Haapsalu sõdib varestega

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Linnupeleti. Foto Urmas Lauri

Haapsalu sotsiaalmajaesise pargi kolmele männile kinnitati eile kirevad pallid, mis peaksid pargis võimutseva varesekoloonia eemale peletama.

Paari tunni pärast olid varesed uue olukorraga harjunud ning sebisid taas ka pallidega puudel.

„Kuna pesitsusperiood vareslastel ja tuvidel kestab juba 15. veebruarist, siis ei lubanud keskkonnaamet pesi lõhkuma hakata,” nentis Haapsalu linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Remi Treier.

Ainsaks võitlusvahendiks jäid linnupeletid. Treier ütles, et ega ta nii väga peletite tõhususse usugi. „Ainus võimalus pesadest lahti saamiseks oleks puud maha võtta, aga ma ei usu, et see ümbruskonna elanikele meeldib,” lausus Treier.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kastani tn elanik
6 aastat tagasi

Inimesed ise süüdi et varesei ja muid kärajaid majadeümber palju.Söödetakse pidevalt linde.Jätke vareste ja kajakate söötmine ja kaovad ise ära

teadja
6 aastat tagasi

Mitte neid “jõuluehteid” pole vaja puude külge riputada, mis mingit mõju ei avalda, vaid jalgupidi surnud vareseid. Linnainimesed ei tea sellest midagi, aga maal on see tavaline, et kui selline roju pika tokiga aiamaa servale või taluõuele aia külge kinnitada, on rahu majas. Aastaid maal kasutatud nipp.

Saar, K.
6 aastat tagasi

Ja kuidas see aitaks parandada Sinu suhtumist ülejäänud elusloodusse?

Sass1.
6 aastat tagasi

elus anekdoot tuli meelde: siinsamas LE e-lehel oli paar aastat tagasi juttu
varese päästeoperatsioonist Promenaadil. kohal olid päästjad päästeautoga,
50 minutit pusisivad, maksumaksja raha voolas jõena, aga lõpp oli
õnnelik nagu muinasjutus!

Sass1.
6 aastat tagasi
Reply to  Sass1.

kes on vares? kaugõppes lõpetanud ööbik!

Nõndamoodi
6 aastat tagasi

Hea on vareseid ja hakke peletada rohelise laseriga (hind Hiinast ostes 4.- € + 2 AAA patareid), toimib väga hästi. Olen oma kodu juurest neid õhtutundidel puulatvu valgustades lahti saanud, vareste jaoks on see uus asi ja lendavad minema.

Tont
6 aastat tagasi
Reply to  Nõndamoodi

Puude mahavõtmine oleks lollus.Aga väga hea peleti on ka see napakas ja lõugav reklaam Haapsalu kaubamaja ukse peal- surnuaiast on kõik varesed kadunud. Aga on oht,et siis kaovad ka inimesed.

hkn
6 aastat tagasi
Reply to  Tont

Tõsi,selle reklaami pärast on kaubamaja minu ostudest ilma jäänud.

Nõndamoodi
6 aastat tagasi
Reply to  Tont

Surnuaias vareseid küll ja enam, kraaksuvad nii mis kole.

Arvos
6 aastat tagasi
Reply to  Tont

Oksele ajab see pidev kiun kaubamaja ukse kohal. Kui inimene tahab kaubamajja minna, ta läheb nii ehk naa. See kiun aga peletab eemale. Oleks kaubamaja kusagil eemal ja siis käidava tänava ääres reklaam, oleks asjast tolku. Ning kaubamajja asja polegi enam kuna seal ees oleva platsi aukudes võib autol sillad alt murda.

Sm. Varesepoeg
6 aastat tagasi
Reply to  Arvos

See reklaam on teismeliste jõnglaste peletamiseks kaubamaja eest. Aga jõnglased hakkavad harjuma, niisamuti ka varesed hakkavad. Keskkonna amet võiks ka ikka tööd teha ja varese pesad ära lõhkuda. Narkareid ka püütakse ja surevad teised ületooside tõttu, aga otsa nad ei saa. Samuti ka varesed.

elanik
6 aastat tagasi

Tõesti, talvel tuleb need pesad maha võtta. Ja kui vaja, siis mitu korda järjest. See on lihtsalt rõve, kuidas juba mitu kevadet tuleb sellesse piirkonda selle jubeda, varahommikust hilisõhtuni kestva kraaksumisega. Aknaid ei saa avada, rõve kraaksumine kostab juba kaugelt, kui hakata koju tulema.

Juku
6 aastat tagasi
Reply to  elanik

Selle eest on sul rahustav liiklusmüra. Ära kraaksu, meil maal sellist luksust pole, ainult vaikus ja linnulaul.

kohalik
6 aastat tagasi
Reply to  elanik

Tõsi, isegi telefonist ei kuulda, mida räägin, sest ka kinnise aknaga on varesekisa niivõrd tugev. See on mitu aastat kestnud jama, ja igakord on vastus seesama, et varesed poegivad ja pesi ei saa maha võtta. Kulla linnaametnikud, seda tulebki teha talvel, aga vot kui koguaeg uksele ei koputa, siis tavainimeste mured ja linnaisadel ununevad.

Linnuvaatleja
6 aastat tagasi

Tubli! Remi Treier! Pole puud, pole probleemi. Lasteaedade muusikajuhendajatele: (https://sasslantis.ee/lyrics-lastelaulud-vares_vaga_linnukene)

Mari-Ann
6 aastat tagasi

miks neid pesi siis enne 15.veebruari ei eemaldatud? Linnupeletid ju rehabilitatsioonikeskuse katusel juba aastaid töötavad, miks siiamaani sellesse piirkonda (sots maja, Kuuse/Tamme tn majad) midagi sellist pole hangitud. Ma ei osta seda artiklit ja ei tea, millest seal edasi on juttu on, kuid puude mahavõtmine on äärmine rumalus, misüldse võib pähe tulla. See on sama, kui eemaldada kogu linnast kõik männid, sest mändidele teevad varesed pesad. Linnavalitsus, konsulteerige teiste linnade sama probleemiga nt Viljandiga. Eelmise aasta linnavalitsuse poolt sots.maja poolsete mändide mahavõtmine oli viga, mida paljud kurvastusega pidid vaatama, ssellega justkui näidati seda, et “näete, me tegime midagi vareste peletamiseks”… Loe rohkem »

Kajaka hädakisa HNRK katusel
6 aastat tagasi
Reply to  Mari-Ann

Kajaka hädakisa – see on omakorda kordades masendav. Ainuüksi linna külalised ei mõista, miks nii haige kisa katuselt kostab, ja ega see ka kohalikele kõrvadele pai tee.

Mari-Ann
6 aastat tagasi

Kajaka hädakisa on muusika kõrvadele võrreldes vareste kraaksumisega.