Looduskaitsjad soovivad Haapsalu lähistel lageraiekeeldu

EMA Haapsalu grupi looja Kätlin Tamm. Foto: Eduard Laur

EMA Haapsalu grupi looja Kätlin Tamm. Foto: Eduard Laur

Looduskaitsjate ühingu Eesti Metsa Abiks (EMA) Haapsalu toetusrühm saatis keskkonnainspektsioonile kirja, milles soovib, et linnade lähistel seataks sisse lageraiekeeld.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
heh
6 aastat tagasi

see on ikka huvitav- normaalne inimene elab, teeb oma tööd, tunneb elust mõnu- keegi temast midagi ei kuule.
tuleb kari idioote, karjub, võtab sõna teemadel, millest arusaamine on neil selgelt üle võimete- ja terve ilm on paska servast servani täis.

haapsalu Pearu
6 aastat tagasi

teeme need Haapsalu ümbruse lageraided viljakateks põldudeks ja panema kartuli ja kaalika maha, kõik järgmisel laupäeval metsa kändusi juurima, koguneme kangide ja labidatega kell 8 veetorni juurde, seal lähme rivis ja lauluga espresse, taastame oma kartulivabariigi maine

Viivi
6 aastat tagasi

Üllatusin, kui jalutasin paralepa metsas. Saemees RMK on puid maha võtnud ja seda peetakse jumala normaalseks elukeskkonna lagastamiseks.

mõngel
6 aastat tagasi

jah see metsa teema on jumala kottis!! kui enda metsast lähed puid võtma et saaks talveks väikse koorma siis ei tea mis paberimajanduse pead ära tegema ja et ühtegi üleliikset puud maha ei võtaks! ahvi kari on see RMK, nemad majandavad ilusti jajaja, peaasi et raha tuleks, muu neid ei huvita!!

Pets
6 aastat tagasi
Reply to  mõngel

Kui omale koju küttepuid teed, siis ei pea kellelgi midagi teatama. 20 tihu aastas vist oli see määr, kus teatist tegema ei pea.

Marget Vatku
6 aastat tagasi

See, mis praegu metsades toimub, pole normaalne majandamine. Jumal tänatud, et inimesed hakkavad igal pool, küll Narva-Jõesuus, Tartus kui Haapsalus aru saama kui röövkapitalistlik on RMK elik riik. Kõige grotesksem selle juures on, et maksumaksjate raha eest rämpsustatakse maksumaksjate elukeskkonda.

töötu
6 aastat tagasi

Ja edasi? Järgmiseks kehtestab iga küla enda ümber lageraiekeelu?

Marget Vatku
6 aastat tagasi
Reply to  töötu

Täpselt nii peabki iga küla enda eest seisma.

elukogenud
6 aastat tagasi

Mis hullus on tabanud meid-aina lageraied ja ahnus kõik ruttu rahaks teha. Kas mõistusega otsustajaid ja targalt tegutsejaid on tõesti nii vähe meie seas.Ütleb ju vanasõnagi, et 9 korda mõõda ja 1 kord lõika-seda tuleks eriti metsa puhul arvestada enne kui järjekordne lageraie teoks saab.

Asunik
6 aastat tagasi

Aga mille poolest on Valgeväljal, Asukülas, Espres jpt kohtades asuvad metsad vähem väärt kui raudteetammist Rohuküla maantee poole jääv mets? Seened ja mustikad kasvavad nendeski :). Seega ärme piirdu ühe metsaosaga. Tõmbame aga praegusele Haapsalule ringi ümber ja keelame kõik ära sest muidu jääb kellelgi postkaardipilt salvestamata.

Kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Uuemõisa taga on ka kõvasti metsa maha võetud. Seeni ja mustikaid sinna pole mõtet korjama minna.

Marget Vatku
6 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Jutt on lageraie tegemisest. Mõistlik oleks ju võsa maha võtta ning teha harvendusraiet.

Linnakas
6 aastat tagasi
Reply to  Marget Vatku

Harvendusraiel on oma reeglistik. Lõputu arv kordi ei saa ka harvendada. Saage ükskord aru, et eesmärk ongi puit õigel ajal realiseerida ja panna uued puud kasvama. Kas tõesti keegi ei märka nende lagedate alade kõrval olevaid noorendikke (ehk noort metsa). Need on samuti 10-20 aastat tagasi lageraiega raiutud alad, millele uus metsakultuur kasvama pandud. Seega on seal Paralepa osas varem ka lageraiet tehtud ja tehakse ka edaspidi (ja päike ei hakka sellest tagurpidi käima ning ei saabu maailmalõpp).

Kodanik2
6 aastat tagasi
Reply to  Linnakas

Palivere ja Keedika vahel ühes metsas kõik paremad/ilusamad seene kohad maha võetud. Mis see kuradi noorendik sul seal kõrval aitab? On metsi, kuhu kasvab hein asemele pärast lageraiet. Ja ei hakka sul ükski seen seal kasvama enam.

Asunik
6 aastat tagasi
Reply to  Kodanik2

Kas need paremad/ilusamad seenekohad olid selle pärast paremad, et metsamehed(naised) olid neid aastaid hooldanud/ harvendanud st metsa all oli võimalik jala liikuda?

Kodanik2
6 aastat tagasi
Reply to  Asunik

Neid metsi ei olnud enne keegi harvendanud ega muud raiet teinud. Mets majandas end ise. Ühel hetkel olid kõik puud maha võetud ühest metsatukast ja siis juba järgmisest.
Ja siis veel need suured ja vägevad teed mis umbes aasta tagasi tehti keset pärapõrgu metsa.

Pets
6 aastat tagasi
Reply to  Linnakas

Praegu on vist probleem selles, et keegi ei oota, kuni ühele langile noorendik peale kasvaks vaid võetakse kõrvalt uus niipea kui võimalik. Nii saavad lõpuks lagedad alad liiga suured.

Mell
6 aastat tagasi

Õige !!