Hundid murdsid Oidremal 20 lammast

Tänavu sügisel fotoobjektiivi ette jäänud hunt on veel elus, sest Põhja-Läänemaal on nende jahtimine keelatud. Hundi keskmine eluiga on küttimise tõttu vähem kui kaks aastat. VALERI ŠTŠERBATÕH

Hunt. Foto Valeri Štšerbatõh

Oidremal on hundiprobleem läinud nii suureks, et Lääneranna vallavanem pöördus enne hundilubade väljaandmist keskkonnaameti poole, et lube väljastades arvestataks ka selle murega.

Huntide nägemine on Oidremal ja selle ümbruses üsna tavapärane. „Hunti nähakse lapsi lasteaeda viies, neid videoid, kus hunte nähakse, on palju,” ütles Oidrema ettevõtja ja Lõpe jahiseltsi juht Hardi Pikkmets. See probleem on Pikkmetsa sõnul kestnud kolm-neli aastat.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
22 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Hunt
5 kuud tagasi

See aasta sündis ühel emal 10 kutsikad nendest 7 tüdrukud, järgmine aasta nendel 7 sünnib ka umbes 10, see teeb 70, seal pooled kindlasti emased jne see lähebki

Jou jahimees
6 kuud tagasi

Alusta esiteks sellest, et lõpetad kodulooma korjuste metsa vedamise. Õpetad hundi lammast armastama ja siis käid ja halad, vaata peeglisse!

En.
6 kuud tagasi

Võib olla murravad hundid lambaid külakarjamaal sellepärast, et metsas (loe: segipööratud pinnasega lageraielangil) oleks nad sunnitud murdma omaenda jalgu?

Ning miks mulle tundub, et isegi metskitsed eelistavad tasaseid põlde ja heinamaid ‘uuendatud’ metsadele?

Tuleviku seenelised liiguvad kindlasti roomates, sest kardavad kukkuda sammaldunud väljaveoroopaisse. Normaalne kõndimine, rääkimata jooksmisest, pole uusmetsas võimalik. Saakloom saab sellest aru ning hoidub eemale – instinkt käsib säilitada jooksuga põgenemise võimalus. Tema järel lahkub metsast hunt.

Teine variant: hunte ongi liiga palju.

Hunt
6 kuud tagasi

Kas sinult on keegi midagi küsinud?

NiiOn
6 kuud tagasi
Reply to  Hunt

Tegelikult ei olegi keegi küsinud temalt jah, mitte kui midagi. Hea tähelepanek!

Maakas
6 kuud tagasi

Nõus! Mis lambapidamine see on 24/7 lageda taeva all? Pigem loomade piinamine. Loomulikult läheb ka hunt kergema vastupanu teed kui “toit” niimoodi aeda kokku kogutuna ennast lausa pakub ja kaitset sellel “toidul” pole. Omaniku laiskus ja lohakus on see.

Ploodu
6 kuud tagasi

Miks lambad jäetakse veel oktoobris välja? Kus on karjus?Kas lammastele lauta polegi enam?Vaesed lambad -ei peavarju.Süüdlane on kasvataja-jätab hoolealused kiskjate kätte!! Peaks vötma selliselt loomapidamise öigus!! Missugune hirm oli lammastel- kaitsjat polnd!!!!

Mati Põdra
6 kuud tagasi
Reply to  Ploodu

Vallavanema käitumine on oksele ajav.

Tervetest koolitäitest lastest ja nende vaimsest tervisest ei hoolita – aga kui üks ihnuskoist ärimees ei taha oma lambakarjale valvureid palgata, siis minnakse või keskkonnaametini välja. Et saada luba süütute loomade tapmiseks.

Jahimees
6 kuud tagasi
Reply to  Mati Põdra

Kui ‘süütuid hunte’ saab juba niipalju, et nad Põdra maha murravad, siis ei aja kellegi jutt enam Põtra oksele.

Vot siis
6 kuud tagasi

Huntide populatsioon on hetkel lihtsalt ebamõistlikult suur ning kõikidele ei jätku areaali. Ullikestest looduskaitsjad räusklevad niikaua, kui esimene inimohver tuleb. Inimlik rumalus hukutab Eesti ühiskonna, saaksime juba vaimult suureks.

hunt
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

on siin alati elanud , aga hukutada võivad meid hoopis siia rändavad võõrliigid mitmesugustest aafrika ja lähis ida maadest

Ploodu
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Hubt ei söö inimest =haiseb pahale!!

Just nii!
6 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Tõepoolest inimlik rumalus ongi Eesti ühiskonnas maad võtmas kui kõike ainult rahanumbritesse arvestatakse. Metsad maha ja rahaks, metsloomad maha ja lihaks…

Slava
6 kuud tagasi

Hästi!

Ise
6 kuud tagasi

Jahimees ja maamees, selline nutulaul. Tuleb kasutada talupojatarkust.

Nii on
6 kuud tagasi

Karja kaitseks ei kütita hunte vaid kasutatakse karjakaitse koeri.

Karu
6 kuud tagasi
Reply to  Nii on

Pigem mõlemat peab kasutama.

Ploodu
6 kuud tagasi
Reply to  Nii on

Koer + Inimene =kaitsevad karja. Ei koer üksinda.