Galerii: Vormsis peeti väikesaarte tantsupidu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vormsilannad Yngve Rosenblad ja Marju Tamm aitasid kaasa nii Bussby pulma lavastamisel kui ka peol talharpat mängides. Foto Meeme Veisson

Sel nädalavahetusel peeti Vormsil viiendat Eesti väikesaarte tantsupidu.

Vormsi kultuurijuhi Tatjana Sääsi sõnul polnud tegemist sellise tantsupeoga, kus oleksid üles astunud Eesti väikesaartel tegutsevad tantsurühmad, vaid Vormsile olid tantsupidu pidama tulnud Eesti Maaülikooli rahvatantsuansambli „Tarbatu“ ja Tallinna Tehnikaülikooli tantsuansambli „Kuljus“. Kolmandana oli kaasatud Vormsi segarühm ja kaasa lõid ka Vormsi talharpajad ehk hiiu kandle mängijad.

Kui tantsupeo esimene pool oli akadeemilisem, siis teises pooles etendati Vormsi pulma. Rahva ette ei toodud mitte lihtsalt traditsioonilist Vormsi pulma, vaid legendaarset Bussby pulma, kus legendi järgi oli võõras torupillimees oma torupillimänguga kogu pulmarahva merre viinud. Pärast seda sündmust kadus Bussby küla Vormsi kaardilt ka saarel enam torupilli ei mängitud.

Peo vedaja oli rahvatatsurühma Tarbatu kunstiline juht Jaanus Randma ja Vormsi pulma lavastamisel aitasid kaasa Yngve Rosenblad ja Marju Tamm.

Tantsupeo puhul oli eriline see, et publik istus keskel ja pidu toimus ümber nende. “Selles mõttes oli hästi omapärane ja huvitav,” ütles Sääs. Ta lisas, et nii suurt tantsupidu pole temateada Vormsil varem peetudki ja seda enam, et külalisrühmad olid väga professionaalsed.

Varem on sarnased tantsupeod toimunud Ruhnus, Vilsandil, Abrukal ja Kihnus.

Fotod Meeme Veisson

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments