Juhtkiri: hundihirmu suured silmad

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Külakeskustes kortermajade vahel luusivatele ja hajakülades elumajade hoovidesse tungivatele võsavillemitele tuleks kiiresti selgeks teha, et hundi koht pole inimese läheduses. Kui muu ei aita, tuleb anda erakorraline jahiluba, et inimasulatesse sattunud loomad minema hirmutada või maha lasta.

Tõenäoliselt ajab hunte küladesse nälg. Pole võimatu, et tavapärase eluala äärtesse hulkuma tulnud loomad on karjast ära aetud, mistõttu neil polegi muud võimalust, kui otsida endale uus, huntidest seni asustamata jäänud elukoht. Või on tegu lihtsalt noorte ja lollide loomadega, kellel mingil põhjusel pole geneetilisse koodi piisavalt tugevalt kirjutatud, et inimesest tasub eemale hoida.

Küladesse tungivate huntide uudist tasub ühelt poolt vastu võtta rõõmuga. Hundisugu on Euroopast peaaegu kadunud, Eesti on üks neist vähestest kohtadest, kus võsavillemeid veel kohtab. Hunt on samasugune loom nagu kõik teisedki. Meie maailm oleks vaesem, kui Eestis poleks enam hunte. Nende arvukus teeb rõõmu, sest hundisugu on tugev ja elujõuline.

Halb on see, et seakatk on hävitanud metssead. Kes veel elus, nendele andsid hoobi jahimehed. Praegu tasuks mõelda huntide söötmise peale, et hoida neid küladest eemal. Kui huntidel pole süüa, heidavad nad ülearused loomad karjast ja need omakorda tõttavad kasse ja koeri noolima. Nii ühed kui ka teised ei tohiks inimasulais või metsades vabalt ringi hulkuda. Nii et teatud mõttes teeb hunt selleski vallas sanitaritööd, milleks ta loodud on.

Huntide arvukuse tõus tuletab meelde inimeses peituva hirmu. Üle saja aasta pole hunt Eestis inimest rünnanud, kuid hirm pole sellegipoolest kadunud. Sellepärast tasub keskkonnaministeeriumil koos jahimeestega pidada nõu, kuidas hoida tasakaalu inimeste ja loomade vahel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
hi-hii
6 aastat tagasi

Just minu mõte,et nagu metskitsigi,tuleb ka hunte hakata inimestel toitma ja on vaja neile teha metsa “söögikohad”.Kuigi küttima peaks neid loomulikult siiski,valikuliselt ilmselt.

Anders
6 aastat tagasi

Hundid ründasid sisuliselt Koolimaja hoovis…
Lasteaed maks 25 metra…

mustronk
6 aastat tagasi

Avaldatud videode vaatamisel tekib küsimus kas koera omanik pole ikka midagi rääkimata jätnud… Mõte tekkis kas omanik ei lasknud jahikoera hundi peale ise aga kahjuks juhtus olema ühe hundi asemel kolm hunti, koer ajab ju hunti taga ja järgi jookseb kaks hunti talle ja kuidas ikka kohe olid nii ruttu inimesed valmis appi jooksma õue kui oled lihtslt koera õue jooksma lasknud majast.
Ei pea hunt küla vahel ringi jooksma aga kindlasti ei pea ka see koer vabalt seda teha saama…

Sass
6 aastat tagasi
Reply to  mustronk

mustronk, sinu viimane lause on kohe väga õige.

Sass
6 aastat tagasi

Tuleb “minema hirmutada, maha lasta, ruttu selgeks teha jne”. Lisaks igasugu kommentaatorid oma jutuga inimeste ja laste ründamisest, mis peaks nende arvates varsti aset leidma. Miks keegi ei kirjuta, et Herjava ja Pürksi küla asuvad keset pilliroogu ja metsa. Tundub, et need kohad on nagu Tallinna vabaduse väljak. Imelik oleks kui jahikoer, kes vabalt mööda küla jookseb ei läheks uudistama hunte. Läheb, teda on selleks õpetatud. Sai ebavõrdse kohtlemise osaliseks, muidugi on kahju. Miks on vaja õhutada sellist paanikat, mis on inimeste enda tegevuse tagajärjed?

metsik
6 aastat tagasi

Mis hoobi jahimehed sigadele andsid? Riik andis hoobi. Jahimeeste kätega. Sunniti tapma.

Metsamees
6 aastat tagasi

Eks üks peamisi põhjuseid on siiski massiline lageraie. Kui mets on nagu malelaud, siis metsloom ei saagi enam aru, kus lõppeb mets ja hakkab küla. Tänage refi ja IRL i meie metsade hävitamise eest.