Haapsalu otsib võimalusi Paralepa metsa kaitseks

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Punasega on kaardil märgitud eelmisel aastal looduseuurijate seltsi leitud uued vääriselupaigad Paralepa metsas. Sinisega on tähistatud vääriselupaigad, mille kan- dis 2018. aastal maa-ameti kaardile riigimetsa majandamise keskus ise. Graafika: Regina Elvelt

Punasega on kaardil märgitud eelmisel aastal looduseuurijate seltsi leitud uued vääriselupaigad Paralepa metsas. Sinisega on tähistatud vääriselupaigad, mille kan-
dis 2018. aastal maa-ameti kaardile riigimetsa majandamise keskus ise. Graafika: Regina Elvelt

Keskkonnaameti plaan jätta Paralepa ja Pullapää parkmets kohaliku omavalitsuse kaitsta võib Haapsalu uue üldplaneeringu kehtestamise pool aastat edasi lükata.

Keskkonnaamet saatis 24. juulil Haapsalu aselinnapeale Helen Rammule kirja ettepanekuga, et Haapsalu linn võtaks Paralepa–Pullapää metsa ise kaitse alla, sest riiklikku kaitset see mets ei väärivat ja seda juba aastast 1999. Kiri saabus Rammu enda palvel, sest juunis hakkas keskkonnaamet korraga Paralepa metsa kaitseta jätmisest rääkima toonil, nagu oleks kõik juba ammu kokku lepitud.

„See ei vasta tõele!” ütles Rammu.

Veel 2019. aasta augustis, kui keskkonnaamet pidas linnavalitsusega kirjavahetust uue üldplaneeringu lähteseisukohtade ja keskkonnamõjude hindamise üle, ei maininud amet seda poole sõnagagi.

„Seal oleks pidanud kõik kirjas olema, millega planeeringut tehes peame arvestama. No muidugi me võtame nüüd Paralepa–Pullapää parkmetsa kohaliku kaitse alla, kui riik loobub,” kinnitas Rammu.

Kuid selle kõige juures on üks „aga”.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
12 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
3 aastat tagasi

Tegelikult on põhiküsimus ju see, kas Paralepa puhkemets üldse jääb alles. Eks inimesed saavad ju öelda, kas neile meeldiks Paralepa asemel kändudega lageraielangid või mitte. Inimeste kallal võtmine on muidugi mõnel inimesel olulisem tegevus, mina soovin küll Paralepas edasi matkamas, seenel-marjul käis. Neid kändudega lanke on niigi kõik teeääred täis.

No
3 aastat tagasi

Võtke aga Raus ka kampa, saab valimisteks paraja pundi!

Rea Raus
3 aastat tagasi
Reply to  No

Juba kambas, tänud kaasa elamast 🙂

Asunik
3 aastat tagasi

Huvitav kas sellele ringkäigule ka muid huvikisi oodatakse? Võiks ju teha ühe hooga nn “avalikkuse kaasamise” ja kuulata mis tavajalutajatel öelda. Võibolla kõik ei taha näha sellist võsa ja tihedat alusmetsa nagu sel paljudes kohtades juba tekkinud on.

Pamp
3 aastat tagasi

Valgevälja on muutunud mingiks puujääkide rägastikuks. Minge vaadake, kui ei usu. Uut metsa peale istutatud pole ja see maa-ala muutub lähiaastatega võsaks.

Krahv
3 aastat tagasi

Rammu valmistub valimisteks. See teema toidab. Tubli, leidis oma laulu ülesse.

Käkre
3 aastat tagasi

Ei ole mõtet lasta materjalil niisama metsas seista. Tselluloositehase ehitus juba nurjati igasugu populistide poolt. Looduskaitset tuleb vähendada ning Eestisse lasta rajada tselluloositehas. Läänemaal oleks tehase jaoks mitmeid häid kohti. Näiteks Matsalu lõunapoolel asuv tehas elavdaks Lihula ja Virtsu elu.
Tehas aitaks rakendada efektiivselt ka võõrtööjõudu.

Ehh
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Täiesti vale! Õnneks pole teie mõttemaailmaga sarnaseid inimesi võimu juures.Eeldan, et ei saa ka enam. Hoia jumal Eestit!

Kaie Kuningas
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

See on tõeline KÄKRE! 😆

ipi
3 aastat tagasi

kui haapsalu linn selle teemaga tegeleks siis me ei peaks seda siitlehest lugema

Mnjah
3 aastat tagasi

Eks KOV võimekus ehk pädevuse puudus teemas viivadki asjad rappa. Tark inimene kaalub alati poliitilise isiku ülesse ehk tegelik probleem on inimlik lollus. LE võiks suuta analüüsida ja kirjutada, et miks paljud KOV saamatud asjaajamised on toonud siin kaasa tegemata teod ja reaalsed väärjuhtumised, milles saab süüdistada ainult lolle päid. Seda on samas vist palju nõutud kohalikult kommunaaluudiste seinalehelt:)

Agu
3 aastat tagasi
Reply to  Mnjah

Eks ikka võim ja raha ajab midagi tegema. Mis miud.