Saueaugul etendub viimaseid kordi kodutütarde lugu

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kristel Leesmend (vasakult), Külli Teetamm ja Garmen Tabor Margus Kasterpalu lavastuses „Me olime kodutütred” Saueaugu teatritalus. Arvo Tarmula foto

Sel nädalal näeb Saueaugu teatritalus viimaseid kordi Margus Kasterpalu suvelavastust „Me olime kodutütred” – jäänud on neli viimast etendust, kuhu on esialgu veel võimalik pileteid saada.

„Rootsi kodutütred ilmusid Saueaugule eelmisel suvel. Nad on meie lammastekoplis teatud regulaarsusega käinud ja kohtunud sadade inimestega, kes on saanud nende tormilisele keskustelule kaasa elada. Sel nädalavahetusel jõuab nende teekond lõpule,” ütles Saueaugu teatritalu peremees ja lavastaja Margus Kasterpalu.

Teksti autor on rootsi kirjanik Gertrud Larsson. See on lugu kolme naise sõprusest, mis algas siis, kui nad olid kaheksased ja andsid koos kodutütarde vande. Nüüd on nad ligi viiskümmend ja nii erinevad kui üldse olla saab, aga nad käivad igal suvel paaripäevasel loodusmatkal. See on nende vääramatu traditsioon, mis vahel näeb välja nagu põgenemine – põgenemine elu eest, enda või teiste eest, rutiini eest. Kuidas kunagi ja kuidas kellelgi.

Seekord on nad tulnud Rootsist Eestisse. Kogu tegevus toimub Saueaugu teatritalu lähedases metsatukas, paarsada sammu üle lambakarjamaa. Nad teevad lõket, joovad veini, laulavad. Nad on kodutütardena vandunud, et ei valeta kunagi. Nad valetavad nii et maa must. Matkal ilmneb nii mõndagi. Ega asjata ole tüki alapealkiri „Metsas ei kuule keegi su karjumist”.

„Mis juhtub, kui kolm heaoluühiskonna viiekümnele lähenevat naist lähevad paksu metsa nooruspõlve meenutama? Juhtub igasugust jama ning see, et üks neist peaaegu surnuks lüüakse ja elusalt maha matta tahetakse, pole veel kõige hullem,” on kirjutanud lavastuse kohta teatrikriitik Veiko Märka.

Aga nad saavad sellest üle, annavad andeks ja lepivad ära. Isegi seekord. Nad on sõbrad. Oma loogika ja lihtsuse tõttu on „Me olime kodutütred” Märka sõnul emotsionaalne ja intellektuaalne šedööver: „Oma konkreetsuse, selgelt ja vääramatult areneva dramaturgilise gradatatsiooni ja ilmekate näitlejatööde tõttu on lavastus ehteks mitte ainult ühele teatrisuvele. Seda võib, pisar silmas, ka edaspidi meenutada.”

Etendused toimuvad vabas õhus, vihma korral katuse all. Pileteid on võimalik osta kohapealt. Etendused algavad kell 19 kolmapäeval, reedel ja laupäeval ning kell 17 pühapäeval. Mängivad Külli Teetamm, Garmen Tabor ja Kristel Leesmend. Lavastaja Margus Kasterpalu.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz