Laupäeval toimub kolmeteistkümnes Haapsalu maanteejooks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu maanteejooks. Foto: Läänemaa kergejõustikuklubi
Haapsalu maanteejooks. Foto: Läänemaa kergejõustikuklubi

Laupäeva, 7. aprilli keskpäeval antakse Haapsalu staadionil start kolmeteistkümnendale Haapsalu maanteejooksule. 10 km pikkusel põhidistantsil selgitatakse parimad meeste ja naiste arvestuses.

Noored sünniaastaga alates 2001 (U18 ja nooremad) saavad võistelda 4,8km pikkusel distantsil, millele antakse staadionilt start veerand tundi enne põhijooksu algust. Parimad selgitatakse välja eraldi noormeeste ja neidude arvestuses.

Eelregistreerimislehel on kirjas 132 osalejat. „Üldjuhul tuleb võistluspäeval paar-kolmkümmend veel lisaks, seega on rajale minemas umbes 150 jooksjat,“ ütles võistluste peakorraldaja Heigo Hein.

Osalejaist on eelmistel aastatel umbes kaks kolmandikku olnud väljaspoolt Haapsalut. Aktiivsed osalejad on Tallinna spordiklubid, näiteks Treeningpartner, Täppsportlased, FB Jooksmine.

Et ka noori jooksma saaks, võeti tänavu kavva poole lühem distants. „Sel aastal on esimest korda nn Männiku tänava 4,8 km pikkune ring,“ selgitas Hein. Kuigi võistluse korraldajaks on Läänemaa kergejõustikuklubi, lööb tänavu kaasa ka kohalik koolispordiliit. „Aktiivsem kool saab autasu,“ nentis Hein.

Autasustamine toimub kell 13.30 Haapsalu staadionil. Autasustatakse iga võistlusklassi kolme parimat ja lisaks loositakse välja auhindu kõigi osalejate vahel.

Võitjad saavad spetsiaalselt selleks võistluseks tehtud karikad ning Noarootsi Noavabrik teeb kõigile osalejatele lepapuust meisterdatud medali, mille kujundas Katrin Arrak.

Haapsalu maanteejooksu algatas spordientusiast Endel Susi 2006. aastal. „Üle ega ümber ei saa sellest, et Endel Susi oli jooksu algatajaks,“ tõdes Hein. „Eelmisel aastal võtsime korraldamise üle.“ Lisaks Heinale olid toona korraldajaiks ka Lauri Luik ja Raimond Ojalill.

Haapsalu maanteejooksu tulemused on edetabelikõlblikud ja avaldatakse Eesti kergejõustikuliidu (EKJL) kodulehel.

Haapsalu maantejooksu 10 km rada

10km põhijooksu start antakse Haapsalu staadionilt, kus läbitakse kaks ringi ja seejärel väljutakse staadioni peaväravast. Edasi kulgeb jooks mööda Mulla ja Raudtee tänavat, enne kaugliini bussipeatust pööratakse vasakule ja läbi bussiparkla ning üle raudtee joostes jõutakse kergliiklusteele, mida mööda joostakse kuni vasakpöördeni Valgeväljale viivale maanteele. Raja ainuke joogipunkt asub jooksu 6. km, vahetult enne tagasi linna suunduvale Lihula maanteele jõudmist. Mööda Lihula mnt. suundutakse tagasi linna ja üle raudteeviadukti (9.km) joostes jõutakse tagasi staadionile, kus läbitakse viimased 250m finišisse.

Haapsalu maanteejooksu 10 km rada.

Rajarekordid

  • Mehed – Ilja Nikolajev – 30:59 (08. 04.2017)
  • Naised – Mari Boikov – 38.07 (02. 04.2016)
  • Noormehed – Marti Medar – 34.09 (04.04.2015)
  • Neiud – Anastasija Skatško – 43.06 (04.04.2015)
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments