Ratas riigikogus: Rukkirahu kanal süvendatakse 5,2 meetrini

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Rukkirahu kanali süvendamine oktoobris 2014. Foto: Urmas Lauri
Rukkirahu kanali süvendamine oktoobris 2014. Foto: Urmas Lauri

Riigikogu infotunnis Andres Ammase Hiiumaa ja mandri vahelist praamiühendust puudutavale küsimusele vastates ütles peaminister Jüri Ratas, et Rukkirahu kanalit hakatakse sel aastal süvendama ja süvendatakse 5,2 meetrini.

Ammas soovis teada, missugused sammud astutakse Hiiumaa ja mandri vahelise praamiühenduse kindluse tagamiseks ning millal ja millises mahus vajalikud süvendustööd tulevad.

Ratas selgitas, et süvendamistööd Rukkirahu kanalis tulevad käesoleva aasta suvel. „See hakkab pihta siis, võib-olla ka enne, kui hange saab tehtud,“ ütles Ratas. Ta märkis, et tegelikult toob hoovus ja laevateekonna läbimine kanali taas merepõhja täis.

„Juba homme arutame valitsuse kabinetis täpsemalt Hiiumaa ja mandri suunal parvlaevaliikluse olukorda. Tänasel hetkel on valitsus vastavad süvendamisrahad juba eelarves planeerinud,” kinnitas peaminister. Ta viitas asjaolule, et 2016. aastal tehti Rukkirahu kanalis ainult traalimist, mitte kogu kanali süvendustöid. Viimane süvendamine oli 2014. aastal. „Võime tegelikult öelda, et iga nelja-viie aastaga on vaja seda tööd uuesti teha,“ märkis Ratas. Ta lisas, et majandus- ja taristuminister taotleb põhimõtet, et süvendustööd saaks teha iga kahe aasta järel, et praegusega sarnast olukorda, tulevikus ei juhtuks.

Ratase sõnul süvendataks ekanal umbes 5,2 meetrini. „Minu teada sellise veetaseme puhul, mis täna, ei oleks sõitnud ka eelneva operaatori parvlaevad,“ selgitas Ratas.

Peaministri hinnangul on Tiiu ja Leiger teinud saare vahel head tööd. Ratas tunnustas nii TS Laevade head koostööd Hiiumaa vallaga mõlemapoolselt, samuti ka maanteeametit ja veeteede ametit, kes on olnud küsimuse lahendamisel operatiivsed. „Hetkel on pandud lisareise ka Sõru-Triigi vahele ja on vähemalt üks lisareis ka õhutranspordi ehk lennuki abil. Nii et tänased laevad, ma arvan, teevad oma tööd hästi,“ ütles Ratas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Projektijuht
6 aastat tagasi

Siililegi selge, et hr Ratas ei valda teemat ja võiks lasta vastata transpordi valdkonna eest vastutaval ministril pr Simsonil, kes pakub kohe tasuta praamisõitu Hiiumaale probleemi lahenduseks!!!

Juku
6 aastat tagasi

No ei saa Ratase jutust üldsegi aru? Kui 2016.aasta oktoobris puhastati Rukkirahu kanalit, siis oli sügavus 5.25 meetrit. Nüüd aga võetakse ette süvendustööd, mis peaks olema juba tõsisem ettevõtmine, aga selle tulemuseks saab olema sügavus kõigest 5.2 meetrit. Mis jama jutt see küll on?

kes usub? kes mitte?
6 aastat tagasi
Reply to  Juku

Aga seda tööd peabki regulaarselt tegema. Kas ka lubadust täidetakse? No mine tea. Kaldun arvama, et ikka süvandatakse siis, kui jälle jama majas ja liiklus peatunud. Hea mees, kes lubabki.

juss
6 aastat tagasi
Reply to  Juku

Mis seal aru saada? Keegi ju ei kontrolli! Milleks? Vastutust ju pole!
Süvendaja ütles, et tõmbas kuue meetri peale ja riigi esindaja uskus!