa & Restoran Soffa
11 Sulev Kalder (EST)

Haapsalu Kuursaal
12.30 Doug MacLeod (USA)

Toomkirik
14.30 Bottleneck John (SWE)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments