Põllumehed: pool viljasaaki läks põua nahka

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lähtru suurpõllumehe Hardi Rehkalti kombainid seisid eile töökoja platsi peal, sest vihm oli põllud läbi leotanud. Foto: Kaire Reiljan

Lähtru suurpõllumehe Hardi Rehkalti kombainid seisid eile töökoja platsi peal, sest vihm oli põllud läbi leotanud. Foto: Kaire Reiljan

Nädala-paari eest kombainid põllule saatnud teraviljakasvatajate sõnul võttis sajandi suurim põud poole saagist, tera on peenike ja lõigata tuleb poole põllu kaupa.

Lähtru suurpõllumehe Hardi Rehkalti neli helerohelist ja oranži värvi Claasi kombaini seisid eile töökoja õue peal, sest läinud õhtul ja öösel maha sadanud vihm oli rapsipõlde tublisti leotanud. „Kus on küps, seal on märg. Kus on kuiv, seal on toores,” ütles Rehkalt. Eile kombainid välja ei sõitnudki. Pühapäeval olid kõik neli viljalõikurit väljas hommikust kella kuueni õhtul, kuni vihm töö seisma pani.

„Vili on seinast seina,” märkis Rehkalt. „Ütlevad, et keskmine, aga on põlde, mis ei kannata kriitikat.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pole viga, me oleme rikas riik.
8 kuud tagasi

2007. aastal võitis Reformierakond valimised loosungiga „Viime Eesti viie rikkaima Euroopa riigi hulka”. Kuna sama kamp on võimul olnud, 16 aastat möödas sellest, siis me oleme ilmselt nüüd kõige rikkam riik. Ehk siis savi see viljasaak, rikas riik aitab kõiki.

NiiOn
8 kuud tagasi

Öffkoos. Vaadake milliseid makse eestlased suudavad maksta ja tuleb veel juurdegi ning keegi ei tule tänavatele, kõik on nõus, et mis see väike maks ikka teeb. Siimu kallas on tark mees, ütles, et mis nii väike automaks, parem juba kohe vähemalt tuhat euri maksta, oleme ju rikkad.

Kas sealt
8 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

Kallaste dünastiast on keegi ise ka tootval tööl käinu ja makse maksnud, või kogu aeg riigi rahakoti peal, hiigelpalgad, hüvitised, autod, autojuhid jne. Sel juhul pole midagi imestada, kui tonni aastas mingiks rahaks automaksu eest ei peeta. Ise nad nagunii ei maksa ju. Teine asi on see, et iga maks on andam riigile, mille eest saab riigilt ühiskondlike teenuseid vastu. Olgu selleks haridus, meditsiin, pääste, korravalve jne. AGA… Millist konkreetset hüve hakatakse meile uue maksu, mootorsõiduki(mitte auto)maksu näol pakkuma? No kui lähed välja, annad raha ära, saad ju mingi toote, või teenuse vastu. Vastasel juhul on tegu röövimise, või vargusega.… Loe rohkem »

NiiOn
8 kuud tagasi
Reply to  Kas sealt

just just, teenuseid saame vastu. Vaadake prantslased on vaene riik ja rahvas, nii kui järsult mingeid masumuudatusi üritatakse teha, on inimesed tänaval ja põletavad pool linna maha kui vaja, see toob ahnele poliitikunärule natuke mõistuse tagasi, aga meil näikse kõik hästi olevat, sest neid kallaseid valib suurem enamus koguaeg tagasi, järelikult loogiliselt võttes inimestele kõik sobib. Soomes saab ju tööl käia, milles probleem.

Demokraatia oleks see,
8 kuud tagasi
Reply to  NiiOn

kui kõiki uusi makse hakkaksid maksma ainult need, kes reformi valisid. Siis saaksid kõik täpselt seda, mida ise tahtsid. Ideaalne ju.

seikspiir
8 kuud tagasi

Mullu teenis nt Laheotsa talu 6,2 milj € PUHASkasumit. Seda on rohkem kui terve COOP oma poodide ja pankadega. Aga rahul ei olda ikka…

mats
8 kuud tagasi
Reply to  seikspiir

Aastad ei ole vennad.

seikspiir
8 kuud tagasi
Reply to  mats

Eks muidugi, mõnel aastal tuleb kõigest miljoni või paariga leppida. Vaadake, millised hinnad Laheotsa kaubal poes on…

seikspiir
8 kuud tagasi

Päeva lõpuks maksab kõik need põuad jms kinni ikkagi tarbija

Seda et...
8 kuud tagasi
Reply to  seikspiir

Kes siis muu seda peaks tegema teiemeelest? Onu Sam kuskilt ookeani tagant? Nii see pole ju. Ise tarbid, ise maksad.

Päästame ikkagi Eesti
8 kuud tagasi

Meil läks terve elu riigis kehva “valitsuse” nahka! Kõik läheb järjest kehvemaks 🙁

Nimi (kohustuslik)
8 kuud tagasi

Milleks meile need vinguvad põllumehed, kui Selveris on kõik olemas? Pole Selveris, on Rimis, Coopis, Kastanis!

Jaanus
8 kuud tagasi

Põllumehed vinguvad alati. Mina ei mäleta, et keegi oleks mõni aasta kiitnud ilma ja saaki.

IRW
8 kuud tagasi
Reply to  Jaanus

Põllumehe põhilised vaenlased – 4 aastaaega ja rahvusvaheline imperialism 😂

Napak
8 kuud tagasi
Reply to  Jaanus

Jaanus, sul on võimalik põllumeheks hakata ja vaadata kuidas asi käib.

Ülgas
8 kuud tagasi
Reply to  Jaanus

2015 vist oli vaikus – too aasta olid ideaalsed kasvutingimused ja igalpool rekordsaagid. Võin veidi aastanumbriga eksida
Aga muud aastad – väike otsing googlest ja IGA jumala aasta on “ennenägematu ukldus.” Põllumeest ähvardab nälg pealkirju leiame vähemalt kahe aasta peale . Sama nurätulaul käis ka interneti eelsel ajastul, ehk 1990-d – ehk väide on tõene.

Ülgas
8 kuud tagasi
Reply to  Ülgas

Noppeid otsingust, paar aastat on vist hästi ka olnud 😉 Oct 13, 1998 Riik maksab põllumeestele ikalduse kinni 21. juuli 2006 – Põud pitsitab põllumehi Aug 1, 2007 – Kevadel kimbutas põllumeest põud, nüüd ähvardavad viljasaaki vihmad. Jun 17, 2008 – Põud ähvardab põllumehed loodetud saakidest ilma jätta 17. august 2009 – Põllumehi ähvardab nälg – Võimalik, et viljakasvatamisega tuleb juba tänavu lõpp teha. Oct 3, 2010 – Kolm Läänemaa põllumeest ütlevad kui ühest suust, et suvine põud võttis sügiseks lootuse head viljasaaki ja kasumit saada. Jul 26, 2011 – Põud nurjab põllumehe unistuse headest saakidest Jul 26, 2012 –… Loe rohkem »

seikspiir
8 kuud tagasi
Reply to  Jaanus

Ja kui ilmastik sobib, siis on jälle turuhinnad liiga madalad.

Juhan
8 kuud tagasi

On mõni põllumees kunagi ka rahul olnud? Küll on liiga palju siis liiga vähe…

IRW
8 kuud tagasi
Reply to  Juhan

Jagab mõni juku kunagi reaalsest elust ka midagi?