Haapsalu raekojas avatakse näitus 1982. aastast

Lääne Elu

info@le.ee

Tuleval kolmapäeval avatakse Haapsalu raekojas näitus, mis räägib Ants Maripuu fotode kaudu kolhoosikogukonna argipäevast 1980. aastatel.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul avatava näituse „1982“ eesmärk on näidata ühte aastat sajandivanuse Eesti vabariigi ajaloos. Aasta 1982 esindab sel ajateljel 48 aastat kehtinud Nõukogude Eestit – peaaegu kaks põlvkonda kestnud okupatsiooniaega.

Kohalik agronoomist amatöörfotograaf Ants Maripuu (1952–2015) jäädvustas töö kõrvalt kolhoosikogukonna argipäeva. Tollal ei peetud seda eriti pildistamisväärseks, kuid tänaseks on neist piltidest saanud unikaalne ajalooallikas.

Näitus annab läbilõike toonastest inimestest oma unistuste ja pürgimustega, mis ei hoolinud valitsevast võimust ega ideoloogiast. Paljuski nende inimeste osavõtul taastati järgmisel kümnendil oma Eesti riik. Näitus ei anna hinnanguid, ei halvusta ega tõsta ka pjedestaalile – jäägu kõik vaataja otsustada.

Fotode pealkirjades on kasutatud lööklauseid ja mõtteid Haapsalu rajooni ajalehe Töörahva Lipp 1982. aasta numbreist. Osa näitusel eksponeeritud esemetest pärineb Rõude muuseumist.

Aasta lõpuni avatuks jääva näituse kuraatorid on Tiit Kaljuste, Anton Pärn ja Karin Mägi.

Haapsalu raekojas 28. veeruaril kl 16 avatavale näitusele lisaks saab vaadata ka veebinäitust, kus  on fotod kaheksakümnendatest pärit esemetest, mida Läänemaa koolinoored oma kodudest leidsid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments