Maaeluminister: põua tõttu erakorralist olukorda välja kuulutada ei ole plaanis

Lääne Elu

info@le.ee

Heinategu. Foto: Urmas Lauri

Heinategu. Foto: Urmas Lauri
Maaeluministeerium näeb küll põua tõttu kannatanud põllumeestele ette erinevaid abimeetmeid, kuid erakorralist olukorda ei plaanita välja kuulutada.

Maaeluminister Tarmo Tamm ütles pressiteate vahendusel, et erakorralise olukorra väljakuulutamise võimalust praegune hädaolukorraseadus seoses põuaga ette ei näe. “See aga ei tähenda, et me selles küsimuses põllumehele appi ei tule. Oleme ette valmistamas pöördumist nii pankade kui ka põllumajandussaaduste kokkuostjate poole, kutsudes neid üles põllumeeste kohustuste täitmisse seoses põuaga mõistlikult suhtuma,” ütles minister.

“Lisaks oleme sektorit teavitanud, et kui põua tõttu jääb täitmata mõne toetusmeetme nõuded, siis tuleks sellest teatada PRIA-le. PRIA saab seda vastavalt toetusreeglitele käsitleda erakorralise olukorra või vääramatu jõuna, ning sellistel puhkudel toetust tagasi ei nõuta,” lisas Tamm.

Maaeluministri sõnul on põuaga sel aastal probleeme nii Põhja-, Kesk- ja Lõuna-Euroopas. “Kutsun kõiki meie põllumehi üles koostööle, et loomasööt saaks sel aastal varutud ja teravili väärindatud. Meil on jätkuvalt omajagu hooldatavat põllumajandusmaad, kus niidetav või hekseldatav rohi jääb kokku koristamata − see potentsiaal tuleb praeguses olukorras täielikult ära kasutada,” sõnas minister.

Samas aitab Tamme sõnul tänavust olukorda osaliselt leevendada suurenevad põllumajandustootjate otsetoetused.

“Viimased aastad näitavad, et põllumajanduses peab järjest enam mõtlema riskijuhtimisele ja riigi kõrval peavad seda tegema ka põllumehed,” lausus Tamm. “Üks võimalusi on investeeringud maaparandussüsteemidesse, sh niisutussüsteemidesse, mille jaoks saame põllumehele tuge pakkuda erinevate maaelu arengukava investeeringutoetuste kaudu.”

Leedu kuulutas põua tõttu välja riikliku eriolukorra juuli alguses ning sellest nädal aega varem tegi seda ka Läti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
juss
5 aastat tagasi

no eestlane on ikka loll ja järjekindel!