Lihula kandis peetakse laupäeval kohvikutepäeva

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Lihula kohvikud. Foto: Avo Kiisk

Lihula kohvikud. Foto: Avo Kiisk
Laupäeval peetakse Lihula kandis kolmandat korda kohvikutepäeva, sel puhul avab Lihula linnas ja sealtkandi külades uksed 17 ühepäevakohvikut.

Lihula kohvikutepäeval on menüüs sefiiritordid, makroonid, rullbiskviidid, suitsukala, krevetid ja krokodillisupiga. Taimetoitlastele pakutakse aasiapäraseid suupisteid, maiuseid ja veganiburgerid.

Külastajaid on Lõuna-Läänemaale oodata palju. Juba esimene kohvikutepäev läks täie hooga käima, sest juba siis oli külastajaid kolme tuhande inimese kandis, seega rohkem, kui oli toonases Lihula vallas elanikke.

Greencube’i majatehas Lihulas Keki mäel ühitab, nagu ta seda tegi ka mullu, kohvikutepäeva majatehase lahtiste uste päevaga. Ehitusärimees Henri Bekmann, kes pakkus mullu grillitud hiidkrevette ja liha, püüab tänavu kundesid krokodillisupiga. Krevette pakub ta samuti.

“Just paregu minu silmade ees küpseb see liha,” ütles Bekmann täna poole nelja paiku pärastlõunal. “Sain Lõuna-Aafrikast kuus kilo krokodilli sabafileed. Sellest keedame kohvikulistele aasiapärast Tom Kha suppi. Proovipartii oli küll väga maitsev.”

Krokodilliliha olnud küll krõbeda hinnaga, kuid kohvikutepäeval saab supiportsu Greencube’i kohvikust kätte 2,5-3 euroga. “Mul pole mõtteski kohvikupidamise pealt teenida, eesmärk on ikka majatehase tutvustamine ja reklaam,” lausus Bekmann. “Mullu oli meil ka kohv tasuta.”

Bekmann viib ka tänavu kohvkulised majatehasesse ekskursioonile. “Meil on oma meeskond kõik laupäevaks välja aetud, igaüks tutvustab oma rida,” ütles Bekmann. Praegu on tehases neli eri suuruses maja pooleli, nii saavad külalised hea ülevaate sellest, kuidas majatehases töö käib.

Mullu saanud Bekmann kohvikutepäevaliste hulgast kolm kundet, kellele aasta jooksul ka majad valminud. “Toimis ideaalselt,” oli Bekmann kohvikupäevaga rahul. Sama head tulemust loodab ta ka tänavu.

Esimest korda on oma Lihula mõisas avatava kohvikuga Valge Liilia väljas naiskodukaitsjad, noorkotkad ja kodutütred. Pakutakse söögipoolist, mis on tehtud Lihula piirkonna esimese naiskodukaitsja Helene Veskeri retseptide järgi.

Lihula mõisa juures on nende kõrval esindatud Tegeluskohvikuga ka politseinikud ja priitahtlikud pritsumehed. “Nemad sööki-jooki ei paku, kuid pakuvad palju huvitavaid tegevusi,” ütles kohvikutepäeva eestvedaja Kristina Kukk.

Lisaks linnakohvikutele võõrustavad külalisi ka kolm külakohvikut.

Kohvik “Tuudine turgutus” avatakse Tuudi koolimaja õuel õhtul kell viis ning kolme tunni jooksul saab seal maitsa nii soolaseid kui magusaid ampse, mille kõrvale saab juua kohvi või jahedamat jooki. Irma ja Vesta käsitöölett pakub silmailu ja tekitab soovi ostlemiseks. Kell kuus õhtul alustavad musitseerimist kohalikud pillimehed. Laste meele teevad rõõmsaks batuut ning Kerlini näomaalingud ja õhupalliloomad.

Kirbla rahvamajas avatavas kohvikus “Kirbla küla 500” saab nautida head kohvi, maitsvaid kooke ja suupisteid. Lisaks pakutakse janu kustutamiseks kohalikust toorainest glögi. Kohvikutepäevaga samal ajal peetakse ka Kirbla külapäeva, seega jagub tegevusi kogu perele. Kavas on seltskondlikud spordivõistlused, mängud lastele, kontsert. Avatud on käsitöönäitus.

Marutalu kodukohvikus Keemu külas segunevad ehedad Ameerika ja Euroopa maitsed pisukese Aasia nüansiga. Mekkimist ootavad mõnusad burgerid lihasõpradele ja taimetoitlastele, aasiapärased suupisted ja maiustused. Meeli saab ergutada kohvi ja vürtsika masala teega. Lapsi rõõmustavad batuut, kiiged ja muud lõbustused. Talu asub Keemu sadama lähedal, nii et sooja ilma korral on tagatud ka suplusmõnud.

Korraldajad üritavad Lihula kohvikutepäeva muuta rohelise jalajäljega sündmuseks. Juba teist aastat tehakse koostööd elektriliste jalgrataste rendifirmaga. Ka tänavu saavad huvilised parkida oma auto Lihula kultuurimaja juurde ning rentida sealtsamast endale elektrijalgratas. Peatänava äärest saab rentida ka retrojalgrattaid.

Kohvikutepäevade korraldamise traditsioon Eestis sai 2007. aastal alguse Hiiumaal Kärdlas.

Kõige-kõige esimesed kohvikutepäevad Eestis said alguse Kärdlas, mille elanikke tuntakse juba alates 19. sajandist kohvilähkrite nime all. Praeguseks on kohvikutepäev kasvanud Hiiumaa kohvikutepäevadeks ja tänavu toiumuvad need 2.–5. augustil. Pühendusega EV100-le toimuvad sel aastal lisaks traditsioonilistele ühepäevakohvikutele 100 söömaaega hiidlaste kodudes.

Lihula kohvikutepäev

  • 2016 – 13 ühepäevakohvikut
    2017 – 20 ühepäevakohvikut
    2018 – 17 ühepäevakohvikut

1. Lihula valla kohvikutepäev kuulutati Läänemaa kodanikuühenduste teoks 2016

Ühepäevakohvikud 2018

Lihula linnas: Aleksandri, Büttneri, Eve, Greencube’i majatehase kohvik, Valge Liilia, Lilleline Lihula, Marta Õunaaed, Pärna, Pätsu, PiPe lilleaed, Suitsukala, Suitsvad Rööpad, Tapamaja, Tegeluskohvikud

Kirbla külas: Kirbla küla 500
Keemu külas: Marutalu
Tuudi külas: Tuudine turgutus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kohalik
5 aastat tagasi

Teises lõigus on juba nii palju lohakust, et edasi ei kannata lugeda.

läänlane
5 aastat tagasi

Lihulas on ainuke korralik kohvik Sakste majas.

Jaan
5 aastat tagasi

Oli ka kuulda, et seekordset üritust külastab peale maksuameti ka terviesamet.

Hanna
5 aastat tagasi

Jah,Lihula on linn ja seal on 3-4 püsikohvikut 🙂

Sass1.
5 aastat tagasi

Lihula on linn? siis peaks seal olema 3-4 püsikohvikut.
või ei ole nii palju? ju see Lihula ikka alev ole.

ju ei ole alev
5 aastat tagasi
Reply to  Sass1.

Kas ajaarvamine on aastateks seisma jäänud? Tundub nii.