Hundid murdsid Haras veel ühe vasika

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mägiveised kaitsevad oma vasikaid nii, et võtavad nende ümber ringi, sarved väljapoole. Seekord ei pannud nad hundi tegutsemist tähele. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Mägiveised kaitsevad oma vasikaid nii, et võtavad nende ümber ringi, sarved väljapoole. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Noarootsi lihaveisekasvataja Marika Adman avastas esmaspäeval Hara külas oma veisekarja juurest juba teise huntide poolt murtud vasika.

Sel korral olid hundid maha murdnud laupäeval sündinud kahepäevase vasika. „Ilmselt on suured loomad appi tulnud, sest vasikas oli ainult maha murtud ja sissepoole aia äärde jäetud,” rääkis Adman.

Eelmise murtud vasika avastasid Admanid, kelle Šoti mägiveiste kari on Haras tammi juures karjamaal, reede hommikul. Siis olid hundid vasikast järgi jätnud ainult tagumised jalad ja natuke nahka.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
inimene maalt
6 aastat tagasi

Tere vana hunt,sa ei ela vist looduses vaid liftiga tornis. Mida peaks tähendama loomadega hoolikamalt ringikäimine. Need loomad nimelt kellest jutt on aastaringsel looduses pidamisel, sest nende tõug on selline ja paraku ei ole mõeldav, et loomaomanik suurehulgalist loomakarja passiks hommikust õhtuni, et iga poeginud loom koos vasikaga n.ö.koju viia karja juurest minema. Viga on selles, et huntide toidulaud on metsas tühjavõitu ja see kariloomade ründamine ei lõpe enne kui hundiisend kes seda toime paneb on vaja hävitada. Ehk teisiti väljendudes, ka teie inimesena külastaksite ju seda restorani ,mis teada, et oli maitsev toit ja teenendati hästi ja ruttu. Nii… Loe rohkem »

inimene maalt
6 aastat tagasi

No tule taevas appi, kas tõesti ei saada aru, et tuleb anda niipalju hundilaskmislube kui vaja on –igas piirkonnas on huntide arvukus erinev ja see mis Haras toimub ei lõppe iseenesest. Kuhugi need hundid ei lahku ja varsti on neil pojad, siis alles läheb murdmiseks kui kutsikad süüa hakkavad nõudma, nii võib juhtuda, et kõik paaripäevased vasikad nahka pistetakse. Hunt on metsa sanitar, jah õige, kuid metsloomi neil võtta pole, rääkimata sellest, et nad oma sanitaritööd nõrgemate ja haigete metsloomade hävitamisel teeksid. Järelikult tuleb neid endid hävitada, et oleks tasakaal.

Vana hunt
6 aastat tagasi
Reply to  inimene maalt

Tule appi jah! Kas tõesti ei suudeta enda loomadega hoolikamalt ringi käia? Pigem lõhnab juba selle järele, et neid lugusi mõeldakse välja. Praegu tapame hunte, siis tulevad kindlasti ilvesed ja karud ning pärast võtame kitsed ja põdrad ette.
Haige on lugeda, kui keegi kutsub kedagi hävitama.

Nippi
6 aastat tagasi
Reply to  Vana hunt

Kuidas hoolikamalt. See et hundid lihaveiseid ründavad näitab midagi on väga valesti. Sest isegi suured asjapulgad soovitasid lammastega koos karjatada mõni vasikaga lihaveis. Kes vasikat kaitses kaitseb ka lambaid. Caren on karud lihaveised rünnanud hundid aga pole.
Kaks nädalat tagasi murti kaks talle karjamaal, mida ümbritsev võrkaed oli varustatud 5000-voldise pingega elektrikarjusega, mis jookseb umbes 130 cm kõrguselt.

Täna peaks Paatsa lammastele appi jõudma šoti mägiveised, kelle karjatamist koos lammastega soovitasid lambapidajatele maaülikooli teadurid.