Paralepa metsast leiti veel kaitsealuseid liike

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Seeneteadlane ja botaanik Tõnu Ploompuu haruldast seeneliiki identifitseerimas. Foto: erakogu
Seeneteadlane ja botaanik Tõnu Ploompuu haruldast seeneliiki identifitseerimas. Foto: erakogu

Pärast möödunud pühapäeval Paralepa metsa kaitseks korraldatud meeleavaldust toimunud seeneretkel avastati Paralepa metsast kaks kaitsealust liiki.

„Leiti teise kategooria kaitsealune seeneliik värviline lehtervahelik ja kolmanda kategooria kaitsealune harilik valvik, mis on tänavune aasta sammal,” teatas Elukeskkonna ja Rahvastikuarengu Seltsi liige Einar Eiland.

Eiland lisas, et varem on Paralepa metsast leitud harilikku valvikut viimati 82 aastat tagasi, leidjaks oli näitleja ja botaanik Albert Üksip.
Pärast seda pole valvikut Paralepas enam nähtud.

Seeneretke juhtinud botaanik ja mükoloog Tõnu Ploompuu on Paralepast leidnud ka vanadele männimetsadele omast teise kaitsekategooria seeneliiki kährikseent. Viimane võiks tema sõnul olla ka hinnaline söögiseen, kui vanu männikuid oleks rohkem. Samuti on kährikseenel potensiaali ravimseenena.

“On kahetsusväärne, kui sellistesse kohtadesse kavandatakse raideid, sest nendel liikide kasvukohad siis hävivad. On kahetsusväärne, et raiumise soodustamiseks tahetakse selle juba suure bioloogilise väärtusega metsaala kaitserežiimi lõdvendada,” nentis Ploompuu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Enn Kaljo
3 aastat tagasi

Olen ise näinud kährikseent kasvamas Paralepa metsas, aga teises kohs, kus Tõnu seda on näinud ja ehk on ka veel üks inimene, kolmas, kes teab ühte kohta. Lisaks olen jälginud juba 4 aastat lakkvaabikut tema kasvukohas kasvamas – lakvaabik teatavasti oma kasvukohta nii lihtsalt ei muuda, kui teda metsa juurde ei lisata kunstlikul viisil.

ene
3 aastat tagasi

oh ega need kaitsealused liigid nüüd Suklese või Karilaiu suguseid tüüpe külle ei morjenda nemad näevad metsas ainult puuid ja nende puude müügist saadavat tulu.