Politseiamet kutsub unustatud dokumentidele järele, enne kui need lähevad hävitamisele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Politsei- ja piirivalveameti Haapsalu büroos ootab omaniku umbes 30 unustatud dokumenti. Foto: arhiiv

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) andmetel ootab üle Eesti teenindustes väljastamist enam kui 30 000 isikut tõendavat dokumenti. Üle kuue kuu vanu dokumente hakkab PPA järk-järgult hävitamisele saatma.

Haapsalu teenindusbüroo peaspetsialisti Heli Mihkelsoni sõnul on ka Haapsalus umbes 30 omanikku ootavat dokumenti. Tema sõnul kipuvad inimesed vahel unustama, et on uue dokumendi tellinud. Ta tõi näiteks olukorra, kus korraga tellitakse nii ID-kaart kui pass ning üks neist saab varem, teine hiljem valmis – nii unustatakse teisele dokumendile järele tulla.

Mihkelson ütles, et dokumente hoitakse vähemalt märtsi lõpuni ning enne kui dokumendid hävitamisele saadetakse, võetakse nende tellijatega telefoni või kirja teel ühendust.

PPA identiteedi ja staatuste büroo peaekspert Marit Abrami sõnul ootab üle Eesti teenindustest omanikku enam kui 1000 dokumenti, mis on vanemad kui kuus kuud.

„Kui teie isikut tõendav dokument on valmis, peab sellele kindlasti ka järele tulema, siis ei lähe raisku ei teie kulutatud aeg ega raha,“ sõnas Abram. Sel juhul peab inimene uue dokumendi saamiseks esitama uuesti taotluse ning ka riigilõivu maksma,“ tõdes ta.

PPA tuletab meelde, et koolivaheajal reisi planeerides tuleb kontrollida kõigi pereliikmete dokumentide kehtivust, et jõuaks vajadusel uut dokumenti taotleda. „Tallinna lennujaamas näeme tihti, et inimesed avastavad alles lennule registreerides, et pass või ID-kaart on kehtivuse kaotanud ning sellise dokumendiga ei saagi reisile minna,“ ütles Tallinna piiripunkti juht Raavo Järva.

Heli Mihkelsoni sõnul on koolivaheaja eel ka Haapsalus märgata, et passe on hakatud pisut rohkem tellima. See viitab, et ilmselt reisitakse rohkem Euroopa Liidust välja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments