Galerii: fotonäitus Kasari kolhoosist viib ajarännule 1982. aastasse

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu Raekojas avatud näitus “1982” viib külastaja 35 aastat ajas tagasi. Foto: Arvo Tarmula
Haapsalu Raekojas avatud näitus “1982” viib külastaja 35 aastat ajas tagai. Foto Arvo Tarmula

 

Eile Haapsalu raekojas Eesti vabariigi 100. sünnipäeva puhul avatud suurnäitus ei räägi Eesti riigi loomisest, vaid nõukogude aegsest kolhoosielust.

Suuresti fotodest koosnev näitus annab läbilõike 1980. aastate algupoole Kasari kolhoosi ja ka Lihula kandi inimestest ja nnede tegemistest. Jäädvustatud on nii pidulikumaid olenguid, toonast olmet ja argipäeva kui ka kolhoositöid: kartulivõttu koos appi saadetud šeffidega, teraviljanormi täitmist Rõude silla ehitamist jms. „Ühe paiga lugu annab pildi sellest, milline oli külakogukonna elu,” ütles Anton Pärn.

Näitusel „1982” on mitu autorit. Üks neist on Rõude kandi mees kunagine Kasari kolhoosi agronoom, kolm aastat tagasi meie hulgast lahkunud Ants Maripuu, kes hobifotograafina ka ümbritsevat elu jäädvustas. Teine autor on Tiit Kaljuste, kes Maripuu 2500 fotost valiku tegi, näituse kokku pani ja ka kujundas.

Maripuu jäädvustatud pildimaterjali leidis Kaljuste ülimalt huvitava olevat ja sellest küpseski mõte neist näitus kokku panna. Näituse suurenduste tarbeks on iga fotot puhastatud ja temadesse jagatud. Fotomaterjali täiendavad samast ajast pärit esemed, mis on pärit nii Rõude muuseumist, kui ka erakogudest. Mõnel juhul näeb näitusel täpselt sama eset, mis pildil.

Näituse avamisele tulnud Kasari ja Rõude kandi inimestel oli rohkelt äratundmisrõõmu, sest inimesed piltidel ju tuttavad. Kes leidis pildilt iseenda, kes naabri, kes vanaisa. „Vaatasin, et tuttav jope ja siis, et olengi mina,” ütles Rõude muuseumi perenaine Maie Kliss, kes pildil noore raamatupidajana.

Fotod Arvo Tarmula

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Aita
6 aastat tagasi

jaa jaaa, seal ju ka kunagise Risti haigla kokk ja Lustivere kolhoosi karjanainegi pildile jäänud. 😀 Aitäh sulle Mare vihje eest.

Mare
6 aastat tagasi

Meie naabrimemme köögikapp koos tavaariga ja põrabahari ja käterätik ka seal pildil ja rehetoa ja väikese toa uks. Kuid need ei asu kindlasti mitte Kasaril ega Läänemaal vaid hoopis Põltsamaa vallas, Neanurme külas.

Helmi
5 aastat tagasi
Reply to  Mare

Mis vahet,kus pildid tehtud.Ajastu on oluline,Ja põhiline osa piltidest on ikkagi Kasari kolhoosi aegsed ja seal pildistatud.Väga väärt näitus.Suur tänu .Väga,väga meeldis.Virisejad kerigu põrgu.

Urve K
5 aastat tagasi
Reply to  Helmi

Helmikene, Kas ja kus siin keegi on siis virisenud? Pigem on siin küll siirast ja mõnusat äratundmisrõõmu, et näe meie naabrimemm ka pildi peal ja suurel näitusel üleval – nagu presidendi vastuvõtul ju! Paraku on näitusele aga sattunud üks pilt, mis on tehtud salaja ja pildil olija soovil pidi see pilt saama hävitatud. Ju siis ei saanud.. Kuid õnneks see pildil olija juba nii eakas, interneti ta ei kasuta ja vaevalt, et ta ka seda näitust vaatama läheb. 😀 Ise avastasin sealt näituselt mitu oma kunagist töökaaslast ja ühe hea sõbranna, kes kohe suures plaanis eraldi välja toodud. Kahjuks ei… Loe rohkem »