Aivo Paljasmaa: püha sõda toob terved lapsed

Venemaa poolehoidjate kurvastuseks tuli võõrustajail veerand naalis vastu võtta kaotus Horvaatialt. Foto: Arvo Tarmula
Venemaa poolehoidjate kurvastuseks tuli võõrustajail veerandfinaalis vastu võtta kaotus Horvaatialt. Foto: Arvo Tarmula

Kaks veerandfinaali olid eriti pingelised. Brasiilia ja Belgia matšis Kaasanis võis tunda suure jalgpalli hõngu ja tasemelt oli see kullamatši vääriline. Mäng algas väga kõrgetel tuuridel ja Belgia punased kuradid suutsid avapoolajal 2:0 juhtima minna. Teisel poolajal hakkasid nad väsimusest rippuma brasside küljes, sest jõud oli otsakorral. Kui pall jõudis Neymarini, siis rünnati mängijat momentaanselt.

Maailma tippmängija ahastavad murul veeremised, mis järgnevad pealtnäha ka kõige kergematele kõksudele vastu tema jalgu, on saanud vutihuviliste üldiseks pilkenumbriks. Tegelikult rünnatakse Neymari väga isukalt. Kuidagi peab ta ennast ju kaitsma. MMil said tema katmisel karistada üheksa vastasmängijat, kes kõik teenisid kollase kaardi.

Meenub 1966. aasta MM Inglismaal, kus eriti toorelt rünnati tema kaasmaalast Peléd. Brasiilia imemängija lahkus siis mitmes matšis platsilt longates. Tol ajal lubati üldiselt tooremat mängustiili, tänapäeval saaksid sellised kaitsjad ehk tankitõrjekraavi sõdurid ridamisi punaseid kaarte.

Igatahes pääses Belgia poolfinaali, kus teda ootab Uruguay kindlalt nurka surunud Prantsusmaa. See mäng toimub juba täna õhtul.

Venemaa ja Horvaatia veerandfinaalmatš toimub Sotšis ja president Vladimir Putin saatis kõrgete külaliste looži jällegi Dmitri Medvedevi. Kohale oli sõitnud ka Horvaatia kaunitarist president Kolinda Grabar-Kitarović. Venemaa koondis rajas algul mängu pikkade söötude peale, et tipuründaja Artjom Dzjuba palli vastaste karistusalas või selle lähistel kätte saaks. Dzjuba on kõigis matšides ohtlik olnud. Ebastandardset mängustiili, mis eelkõige tingitud tema 196sentimeetrisest kasvust, võiks iseloomustada nagu seninägematut ründemasinat: jookseb ja ägiseb, rassib ja sõimleb. Kontakti puhul vastasmängijaga käivad Dzjuba käed ringi nagu tuuleveski tiivad ja jalust lükata on teda peaaegu võimatu. Lühidalt öeldes õnnestus venelastel vastaseid üllatada uue ründemasina mudeliga „Dzjuba 2018”.

Matš oli pingeline, kord juhtis üks ja siis jälle teine. Horvaatia heledajuukseline president lõi VIP-loožis tantsu, kui tema kaasmaalased 2:1 juhtima pääsesid. Mäng lõppes viigiga 2:2 ja penaltiseerias olid täpsemad horvaadid. Venelasi ja suurt Venemaad tervikuna valdavad nüüd vastakad tunded. Meeskonda kiidetakse küll hea turniiri eest, sest enne MMi algust oli ta kõigi 32 osa võtva koondise seas reitingu järgi kõige nigelamal positsioonil, teisalt aga jääb hinge kriipima ülinapp allajäämine veerandfinaalis.

Koondise peatreener Stanislav Tšertšessov, kes väljaku ääres oma mängijatega suheldes mõjus nukuteatri kurja omaniku Carabas Barabasina (ainult pikk must habe oli puudu) Buratino muinasjutust, ütles pärast kaotust, et nad tundsid endid nagu armeesse kutsutud sõdurid. „Me tahtnuks veel teenida ja sõdida, aga täna meid kahjuks kurvastati ja saadeti teenistusest koju,” lisas vägede ülemjuhataja.

Sõjakas peatreener ergutas matši ajal korduvalt ka publikut oma meeskonda toetama ja selles kõiges oli tunda ajaloost kuulsaks saanud ja kogu rahvast innustanud püha sõja hingust. Igatahes kohtuvad homses teises poolfinaalis Rootsi kindlalt alistanud Inglismaa ja Horvaatia.

Nižni Novgorodist tulnud uudis lõi aga sotsiaalmeedia kihama. Tegu on ilmselt libauudise ehk väljamõeldisega, aga eks muinasjuttegi mõeldakse välja, unistades millestki ilusast ja ideaalsest.

Nimelt olla 62aastane poemüüja Ljudmilla müünud sealmail turistidele poes kõigele muule lisaks ka suures koguses kondoome. Nüüd tunnistas ta, et torkas kõik välismaalastele mõeldud kondoomid nõelaga läbi. „Olete meie joodikuid näinud? Aga nägite külalisi? Sportlikud ja hea rühiga. Nad parandavad meie genofondi. Meie järgmine põlvkond tuleb teistsugune,” õigustas ta ise oma teguviisi. Ljudmillal endal sündisid pärast 1980. aasta Moskva olümpiamänge kaksikud. Töölt tuli tal nüüd aga lahkuda omal soovil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments